Chippen

Home » Algemeen » Chippen

Chip uw huisdier

Chippen

Chippen

De chip (of transponder) is een klein buisje van ongeveer 14 millimeter groot. In het buisje zit een klein stukje micro-elektronica bestaande uit een spoel en een microchip, die het unieke registratienummer bevat. De chip wordt met een naald onder de huid tussen de schouderbladen van het dier of aan de linkerzijde van de hals aangebracht. Je ziet hem daarna niet meer zitten. Wanneer een afleesapparaat (chipreader) in de buurt van de chip gehouden wordt, gaat in de spoel een kleine inductiestroom lopen waardoor de chip een signaal uitzendt. Het afleesapparaat vangt dit op en kan het nummer aflezen. Zonder afleesapparaat doet de chip niks: er zit geen batterij of andere energiebron in.

Het chipnummer

Elke chip bevat een chipnummer. Voor identificatiechips voor dieren bestaan de ISO standaarden 11784 en 11785. Chips die hieraan voldoen hebben een uniek nummer van 15 cijfers en beginnen met een landencode of fabrikantcode. De landencode van Nederland is 528.

Chipnummers die beginnen met 999 zijn testnummers en niet gegarandeerd uniek, deze zijn niet bedoeld om bij gezelschapsdieren te worden gebruikt.

De chip wordt ingebracht onder de huid van het dier met behulp van een holle injectienaald. Hoewel die naald wel wat dikker is dan een naald waarmee de dieren hun jaarlijkse prik krijgen, is er nauwelijks reactie waar te nemen. De verklaring is dat door de elasticiteit van de huid alleen het hele dunne scherpe puntje van de naald een gaatje in de huid maakt. Daarna "rekt" dit gaatje gewoon een beetje op en kan het dikkere deel van de naald erdoor. Omdat er onder de huid bijna geen gevoelszenuwen zitten doet het opschuiven van de naald onder de huid verder geen zeer.

Na het chippen: registreren!

Een chip alleen is niet voldoende: chippen heeft alleen zin als het chipnummer en de gegevens van de eigenaar in een databank worden opgeslagen. Vergeet dus niet om het chipnummer te registreren! Mocht u uw huisdier bij onze praktijk laten chippen dan registreren wij uw huisdier voor u.

VOORDELEN

Chippen heeft veel voordelen boven andere identificatiemethoden, en de eventuele nadelen zijn minimaal.
De voordelen van chippen

- Een chip is diervriendelijk en gemakkelijk af te lezen.
- Het chippen met een chip die aan de ISO standaard voldoet, maakt uw huisdier uniek: uw dier kan altijd geïdentificeerd worden.
- Een chip gaat normaal gesproken een dierenleven lang mee.
- Uw huisdier voelt niets van de chip, alleen het prikje bij het inbrengen kan even een beetje pijn doen.
- Uw dier kan de chip niet verliezen, in tegenstelling tot een bandje met penning of adreskoker. Uw dier kan er ook niet achter blijven hangen.
- Een chip is fraudebestendig. Verwijderen kan alleen via een chirurgische ingreep door een dierenarts en de code kan niet worden veranderd.
- Ook jonge dieren kunnen al gechipt worden.
- Je ziet er niks van! Een chip is niet ontsierend.
- Er is een kattenluikje op de markt, dat alleen katten doorlaat waarvan het chipnummer er in geprogrammeerd is.
- Om uw dier tegen ziektekosten te kunnen verzekeren, moet hij vrijwel altijd gechipt zijn. Vaak vergoedt de verzekering dan het chippen.
- Om naar het buitenland te mogen reizen, moeten honden, katten en fretten gechipt zijn.

Nadelen

- Een chip is van de buitenkant niet zichtbaar, dus het is niet meteen duidelijk dat het dier gechipt is.
- Voor het aflezen van de chip is een speciaal afleesapparaat nodig. Overigens beschikken de meeste dierenartsenpraktijken en veel dierenasielen en dierenambulances over afleesapparatuur.
- In uitzonderlijke gevallen kan de chip zich een stukje door het lichaam verplaatsen. Dit gebeurt zeer zelden en het dier ondervindt hier geen nadelige effecten van. De chip zal doorgaans slechts een paar centimeter verschuiven en blijft werkzaam. De gezondheid van het dier wordt niet aangetast.
- Niet alle afleesapparaten kunnen alle soorten chips aflezen. De zogenaamde ISO-chips kunnen wel altijd afgelezen worden. Sommige (buitenlandse) chips voldoen niet aan de zogenaamde ISO standaarden. Wanneer u een buitenlandse hond heeft, is het verstandig te laten controleren of de dierenarts deze chip kan aflezen.

Afspraak maken

Wilt u een afspraak maken of heeft u vragen dan kunt u bellen naar 0592 - 460409. Ook kunt u online een afspraak maken.

Whatsapp

Vanaf heden zijn wij ook bereikbaar op werkdagen tussen 09:00-16:00 via WhatsApp voor korte niet spoedeisende vragen/foto's en voor het maken van eventuele afspraken!