Castratie

Home » Castratie

Castratie

Castratie bij honden is een chirurgische ingreep waarbij de testikels worden verwijderd, waardoor de hond onvruchtbaar wordt.

Voordelen van een castratie :
- De hond wordt onvruchtbaar, dit kan natuurlijk ook als nadeel worden gezien.
- Het gedrag kan worden beïnvloed, want als de hond op jonge leeftijd wordt gecastreerd kan ongewenst of dominant gedrag voorkomen worden.
- Voorkomen van ongewenst seksueel gedrag zoals het bespringen van iedere teef of het rijgedrag op mensen of voorwerpen. Reuen hebben ook een verhoogde drang op weglopen als ze een loopse teef hebben
- Medische indicatie: prostaat problemen

Nadelen van een castratie:
- De hond kan rustiger worden, dit kan ook als voordeel worden gezien.
- Gecastreerde reuen kunnen in gewicht toenemen. Belangrijk is om de voeding aan te passen na de castratie. U kunt het beste tot 1/3 minder voer geven, altijd wel op geleide van de voedingstoestand.
- Er kan verandering van vachtstructuur optreden.

Chemische castratie:
Er wordt door middel van een naald een oplosbare chip onder de huid ingebracht. Het implantaat werkt na ongeveer 2 weken en remt de hormonen voor ongeveer 6 maanden.

Hoe gaat de castratie in zijn werk?
Wij opereren iedere ochtend en middag op werkdagen en een castratie is meestal bij ons een halve dagopname. U brengt de hond op de afgesproken tijdstip, nuchter naar de praktijk, dat wil zeggen dat hij de avond voor de operatie geen eten. Hij mag wel water drinken. Voordat u bij ons komt, uw hond nog even goed uitlaten. Als u hem brengt wordt hij eerst even goed nagekeken, vervolgens krijgt hij een injectie dat hij rustiger en wat slaperig wordt en een pijnstillende injectie. Hij komt bij ons in de opname en hij wordt dan geopereerd.
Onze operatiekamer is voorzien van modern narcose apparatuur en zodoende kunnen we alle vitale lichaamsfuncties (hartslag, ademhaling, bloeddruk, lichaamstemperatuur) nauwkeurig in de gaten houden om de operatie zo risicoloos te laten verlopen.
Uw hond krijgt zuurstof tijdens de narcose. We maken vaak gebruik van gasnarcose tijdens de operaties.
Na de operatie kan uw hond rustig bijkomen in de opname. U wordt gebeld na de operatie en dan wordt afgesproken hoe laat uw hond weer naar huis mag.
U krijgt een nazorg brief en pijnstilling mee naar huis. Daarnaast wordt alles toegelicht bij het ophalen van uw hond.

Afspraak maken

Wilt u een afspraak maken of heeft u vragen dan kunt u bellen naar 0592 - 460409. Ook kunt u online een afspraak maken.

Whatsapp

Vanaf heden zijn wij ook bereikbaar op werkdagen tussen 09:00-16:00 via WhatsApp voor korte niet spoedeisende vragen/foto's en voor het maken van eventuele afspraken!