Teken – Lyme



Home » Teken – Lyme

Deze maand april besteden we aandacht aan de mogelijke gevolgen van een tekenbeet voor een hond. De ziekte van Lyme, Babesiose en Ehrlichia. In deze blog vertellen we over de gevolgen en de behandeling van de ziekte van Lyme. 

Teken zijn niet per definitie besmet, maar kunnen wel verschillende ziektes overbrengen zoals ziekte van Lyme, Babesiose en Ehrlichia. Het tekenseizoen wordt meestal na de maand maart aangekondigd, maar de diertjes worden al actief als de temperatuur boven de 7 graden komt. Dat betekent dat een groot deel van het jaar teken aanwezig zijn en ziekten kunnen overbrengen.

Een teek draagt niet meteen een ziekte over, maar als het kleine dier bepaalde bacteriën bij zich draagt en zich vol zuigt met bloed via de huid van de hond, kan tegelijkertijd het speeksel van het diertje in de bloedbaan van de hond terecht komen. Hoe langer een teek blijft zitten, hoe groter de kans is dat dat gebeurt.

Ziekte van Lyme

Het is de teek Borrelia burgdorferi die de ziekte van Lyme kan overbrengen. Niet alleen naar honden overigens, maar ook naar mensen.

Symptomen

Bij mensen vormt zich meestal een rode kring op de plek waar de teek gebeten heeft, bij honden is dat niet het geval. Ook duurt het bij een hond vaak veel langer voordat er iets te merken is van zo’n tekenbeet die de ziekte van Lyme kan overbrengen. 

Als er zich wel symptomen voordoen zijn dat meestal tekenen die duiden op gewrichtsproblemen (artritis) of problemen met de nieren. De dierenarts kan ook gezwollen lymfeklieren constateren. Een belangrijke graadmeter of er iets aan de hand is, is of de hond wel genoeg eet. Een hond die zich niet lekker voelt eet minder of helemaal niet. Ook kan de hond ten gevolge van de infectie sloom worden of kreupel lopen.

Diagnose

De ziekte kan worden vastgesteld door middel van bloedonderzoek. De test toont antistoffen aan. Soms moet zo’n test een paar keer worden uitgevoerd om er zeker van te zijn dat het om de ziekte van Lyme gaat. Dat is omdat er ook honden zijn die antilichamen hebben tegen Borrelia Burgdorferi, vanwege bijvoorbeeld een eerdere besmetting.

Behandeling

Eenmaal de ziekte van Lyme dan zal de bacterie nooit helemaal verdwijnen. De hond kan wel klachtenvrij leven als de behandeling met antibiotica goed aanslaat.

Een hond kan tegen de ziekte van Lyme worden ingeënt, maar dat wordt eigenlijk niet aangeraden. Een hond heeft niet altijd last van de ziekte en dan lijkt inenten overbodig. Bovendien kan juist de vaccinatie problemen geven die lijken op klachten ten gevolge van de ziekte zoals nierproblemen. 

Voorkomen

Een hond kan altijd een teek oplopen. Daarom is het belangrijk om na een flinke wandeling een hond op teken te controleren, vooral als hij door struiken en het hoge gras heeft gerend. Een teek die lang op de huid blijft zitten, kan ziekten overbrengen. Hoe meer tijd het diertje daarvoor krijgt, hoe groter de kans. Wees er daarom snel bij en verwijder de teek met een speciale tang of kaart. 

Zo verwijder je een teek

  • Pak de teek zo dicht mogelijk bij de huid op. Knijp er niet in.
  • Trek met een pincet of tekentang de teek voorzichtig recht uit de huid.
  • Ga niet met alcohol of olie aan de gang als de teek er nog in zit. Het belangrijkste is de teek volledig te verwijderen en houdt daarna de plek gewoon nog even goed in de gaten.

Wie geen teek kan vinden, maar bepaalde symptomen bij de hond treft die op een ziekte ten gevolge van een tekenbeet kunnen duiden, kan het beste zo snel mogelijk de dierenarts raadplegen.