Waar let je op bij het kopen van diervoeding?Home » Waar let je op bij het kopen van diervoeding?
Omega-3 en omega-6 vetzuren, waarom heeft mijn hond dit nodig?

Het is een van de eerste aspecten waar je aan moet denken als je een huisdier aanschaft: eten. Diervoeding dus. Het maakt niet uit of het om een volwassen hond of kat gaat of een pup of kitten. Het is in alle gevallen belangrijk dat je goed voer koopt, waar voldoende mineralen, eiwitten en vitaminen inzitten. Het gaat vooral om de kwaliteit van het voer, en minder om de smaak.

Nu is het natuurlijk belangrijk om goed voer te kopen, maar dieren verschillen net zoveel van elkaar als mensen dat doen. De ene hond of kat voelt zich uitstekend met het eten van compleet voer van een standaard merk, de ander van een wat duurder merk. Het verschilt heel erg per dier. Natuurlijk is sommige voeding van een betere kwaliteit dan andere voeding, maar kijk vooral naar hoe je huisdier het erop doet. Is zijn vacht in goede conditie, heeft de hond of kat normale ontlasting, is het gewicht normaal, heeft hij een goed uithoudingsvermogen, zijn er geen maag- of darmproblemen? Als dat allemaal in orde is, is het voer -welke dat ook is- prima.

Dat voer van een hoge kwaliteit duurder is, lijkt misschien zo maar vaak eet je huisdier daar minder van omdat het bijvoorbeeld voedzamer is en je huisdier daar eerder vol van zit. Dan zal het qua kosten onder de streep toch niet veel uitmaken. Goed voer is goed verteerbaar en bevat alle ingrediënten die een hond of een kat nodig heeft om een actief en gezond leven te leiden. Van welk merk dan ook. Dat lijkt wel op een reclameslogan, maar zo simpel is het wel. Volledig voer, zonder kleur- of smaakstoffen, is gewoonweg gezond en voedzaam.

Geef volledige voeding

Op een zak of pak hondenvoer of kattenvoer tref je een etiket aan. Zo’n etiket moet voldoen aan de Europese regelgeving voor diervoeding. Maar daarmee ben je er natuurlijk nog niet. Pas dan begint het lezen ervan. 

Als eerste let je erop dat het om een volledige voeding gaat. We hebben het hier dus niet over snacks. Volledige voeding moet voorzien zijn van alle mogelijke ingrediënten waar een huisdier van groeit en energie van krijgt. Zijn lichamelijke conditie kan alleen maar op peil worden gehouden met de juiste voeding en de juiste beweging. Voor dat laatste heeft hij dan weer goede voeding nodig. Zo grijpt alles in elkaar en blijkt het belang van de juiste voeding.

Droog en nat voer

Er bestaat droogvoer en natvoer. Droogvoer zijn de brokken. Natvoer is veelal in blik verkrijgbaar. Bij droogvoer zou er meer gekauwd moeten worden, zo menen fabrikanten, maar veel honden en katten kauwen niet op brokken. Bij natvoer is het nog makkelijker om het weg te slobberen. In beide gevallen werkt het helaas tandsteen in de hand. Het afwisselen van nat- en droogvoer is het meest gewenst. 

Leeftijd

Geef je huisdier voer dat past bij zijn leeftijd en zijn groei en ras. Het is het belangrijkste om te kijken naar de verhoudingen van de ingrediënten in het voer. Jonge dieren hebben andere verhoudingen van bepaalde voedingsstoffen nodig omdat ze in de groei zijn. Kijk bij honden ook naar het volwassen gewicht. Pups van grote rassen zouden speciale voeding voor grote rassen moeten eten, in verband met de groei van de botten en het later voorkomen van eventuele gewichtsproblemen. 

Ingrediënten

Het is goed om erop te letten dat er altijd mineralen, vitaminen, vetten, koolhydraten, eiwitten en water in het voer zitten. Ze dienen allemaal een doel. Het een is goed voor de botten, het ander voor de stoelgang en ga zo maar door. Vaak zitten er ook toevoegingen in zoals smaakstoffen of conserveermiddelen. Volgens die eerdergenoemde EU-regels moeten deze stoffen zijn goedgekeurd om in diervoeding te mogen worden gebruikt.

