Vakantie
Allereerst zijn er een aantal verplichtingen waar u aan moet voldoen voordat u uw huisdier mee kunt nemen naar het buitenland. Een aantal zijn gelijk voor alle landen maar ieder afzonderlijk land kan eigen regels hebben opgesteld. Voor specifieke regels kunt u kijken op de site van het LICG. Let op! Niet alleen het land van bestemming is belangrijk, ook die van de landen waar u door heen reist naar uw bestemming.
Algemene eisen
- uw huisdier moet in het bezit zijn van een Europees paspoort. Vanaf 30-12-2014 is er een nieuw paspoort gekomen. Dieren geboren na deze datum moeten dit nieuwe paspoort hebben, van dieren die voor deze datum geboren zijn kunt u het beste het paspoortje laten controleren of deze voldoet.
- uw huisdier moet gechipt zijn.
- uw huisdier moet een enting hebben gehad tegen hondsdolheid (rabiës) tenminste 21 dagen voor vertrek. De chip moet hiervoor zijn geplaatst of op dezelfde dag.
- voor een dier jonger dan 3 maanden gelden per lidstaat aparte regels. U kunt hiervoor het beste contact opnemen met de ambassade van het betreffende land.
Preventieve maatregelen.
In de landen rondom Nederland (en deels ook in Nederland zelf) komen helaas wormen, teken, muggen en zandvliegen voor die uw huisdier kunnen besmetten met levensbedreigende parasieten. U kunt ook besmet raken met verschillende wormen, goede preventie is daarom erg belangrijk voor u zelf en uw kinderen. Hieronder een overzicht en preventiemogelijkheden.
Haakwormen
De soorten die in Zuid Europa voorkomen zijn gevaarlijker dan de soorten bij ons. De naam haakworm komt door hun scherpe tanden ( een stel haken als het ware ). Hiermee bijten ze zich vast aan het slijmvlies van de darm van uw huisdier om zich te voeden. Hierdoor ontstaat bloederige diarree die kan leiden tot bloedarmoeden en/of sterfte. Zeker voor puppies kan een ernstige infectie met haakwormen levensbedreigend zijn.
Preventief behandelen
Ontworm uw huisdier voor vertrek en bij thuiskomst. (bijv. met Milbactor). U kunt als mens ook deze wormen krijgen.
Hartworm
Hart worm is een worm die voorkomt bij honden en katten. Voorheen kwamen ze alleen in Zuid-Europa voor maar tegenwoordig is het ook al verstandig om uw huisdier te behandelen tegen hartworm als u naar Noord-Frankrijk gaat. Hartworm wordt overgebracht door muggen. Het duurt 5 tot 7 maanden voordat een larve zich ontwikkelt heeft tot volwassen hartworm. Ze leven in de longslagader en in het hart van uw huisdier. Uw huisdier krijgt uiteindelijk hart en longklachten zoals benauwdheid, hoesten en een verminderd uithoudingsvermogen.
Preventief behandelen
Uw huisdier kunt u beschermen tegen muggen (bijv. met het middel Vectra, werkt 4 weken). Verder kunt u uw huisdier voor vertrek en na thuiskomst ontwormen. (bijv. met Milbactor)
Vossenlintworm
De vossenlintworm heeft zijn naam te danken aan zijn normale gastheer, de vos. Honden en katten kunnen ook besmet raken door het opeten van besmette ratten of muizen. Doordat deze worm maar enkele millimeters groot is hebben onze huisdieren meestal weinig last ervan maar bij de mens kan hij een ernstige leverziekte veroorzaken. Wij kunnen besmet raken door het aaien van besmette dieren, het opeten van ongewassen bosvruchten of door contact met dode vossen en hun uitwerpselen.
Preventief behandelen
Laat uw huisdier geen prooien opeten en houdt hem uit de buurt van vossenholen, uitwerpselen en dode vossen. Daarnaast kunt u het beste uw hond ontwormen voor vertrek en bij thuiskomst (bijv. met Milbactor)
Indien u langer dan 4 weken in het buitenland verblijft is het verstandig maandelijks te ontwormen ter voorkoming van tussentijdse besmetting met een van bovenstaande wormsoorten.
Leishmania
Leishmania wordt veroorzaakt door een parasiet, deze parasiet word overgebracht door de zandvliegen. Deze zandvliegen houden zich overdag verscholen en worden met name in de schemer en in de nacht actief. De zandvlieg bijt uw hond en de parasiet wordt overgebracht tijdens het bloedzuigen. De parasiet tast de witte bloedcellen aan. Het probleem van deze ziekte is dat het ziektebeeld en het verloop van de ziekte per dier erg kan verschillen. Het kan soms wel maanden tot jaren duren voordat de eerste ziekteverschijnselen zichtbaar worden. De behandeling is moeilijk en er is geen volledige genezing mogelijk.
Preventief behandelen
Bestrijding van de zandvliegjes (bijv. met Vectra) en houdt uw huisdier zoveel mogelijk binnen tijdens de schemer en de nacht.
Teken
Teken komen overal voor, voornamelijk in het struikgewas en in het bos, jonge teken zitten ook in lang, hoog gras. Ze zijn niet gastheer specifiek en wachten geduldig op uw huisdier. Eenmaal beland op uw huisdier zullen ze zich vastbijten na 24 uur beginnen ze met zuigen van bloed. Tijdens het bloedzuigen kunnen ze verschillende ziektes overbrengen. Namelijk Borreliose ( ziekte van Lyme ), Babesiose, Ehrlichiose of Hepatozoonose. Deze ziektes kunnen zich pas uiten maanden na een tekenbeet.
Preventief behandelen
- voorkom tekenbeten.
- indien uw huisdier toch een teek heeft verwijder deze zo snel mogelijk met een tekentang, het liefst binnen 24 uur. Hierdoor wordt overdracht van ziektes voorkomen.
- vanaf maart (maar bij zachte winters eerder) kunt u het beste een middel tegen teken geven (bijv. Vectra of Bravecto).
- voor katten is alleen de band van Seresto effectief tegen teken. Middelen geregistreerd voor honden zijn levensgevaarlijk voor uw kat.
Afspraak maken
Wilt u een afspraak maken of heeft u vragen dan kunt u bellen naar 0592 - 460409. Ook kunt u online een afspraak maken.
Vanaf heden zijn wij ook bereikbaar op werkdagen tussen 09:00-16:00 via WhatsApp voor korte niet spoedeisende vragen/foto's en voor het maken van eventuele afspraken!