Waarom een seniorencheck handig is voor een oude kat of hond



Home » Waarom een seniorencheck handig is voor een oude kat of hond
Waarom een seniorencheck handig is voor een oude kat of hond

Net als mensen hebben ook huisdieren tegenwoordig een langere levensverwachting. Dat is fijn, want we willen ze niet missen. Keerzijde is dat ze net zoals mensen last krijgen van ouderdomskwaaltjes. Wees daar op tijd bij, want er is in de meeste gevallen iets aan te doen.

Wees op tijd

Soms zijn aandoeningen die gepaard gaan het met ouder worden goed te behandelen. Het zijn van die kwaaltjes die erin sluipen. Je hebt ze eerst niet in de gaten. Vandaar dat een seniorencheck handig is om te doen. Ben je er vroeg bij dan gaat de kwaliteit van leven vooruit. Bovendien zijn de kosten meestal een stuk lager dan het behandelen van een kwaal in een vergevorderd stadium.

Wat is oud?

Wanneer is een kat oud? Over het algemeen worden katten vanaf een leeftijd van 10-11 jaar senior genoemd. Bij honden ligt dat anders. Daar wordt naar het ras gekeken. Levensverwachtingen bij honden lopen nogal uiteen. Als 75 procent van de levensverwachting van het ras is bereikt, wordt een hond een senior genoemd. Bij kleine rassen is dat ongeveer vanaf 10 jaar, bij grote is dat 8 jaar en bij reuze hondenrassen is dat al vanaf 6 jaar.

Let op veranderingen

Het is belangrijk om veranderingen in gedrag bij het huisdier op te merken. Denk aan meer slapen, veel drinken, plassen, weinig eten of juist meer, stijf lopen, kwijlen, minder goed zien of een doffe vacht. Net als mensen kunnen huisdieren klachten ontwikkelen zoals artrose, een vertraagde schildklier, suikerziekte, dementie, hartproblemen of een verhoogde bloeddruk.

Vooral omdat het niet gemakkelijk is veranderingen in gedrag snel te constateren, is een seniorencheck altijd zinvol. In het begin kunnen die veranderingen zich immers zo subtiel voordoen en minimaal zijn, waardoor het niet snel genoeg wordt opgemerkt. Met een seniorencheck kun je dat voor zijn en kan er in een vroeg stadium worden ingegrepen met bijvoorbeeld medicatie of andere aanpassingen zodat het dier er zo min mogelijk last van heeft.

Vragenlijst en medisch onderzoek

Voorafgaand aan een consult voor een seniorencheck vult de eigenaar van het dier een vragenlijst in. Deze wordt tijdens het consult besproken. Er wordt onder andere gekeken naar de ogen en oren, het gebit, hart en longen, vacht, gewicht en de conditie. Daarnaast wordt er een medisch onderzoek uitgevoerd waarbij bloed wordt afgenomen om nier- en leverfunctie te controleren. Verder wordt gekeken of er sprake is van suikerziekte en hoe het gesteld is met de rode bloedcellen en ontstekingscellen. Tevens wordt er urineonderzoek gedaan. Zo’n onderzoek geeft bijvoorbeeld informatie over het verlies van eiwitten via de urine dat kan wijzen op nierproblemen.  

Vitale seniorentijd

Doel van de check is controleren op kwalen die gepaard gaan met ouder worden. Waar het allemaal om draait is om gezondheidsproblemen zo vroeg mogelijk te signaleren, zodat hier op tijd iets aan gedaan kan worden. Met als uiteindelijke doel je hond of kat een zo gezond en gelukkig leven te laten leiden. De resultaten van het consult worden uitvoerig besproken. Je krijgt adviezen over wat de mogelijkheden zijn om je huisdier een zo’n vitale mogelijke seniorentijd te bezorgen.