Allergie

Sommige honden of katten hebben last van allergie. Bijvoorbeeld bij granen of maïs. Dan is het belangrijk om diervoeding te kopen waar deze ingrediënten niet in voor komen. Kies dan voor bijvoorbeeld hypoallergeen of graanvrij voer. In vrijwel de meeste gevallen van een allergie, vooral bij honden, gaat het om een allergie voor een bepaald dierlijk eiwit, zoals kip of eend. Geef dan zes tot acht weken voeding waarbij de eiwitten zo ‘klein geknipt’ zijn dat het lichaam er niet op kan reageren. Als de klachten hierdoor over gaan is het duidelijk dat er sprake is van een voedselallergie.

Hoeveelheid

Sommige huisdieren zijn nu eenmaal actiever dan andere. Een jonge kat is vaak nog heel speels. Het ene hondenras is actiever dan het andere. Houd daar rekening mee met wat je het huisdier te eten geeft. Vaak staat er op de zak diervoeding wel een hoeveelheid aangegeven per leeftijd, maar het is belangrijk je hond of kat te kennen, en te weten hoe het huisdier zich over het algemeen gedraagt. Dan weet je of het meer of minder nodig heeft. Een oudere hond, die minder lange einden wandelt en liever lekker in zijn mand ligt, heeft ander voer nodig dan die spring in ’t veld die niets liever wil dan de hele dag buiten zijn, spelen en rondscharrelen.

Veranderen van voer

Veranderen van voer kan wel, maar zorg ervoor dat je dat geleidelijk doet. Meng eerst wat nieuwe brokken door de oude. Zo kan de maag van de hond of kat eraan wennen. Bouw het stap voor stap uit naar die nieuwe voeding. Doe je dat te snel dan is meestal diarree het gevolg.  

Te veel of te weinig

Sommige huisdieren zijn echte eters. Dat is gezond, maar een hond of een kat kan zichzelf overeten. Dat zijn de schrokkers en ze hebben geen rem. Dan is het verstandig om de hond of de kat mondjesmaat eten aan te bieden of te kiezen voor een manier waarop het huisdier niet alles in een keer naar binnen kan werken. Bijvoorbeeld door middel van een voederbak die niet zomaar leeg te eten is of met een spelletje. Overgewicht ligt namelijk op de loer als de hond of kat geen grens qua eten lijkt te kennen. Overgewicht is ongezond. Het is slecht voor de gewrichten, kan diabetes veroorzaken en ga zo maar door. Het is bewezen dat dieren met overgewicht beduidend minder lang leven dan dieren die normaal op gewicht zijn.

Melk

Trap niet in de fabel dat katten melk drinken. Volwassen katten kunnen zelfs de melk (melksuikers) niet goed verteren met diarree als gevolg.

Met de pot mee-eten

Je bord leeg laten eten door de hond of de kat of een portie vlees of groente dat over is doorgeven, is geen goed idee. Houd het bij voer dat speciaal voor je huisdier is samengesteld.

Water

Je huisdier moet altijd toegang hebben tot vers water. Zet meerdere waterbakken door het huis. Kies altijd voor platte ruime waterbakken zodat dieren hun snorharen niet stoten. Zet ook de waterbak niet direct naast de etensbak. Met name katten zijn dat van nature niet gewend. Die kiezen instinctief voor een andere plek om te drinken dan waar ze eten.

Diervoeding uit onze praktijk

Via onze online shop kan diervoeding voor de hond en kat (en knaagdieren) worden besteld. Dit is een volledige samengestelde voeding per leeftijd van het huisdier, maar ook voor huisdieren die allergisch zijn, overgewicht hebben, te kampen hebben met maagproblemen, bij diabetes et cetera. Wij kunnen je daar altijd over informeren.