Teken – Erhlichia



Home » Teken – Erhlichia

Deze maand april besteden we aandacht aan de mogelijke gevolgen van een tekenbeet voor een hond. De ziekte van Lyme, Babesiose en Ehrlichia. In deze blog vertellen we over de gevolgen en de behandeling van Ehrlichia.

Teken kunnen verschillende ziektes overbrengen zoals ziekte van Lyme, Babesiose en Ehrlichia. Het tekenseizoen wordt meestal na de maand maart aangekondigd, maar de diertjes worden al actief als de temperatuur boven de 7 graden komt. Dat betekent dat een groot deel van het jaar teken aanwezig zijn en ziekten kunnen overbrengen.

Niet iedere teek draagt een ziekte bij zich en brengt deze meteen over, maar als het kleine dier bepaalde bacteriën bij zich draagt en zich vol zuigt met bloed via de huid van de hond, kan tegelijkertijd het speeksel van het diertje in de bloedbaan van de hond terecht komen. Hoe langer een teek blijft zitten, hoe groter de kans is dat dat gebeurt.

Ehrlichia

Het is de rhipicephalus sanguineus, ook wel bruine hondenteek genoemd, die de ziekte Ehrlichia kan overbrengen. Als deze bacterie in de bloedbaan terecht komt tast dit de witte bloedlichaampjes aan.

De teek leeft vooral in Amerika en Zuid-Europa, en komt in Nederland eigenlijk niet voor. De teek kan wel worden meegenomen na een vakantie of via een hond uit een ander land.

Symptomen

Raakt een hond geïnfecteerd dan kan hij koorts, bloedingen en bloedarmoede krijgen. Het komt ook voor dat hij zich trager gaat bewegen of slechter eet. Andere symptomen zijn tranende ogen of een heel natte neus, braken, benauwdheid en een slechte eetlust. Deze verschijnselen kunnen zich binnen een tot drie weken na de infectie voordoen.

Andere verschijnselen zijn sterk vermageren, gezwollen lymfeklieren, problemen met de ogen, veel drinken en veel plassen, en slechter lopen. Dit alles is een gevolg van een tekort aan witte bloedcellen. Als dit het geval is, is de infectie al enige tijd gaande en is de hond ernstig ziek. In een zeldzaam geval zal de hond het niet overleven. 

Soms heeft een hond wel de ziekte, maar is dat nergens aan te merken. Er doet zich geen enkel symptoom voor. Dan draagt de hond mogelijk de ziekte voor de rest van zijn leven bij zich. 

Diagnose

De ziekte kan worden vastgesteld door middel van bloedonderzoek. Is er sprake van Ehrlichia dan worden er antilichamen tegen de bacterie in het bloed gezien. Dat kan niet meteen worden vastgesteld. Dan kan pas op z’n vroegst na een week, soms duurt het langer, tot wel een maand. Dan moet er een paar keer naar het bloed gekeken worden om er zeker van te zijn dat er sprake is van deze tekenziekte. Een PCR-onderzoek kan ook de ziekte aantonen. Deze test, de polymerase chain reaction test, is een snelle en nauwkeurige test om uit kleine hoeveelheden genetisch materiaal virussen, bacteriën en parasieten aan te tonen.

Behandeling

Ehrlichia kan met antibiotica goed worden behandeld. De hond kan er weer helemaal bovenop komen. De kuur duurt meestal vier weken, maar kan ook langer duren als de hond al een flinke tijd besmet blijkt.

Het is belangrijk snel in te grijpen en zo’n kuur te starten. Duurt het langer totdat de infectie geconstateerd is, dan kan deze tekenziekte fataal zijn. Er moet dus op tijd worden ingegrepen. Soms zijn ook een bloedtransfusie of extra vocht (infuus) nodig.

Voorkomen

Een hond kan altijd een teek oplopen. Daarom is het belangrijk om na een flinke wandeling een hond op teken te controleren, vooral als hij door struiken en het hoge gras heeft gerend. Een teek die lang op de huid blijft zitten, kan ziekten overbrengen. Hoe meer tijd het diertje daarvoor krijgt, hoe groter de kans. Wees er daarom snel bij en verwijder de teek met een speciale tang of kaart.

Zo verwijder je een teek

  • Pak de teek zo dicht mogelijk bij de huid op. Knijp er niet in.
  • Trek met een pincet of tekentang de teek voorzichtig recht uit de huid.
  • Ga niet met alcohol of olie aan de gang als de teek er nog in zit. Het belangrijkste is de teek volledig te verwijderen en houdt daarna de plek gewoon nog even goed in de gaten.

Wie geen teek kan vinden, maar bepaalde symptomen bij de hond treft die op een ziekte ten gevolge van een tekenbeet kunnen duiden, kan het beste zo snel mogelijk de dierenarts raadplegen.