Wat is een hotspot bij de hond?



Home » Wat is een hotspot bij de hond?
Een hotspot bij een hond is een plek op de huid die eruitziet als een schaafwond, maar het gevolg is van het feit dat de hond steeds aan die plek likt, krabt of eraan bijt. Het is belangrijk de oorzaak weg te nemen en de wond te behandelen.

Een hotspot bij een hond is een plek op de huid die eruitziet als een schaafwond, maar het gevolg is van het feit dat de hond steeds aan die plek likt, krabt of eraan bijt. Het is belangrijk de oorzaak weg te nemen en de wond te behandelen.

Wat is een hotspot?

Een hotspot, ook wel pyotraumatische dermatitis genoemd, is een geïrriteerde ontstoken plek op de huid. De plek kleurt rood, is vochtig en als het onbehandeld blijft, kan de spot gaan etteren en een diepere bacteriële infectie ligt op de loer. Zo’n hotspot geeft ook vaak een nare geur.

Hoe ontstaat de hotspot?

Een hond met veel haar ziet er vaak geweldig mooi uit. Al dat haar vraagt echter wel om een goede vachtverzorging. Een flink behaarde vacht kan gemakkelijk gaan klitten. Ten gevolge van klitten kunnen er zich allerlei problemen voordoen, zoals een hotspot.

Klitten in de vacht geven jeuk en irritatie waardoor de hond op die plek gaat krabben, bijten of likken. Hierdoor kan een hotspot ontstaan. Honden met een dikke vacht en lange haren, hebben er daarom een grotere kans op. 


Behalve die klitten in het haar, kunnen ook parasieten (vlooien en teken) of een allergie voor jeuk zorgen waardoor de hond op de plek die jeukt of geïrriteerd raakt, gaat bijten of krabben. Zelfs een wondje kan op deze manier al leiden tot een hotspot. Ook een anaalklierontsteking of een oorontsteking kunnen zoveel irritatie geven, dat er ten gevolge van bijten en krabben een hotspot ontstaat.

Hoe behandel je een hotspot?

Het is belangrijk om die oorzaak te kennen omdat er dan maatregelen tegen genomen kunnen worden zoals ontklitten, een behandeling tegen vlooien of een allergiebehandeling. De hotspot zelf moet ook behandeld worden. De plek op de huid moet vrij van haren zijn (scheren) en schoongehouden worden. Het is belangrijk dat de hond er niet meer aan komt. De dierenarts kan iets geven tegen de jeuk en meestal is er een kraag nodig om ervoor te zorgen dat de hond niet meer aan de plek komt. Een verzachtende zalf kan dan helpen bij het herstel van de plek. Is de huid erg aangedaan, dan is het belangrijk via de dierenarts een behandeling te starten met bijvoorbeeld een zalf die de ontsteking remt.