Zo verwijder je een teek bij je hond of kat



Home » Zo verwijder je een teek bij je hond of kat

In de zomerperiode, met name in juni en juli zijn teken het meest actief en lopen jij en je huisdieren de meeste kans op een tekenbeet. Maar deze parasieten zijn er het hele jaar door, en hoewel het minder voorkomt kun je al te maken krijgen met deze beestjes als de temperatuur boven de zeven graden komt. Als jij je huisdier niet behandeld met een anti teken middel is de kans dat je meerdere keren in het jaar een teek aantreft op je huisdier vrij groot. Hoe kun je een teek dan het beste verwijderen?

Heeft mijn huisdier een teek?

Als je huisdier een teek heeft heb je dat niet altijd direct in de gaten. Teken kunnen namelijk zo klein zijn dat je ze met het blote oog bijna niet kunt zien of in ieder geval makkelijk over het hoofd zien. Maar zodra de teek doet waar hij voor gekomen is, namelijk het bloed opzuigen van je huisdier, vult zijn achterlijf zich met bloed waardoor zijn omvang flink kan groeien en waardoor je hem in de gaten krijgt doordat je hem voelt of ziet zitten in de vacht van je huisdier. Soms kom je er ook pas achter dat je dier gebeten was door een teek doordat je de volgezogen teek aantreft op de grond. Ook kan je huisdier gaan krabben op de plek waar de teek zit waardoor het je opvalt. 

Waar loopt je huisdier het meeste risico op een tekenbeet?

Waar men vroeger dacht dat teken zich vanuit de bomen lieten vallen wanneer er een mogelijke gastheer langskwam, weten we nu dat teken zich voornamelijk bevinden in het hoge gras, in struiken en in bossen. Eigenlijk op alle plekken dus waar honden en katten zich graag mogen begeven. Het is dan ook niet zo gek dat ze regelmatig gebeten worden. Daarom is het juist voor honden en katten zo belangrijk om ze te beschermen tegen tekenbeten.

Welke ziekten kan een teek overdragen?

Net als mensen kunnen ook honden en katten ziek worden van een tekenbeet. Dit kan zich uiten in koorts en lusteloos gedrag, maar je dier kan ook ziektes oplopen zoals Babesiose, Lyme. Ehrlichicia, hazenpest, of anaplasma. Deze ziekten kunnen ernstige symptomen met zich meebrengen. Zorg er daarom voor dat je dier goed beschermt is tegen deze parasieten. 

Een teek, wat nu?

Heb je dan een teek aangetroffen bij je hond of kat, dan is het zaak om de teek zo snel mogelijk te verwijderen. Dit moet echter wel voorzichtig en met beleid gebeuren. Zorg ervoor dat je een goede tekentang, een tekenpincet of een tekenkaart in huis hebt om de teek veilig te kunnen verwijderen. Met een gewone pincet knijp je de teek al gauw fijn, waardoor hij moeilijker te verwijderen is. Als de teek een virus bij zich draagt spuit hij dat bij het fijnknijpen ook in je huisdier waardoor deze ziektes kan oplopen. Het gebruiken van alcohol heeft hetzelfde effect als het fijnknijpen en heeft bovendien geen toegevoegde waarde dus kun je achterwege laten. Blijf zelf rustig, zodat je huisdier ook kalm blijft. Zorg ervoor dat je de teek goed kunt zien en pak hem dan rond de kop vast met de tang (of de kaart of pincet). Je kunt het beste de teek met een rustige en trekkende beweging verwijderen. Draaien wordt niet aangeraden omdat je daarmee al gauw toch in het achterlijf knijpt. De teek komt hierna meestal vanzelf los. Er blijft vaak een plekje of bultje achter waar de teek vast heeft gezeten.

Naar de dierenarts na een tekenbeet?

Het is het beste om een teek zo snel mogelijk te verwijderen. Soms lukt dit niet zelf of blijft er bij het verwijderen een deel van de kop in de huid zitten. Als je dit er niet uit krijgt is het verstandig om naar de dierenarts te gaan, omdat dit anders ontstekingen kan opleveren. Ook wanneer je het vermoeden hebt dat je hond of kat ziek is geworden na een tekenbeet is het slim om zo snel mogelijk contact op te nemen met de dierenarts.

Tekenbeet en ziekte voorkomen

Om je huisdier zo goed mogelijk te beschermen tegen tekenbeten en de ziektes die deze parasieten kunnen overdragen is het belangrijk om ze vanaf het moment dat de temperatuur weer boven de 5 á 7 graden komt consequent te behandelen met een anti teken middel. Omdat je huisdier zelfs met deze bescherming soms toch tegen een hardnekkige teek aan kan lopen is het daarnaast verstandig om het (met name na het bezoeken van risicovolle plekken) regelmatig te controleren op teken, zodat je er in ieder geval snel bij bent om het te verwijderen.