Gebitsproblemen

Home » Samenwerkingen » Gebitsproblemen

Gebitsproblemen

Tandheelkundige problemen bij honden en katten komen erg vaak voor en kunnen variëren van milde tot ernstige aandoeningen die pijn en ongemak veroorzaken. Vaak worden ze niet opgemerkt waardoor uw dier ongemerkt met veel pijn en ongemak rondloopt.  

Behandeling van tandheelkundige problemen bij dieren (welke wij kunnen uitvoeren in onze praktijk) omvat vaak tandheelkundige reinigingen om tandplak en tandsteen te verwijderen, tandextracties indien nodig, en in sommige gevallen zelfs een wortelkanaalbehandeling. Tandplak bestaat onder andere uit voedseldeeltjes en bacteriën. Het vormt een wit kleverig laagje op de tand of kies. Wanneer deze plak te lang blijft zitten (en dit is al binnen 48 uur) komt er calcium bij, waardoor er tandsteen ontstaat.  

Preventieve maatregelen zoals regelmatige tandheelkundige controles, gebitsreinigingen en dagelijks tandenpoetsen met een speciale dierentandpasta kunnen helpen om tandheelkundige problemen bij dieren te voorkomen. Wij kunnen u hierover tips en adviezen geven. 

Enkele veelvoorkomende tandheelkundige problemen bij dieren zijn:  

  • Tandbederf (cariës): Dit treedt op wanneer bacteriën zich ophopen op het tandoppervlak en suikers in voedsel omgezet worden in zuren. Dit leidt tot de afbraak van tandweefsel en kan leiden tot gaatjes en zelfs tot het verlies van tanden als het onbehandeld blijft.
  • Tandvleesontsteking (gingivitis): Ophoping van tandplak en tandsteen langs de tandvleesrand zorgen ervoor dat het tandvlees ontstoken raakt. Dit kan leiden tot zwelling, roodheid en bloeding van het tandvlees. Als dit niet behandeld wordt kan het leiden tot meer ernstige aandoeningen zoals parodontitis. 
  • Tandabcessen: Wanneer een tand geïnfecteerd raakt, kan er een abces ontstaan wat een met pus gevulde zwelling is die pijn en ontsteking veroorzaakt. Tandabcessen kunnen het gevolg zijn van tandbederf, tandvleesontsteking of trauma aan de tand. 
  • Parodontitis: Dit is een vergevorderde vorm van tandvleesontsteking waarbij het tandvlees zich terugtrekt van de tanden, hierdoor ontstaan pockets die gevuld worden met bacteriën en plak.  Parodontitis kan leiden tot tandverlies en schade aan het kaakbot.  
  • Gebitsafwijkingen: Sommige dieren kunnen aangeboren gebitsafwijkingen hebben zoals een afwijkende beet (malocclusie). Hierbij sluiten de tanden niet goed op elkaar aan. Dit kan problemen veroorzaken bij het eten en kan leiden tot abnormale slijtage van de tanden. 
  • Gebitsfracturen: Trauma aan de bek bijvoorbeeld door een val of een gevecht kan leiden tot fracturen van de tanden of kaak. Deze fracturen kunnen pijn veroorzaken en kunnen ernstige complicaties veroorzaken als ze niet worden behandeld. 
  • Orale tumoren: Hoewel minder vaak voorkomend, kunnen dieren ook tumoren in de bek ontwikkelen, zowel goedaardig als kwaadaardig. Deze tumoren kunnen leiden tot zwellingen, pijn en moeite met eten en moeten worden geëvalueerd en behandeld door een dierenarts.
  • Gedragsproblemen: Soms kunnen tandheelkundige problemen bij dieren leiden tot gedragsveranderingen zoals agressie tijdens het eten, verminderde eetlust of overmatig speekselen. Het is belangrijk voor eigenaren om deze gedragsveranderingen op te merken en ze te bespreken met de dierenarts, omdat ze een teken kunnen zijn van tandheelkundige pijn of ongemak.  

 Net als mensen moeten honden en katten dus hun gebit schoonhouden om gezond te blijven. En daar hebben ze uw hulp bij nodig! Voor gebitscontrole, -behandeling en advies kunt u bij ons terecht.

Video Pocketdiepte bepaling

Afspraak maken

Wilt u een afspraak maken of heeft u vragen dan kunt u bellen naar 0592 - 460409. Ook kunt u online een afspraak maken.

Whatsapp

Vanaf heden zijn wij ook bereikbaar op werkdagen tussen 09:00-16:00 via WhatsApp voor korte niet spoedeisende vragen/foto's en voor het maken van eventuele afspraken!