Gebitsproblemen

Home » Algemeen » Gebitsproblemen

Gebitsproblemen

Gebitsproblemen komen heel veel voor bij de hond en de kat. Vaak worden ze niet opgemerkt, waardoor uw dier ongemerkt met veel pijn rondloopt. Bij gebitsproblemen kunt u denken aan een afgebroken tand of kies, bijvoorbeeld als gevolg van een val of het kauwen op te harde voorwerpen of botten. Maar de aandoening als gevolg van tandplak en tandsteen is de meest voorkomende ziekte van het gebit. Hoe ontstaat deze aandoening? Tandplak bestaat onder andere uit voedseldeeltjes en bacteriën. Het vormt een wit kleverig laagje op de tand of kies. Wanneer deze plak te lang blijft zitten (en dit is al binnen 48 uur) komt er calcium bij, waardoor er tandsteen ontstaat. Dit tandsteen is ruw waardoor nieuwe plak nog sneller aanhecht en zo ontstaat er een vicieuze cirkel. De bacteriën in deze plak zorgen voor een ontsteking van het tandvlees, dit noemen we ‘gingivitis’. Wanneer zo’n ontsteking van het tandvlees verder gaat, raken ook de andere steunweefsels rondom de tand aangetast (dit heet ‘parodontitis’), en kan de tand of kies uiteindelijk los komen te zitten en uitvallen. Deze ontstekingen geven vaak een sterke stinkende geur uit de bek. Ook kunnen de bacteriën via de bloedbaan naar andere organen in het lichaam gaan, zoals het hart en de nieren en daar voor ontstekingen zorgen.

Belangrijk om te weten is dat gingivitis zich kan herstellen wanneer het op tijd behandeld wordt, maar parodontitis niet. Hiervoor is een professionele gebitsbehandeling nodig, welke wij kunnen uitvoeren in onze praktijk. Er zijn ook maatregelen die u zelf kunt nemen om deze meest voorkomende gebitsaandoening te voorkomen. Het beste is dagelijks de tanden en kiezen te gaan poetsen met een speciale dierentandpasta. Wij kunnen u hierover tips en adviezen geven. Mocht dit tandenpoetsen om wat voor reden dan ook niet lukken, adviseren we u graag over andere manieren waarop u het gebit van uw hond of kat gezond kunt houden, zoals het geven van een speciale voeding of het gebruik van geschikte kauwmaterialen (zonder dat er daardoor tanden of kiezen afbreken).

Net als mensen moeten honden en katten dus hun gebit schoonhouden om gezond te blijven. En daar hebben ze uw hulp bij nodig! Voor gebitscontrole, -behandeling en advies kunt u bij ons terecht.

video tandsteenbehandeling

Afspraak maken

Wilt u een afspraak maken of heeft u vragen dan kunt u bellen naar 0592 - 460409. Ook kunt u online een afspraak maken.

Whatsapp

Vanaf heden zijn wij ook bereikbaar op werkdagen tussen 09:00-16:00 via WhatsApp voor korte niet spoedeisende vragen/foto's en voor het maken van eventuele afspraken!