Wat moet je doen als je hond gewicht verliest?



Home » Wat moet je doen als je hond gewicht verliest?
gewichtsverlies-hond

Als een hond gewicht verliest, zonder duidelijk aanwijsbare reden, ga dan bij de dierenarts langs. Soms gaat het gepaard met overgeven, diarree, lusteloosheid, slecht eten of juist veel eten.

Het is belangrijk om te reden van dit gewichtsverlies te achterhalen, zodat de dierenarts een eventuele behandeling kan inzetten. Kijk daarom goed of en wat de hond eet, misschien is er sprake van diarree of is hij steeds aan het overgeven. Is hij misschien ook sloom en heeft hij weinig energie?

Wat kan er aan de hand zijn? 

Het kan voorkomen dat een hond een tijdje slechter eet door bijvoorbeeld (verhuis)stress of andere oorzaken. Dan kan het zo zijn dat de hond gewicht verliest, maar die kilo’s zitten er weer snel aan als de hond opknapt. Gebeurt dat laatste niet en zie je als hondeneigenaar een combinatie van verschillende symptomen zoals overgeven, diarree en lusteloosheid en slecht of overmatig eten, dan kan dat duiden op een aandoening.

Aandoeningen waardoor de hond gewicht verliest

Diabetes

Diabetes kan ervoor zorgen dat de hond gewicht verliest. Vaak gaat het om oudere honden. De hond produceert te weinig insuline of dit hormoon werkt niet goed. Insuline zorgt ervoor dat suikers uit het voer worden opgenomen en aan de lichaamscellen worden gegeven. Oftewel; op deze manier zorgt goed eten ervoor dat de hond energie heeft. Zo werken zijn lichaamsprocessen zoals het hoort en heeft hij genoeg energie om lekker te bewegen. Als dit proces niet of niet goed verloopt ontstaat er een te hoog suikergehalte in het bloed, terwijl er in de lichaamscellen een tekort ontstaat. De hond mist dan bouwstenen voor een gezond lijf en heeft ook veel minder energie. Deze aandoening is te herkennen aan vermageren terwijl de hond wel (meer) eet, maar ook aan veel plassen en veel drinken.

Alvleesklierproblemen

Als de alvleesklier niet goed werkt of niet genoeg spijsverteringsenzymen produceert heeft het spijsverteringssysteem van de hond moeite de voeding te verteren. Op deze manier krijgen het lijf en de organen niet voldoende voedingsstoffen om goed aan het werk te blijven. De hond krijgt een gebrek aan energie en verliest gewicht. De hond probeert dit zelf aan te vullen door meer te gaan eten, maar chronische diarree en de spijsverteringsproblemen maken dat het niet helpt om op gewicht te blijven en energie op te doen. Deze aandoening wordt EPI genoemd (exocriene pancreas insufficiëntie).

Schildklierproblemen

Als de schildklier te veel van het hormoon thyroxine (T4) aanmaakt (bijvoorbeeld ten gevolge van een tumor in de schildklier) raakt de stofwisseling in de warm. Door het teveel aan thyroxine verloopt de stofwisseling sneller (hyperthyreoïdie) en verliest de hond gewicht terwijl hij wel flink eet. Ook zal de hond veel drinken, veel plassen, onrustig zijn en bijvoorbeeld diarree hebben. Ook een verhoogde hartslag hoort bij deze aandoening.

Slokdarmproblemen

Het komt voor dat de slokdarm van de hond is verwijd en slap is waardoor de slokdarm niet de juiste beweging kan maken om het voer naar de maag te transporteren. Dit wordt megaoesofagus genoemd. Bij deze aandoening zien we ook vaak dat de dieren regurgiteren, dit betekent dat na het slikken de voeding direct weer omhoogkomt. Het gevolg is dat de hond in korte tijd veel gewicht kan verliezen.

De nieren werken niet goed meer

Is er sprake van een combinatie van de genoemde klachten, dan kan een nierprobleem de oorzaak zijn. Als de nieren niet meer goed werken, zorgt dit ervoor dat afvalstoffen niet meer goed worden afgevoerd en de stofwisseling wordt belemmerd. Het zijn vaak oudere honden die deze chronische aandoening krijgen.

Diagnose en behandeling

Er kan van alles aan de hand zijn waardoor de hond gewicht verliest. In alle gevallen is het belangrijk om dit op tijd te signaleren en ermee naar de dierenarts te gaan. De dierenarts zal de hond lichamelijk onderzoeken en eventueel bloedonderzoek of ontlastingsonderzoek doen. Soms wordt een endoscopie gedaan om maag- en darmen te onderzoeken. Is de oorzaak van de vermagering bekend dan kan er een gerichte behandeling worden gestart.