Steriliseren

Home » Steriliseren

Steriliseren

Het beste moment?

Wilt u geen nestje met uw hond dan kunt u de hond het beste laten steriliseren. Dit kan vanaf 6 maanden leeftijd, echter we adviseren eerst één keer loops te laten worden voordat u haar laat steriliseren. Mocht uw hond net loops zijn geworden , dan adviseren wij om 2-3 maanden te wachten. Vroeg steriliseren verkleint de kans op melkkliertumoren, die tot ontwikkeling komen bij één op de vier teven die vier keer of vaker loops zijn geweest.

Voordelen van sterilisatie bij een teef:
Geen baarmoederontsteking. Dit treedt op na de loopsheid of na dracht door bacteriën die via de baarmoedermond naar binnen komen of door te hoge hormoonspiegels die ervoor zorgen dat het baarmoederslijmvlies extra gevoelig is voor infecties. Uw hond wordt hier erg ziek van. Het weghalen van de baarmoeder door middel van een chirurgische ingreep is de enige oplossing.

  • Geen loopsheid. Veel eigenaren vinden de uitvloeiing tijdens de loopsheid vervelend. Daarnaast kan het overlast van reuen geven, vooral bij wandelingen.
  • Minder kans op suikerziekte.
  • Geen schijnzwangerschap: Sommige honden worden na de loopsheid schijnzwanger en kunnen verschijnselen vertonen van drachtige teven. Ze kunnen dan onrustig worden, graven en het melkklierpakket kan opzwellen.

Nadelen van sterilisatie:
Door het verwijderen van de eierstokken, ontbreken er bepaalde hormonen en is er een kans op urine-incontinentie. Dit betekent dat de hond urine verliest als ze in rust is, tijdens het slapen of het liggen in de mand. Mocht dit gebeuren, dan is het tegenwoordig goed behandelbaar met medicatie.

  • Gesteriliseerde teven kunnen in gewicht toenemen. Belangrijk is om de voeding aan te passen na de sterilisatie. U kunt het beste tot 1/3 minder voer geven, wel altijd op geleide van de voedingstoestand.
  • Er kan verandering van de vachtstructuur optreden.

Laparoscopisch steriliseren
Bij deze operatie worden de eierstokken verwijderd via drie kleine gaatjes in de buik. Alles wordt gevolgd via beeld op een scherm (kijk operatie). De voordelen van deze operatie zijn:

  • Kortere operatieduur in vergelijking met klassieke buikoperatie
  • Minder lange narcose
  • Kleinere wondjes
  • Minder pijnlijk omdat er minder hard aan de ligamenten getrokken wordt. Daardoor een veel snellere herstel van de teefje

Hoe gaat de sterilisatie in zijn werk?
Wij opereren iedere ochtend en middag op werkdagen. Meestal is uw hond een halve dag bij ons. U brengt uw hond op de afgesproken tijdstip, nuchter naar de praktijk, dat wil zeggen dat zij de avond voor de operatie geen eten. Zij mag wel water drinken. Voordat u bij ons komt, uw hond nog even goed uitlaten. Als u haar brengt wordt hij eerst even goed nagekeken, vervolgens krijgt hij een injectie dat zij rustiger en wat slaperig wordt en een pijnstillende injectie. Zij komt bij ons in de opname en wordt daarna geopereerd.
Onze operatiekamer is voorzien van modern narcose apparatuur en zodoende kunnen we  alle vitale lichaamsfuncties (hartslag, ademhaling, bloeddruk, lichaamstemperatuur) nauwkeurig in de gaten houden om de operatie zo risicoloos te laten verlopen.
Uw hond krijgt zuurstof tijdens de narcose. We maken vaak gebruik van gasnarcose tijdens de operaties.
Na de operatie kan uw hond rustig bijkomen in de opname. U wordt gebeld na de operatie en dan wordt afgesproken hoe laat uw hond weer naar huis mag.
Voor een sterilisatie moet u uiteraard wel een afspraak maken. Dit kan telefonisch of bij de balie.

Afspraak maken

Wilt u een afspraak maken of heeft u vragen dan kunt u bellen naar 0592 - 460409. Ook kunt u online een afspraak maken.

Whatsapp

Vanaf heden zijn wij ook bereikbaar op werkdagen tussen 09:00-16:00 via WhatsApp voor korte niet spoedeisende vragen/foto's en voor het maken van eventuele afspraken!