Vaccinaties

Home » Vaccinaties

Vaccineren

Waarschijnlijk heeft uw puppy bij de fokker al een 'puppy prik' gehad op de leeftijd van 6 weken. De volgende vaccinatie moet plaats vinden op de leeftijd van 9 weken. Daarna heeft uw puppy nog een vaccinatie nodig op de leeftijd van 12 weken. Een puppy krijgt afweerstoffen mee van de moeder. Deze blijven soms tot 26 weken hoog in het bloed en bieden bescherming voor de pup. Wanneer in deze periode geënt wordt zal de vaccinatie onvoldoende aan gaan slaan. Daarom wordt meerdere keren geënt.

Een alternatief voor het vaak enten is het titeren.
Vaccicheck= titeren houdt in vaccineren op maat. Het is dan afhankelijk van de hoogte van de uitslag wanneer er opnieuw getiteerd moet worden. Dit wordt per patiënt beoordeeld. Zodoende wordt gevaccineerd op maat en het dier niet onnodig gevaccineerd. De titerbepaling is alleen mogelijk voor Hondenziekte, Adeno (HCC) en Parvo virus. Leptospirose en kennelhoest kunnen niet met behulp van deze test worden bepaald. Het blijft dus ook nodig om jaarlijks tegen Leptospirose (en kennelhoest) te enten.

Bij het titeren wordt bloed afgenomen en daarin bekeken of er nog afweerstoffen aanwezig zijn. Zodoende kan het beste moment voor enten bepaald zodat er minder entingen gegeven hoeft te worden. Hoevaak en wanneer er getiteerd moet worden is per dier anders. Elk dier krijgt een vaccinatie schema op maat gemaakt.

Jaarlijkse vaccinatie:
Een volwassen hond heeft elk jaar een vaccinatie nodig. Sommige onderdelen van de entingen bieden langdurige bescherming en zijn niet noodzakelijk om elk jaar te herhalen. We zullen uw hond dus vaccineren alleen met wat nodig is.

Daarnaast zijn er entingen die gegeven moet worden wanneer uw hond meer risicio loopt om besmet te worden. Indien uw hond een groter risico loopt op besmettelijke hondenhoest, is het verstandig uw hond hier extra tegen te beschermen. Dat is wanneer uw hond bijvoorbeeld in een pension moet logeren, een hondenshow gaat bezoeken, als u uw hond op drukke uitlaatvelden uitlaat of als hij op een andere manier veel in contact komt met andere honden. Indien u met uw hond naar het buitenland gaat is het volgens de wet verplicht dat uw hond gevaccineerd is tegen hondsdolheid (rabiës). Uw hond moet wel ouder zijn dan 3 maanden. Deze vaccinatie moet minstens 3 weken van te voren gegeven worden.

Entschema

Voorbeeld van een entschema van de hond (Dit is een voorbeeld. Bij de vaccinatie wordt op maat een entschema voor uw huisdier gemaakt).

6 weken Parvo + Hondenziekte (of titeren)
9 weken Parvo (of titeren) + Kennelhoest + Ziekte van Weil
12 weken Parvo + Hondenziekte + HCC (of titeren) + Ziekte van Weil
+/- 26 weken Parvo + Hondenziekte + HCC (of titeren) + Ziekte van Weil
1,5 jaar Ziekte van Weil + Kennelhoest
2,5 jaar Ziekte van Weil + Kennelhoest
3,5 jaar Parvo + Hondenziekte + HCC (of titeren) + Ziekte van Weil + Kennelhoest
4,5 jaar .... Elk jaar vaccineren blijft noodzakelijk!

Afspraak maken

Wilt u een afspraak maken of heeft u vragen dan kunt u bellen naar 0592 - 460409. Ook kunt u online een afspraak maken.

Whatsapp

Vanaf heden zijn wij ook bereikbaar op werkdagen tussen 09:00-16:00 via WhatsApp voor korte niet spoedeisende vragen/foto's en voor het maken van eventuele afspraken!