Is mijn hond allergisch?



Home » Is mijn hond allergisch?

Elke hond krabt wel eens, moet wel eens niezen of heeft een geïrriteerd oog. Dat is heel normaal en betekent niet direct dat hij last heeft van een allergie. Toch lijken allergieën wel steeds meer voor te komen bij honden en is het bij steeds terugkerende klachten verstandig om eens te onderzoeken of jouw hond wellicht ook aan een allergie lijdt.

Wat is een allergie

Bij een allergie geeft het immuunsysteem een extreme reactie op onschuldige stoffen van buiten het lichaam zoals pollen, huidschilfers van andere dieren, een insectenbeet of bepaalde stoffen in de voeding. Het lichaam wil deze zogenaamde allergenen zo snel mogelijk weer uit het systeem zien te krijgen en roept daarbij een onnodige allergische reactie op, die klachten zoals jeuk veroorzaken.

Hoe herken je een allergie bij je hond

De meeste baasjes hebben wel redelijk snel in de gaten dat hun hond last heeft van een allergie. Een symptoom dat vaak gezien wordt bij een allergie is namelijk jeuk. Wanneer je hond constant zit te krabben, likken of bijten valt dat je al snel op. Helemaal wanneer er ook nog kale plekken, rode plekken en korstjes ontstaan. Maar ook maag- en darmklachten kunnen een symptoom van een allergie zijn. Als eigenaar heb je dus wel het vermoeden dat je hond een allergie heeft, maar vaak blijkt het erg lastig om uit te vissen om welke allergie het nou precies gaat. Hier kan de dierenarts je goed bij helpen.

Verschillende soorten allergieën en de symptomen

Een hond kan last hebben van verschillende soorten allergieën. De drie meest voorkomende allergieën zijn;

  • Een vlooienallergie; de hond krijgt een extreme (huid)reactie op een vlooienbeet.
  • Een voedselallergie; de hond krijgt een extreme (huid)reactie op bepaalde stoffen in zijn voeding.
  • Atopie; de hond krijgt een extreme (huid)reactie op bepaalde allergenen in de lucht.

Daarnaast kan een hond ook een allergische reactie krijgen van bepaalde geneesmiddelen, een geneesmiddelenallergie, of kan contact met bepaalde materialen zoals schoonmaakmiddelen of een rubberen speeltje een allergische reactie veroorzaken, dat noem je dan een contactallergie.

Eigenlijk is bij alle soorten allergieën het meest voorkomende symptoom jeuk. Sommige honden hebben een matige jeuk, bij andere honden is het heel ernstig, wat als gevolg heeft dat de hond gaat krabben, likken en soms zelfs bijten. Hierdoor kan de huid en de vacht rood worden, ontstaan er schilfers en soms zelfs wondjes. Plekjes waar de jeuk zich vaak vooral manifesteert zijn de liezen, oksels en onder de poten. Er wordt wel eens gezegd dat jeuk gekmakend is en veel moeilijker te verdragen is dan pijn. Wanneer jouw hond veel last heeft van jeuk wacht dan niet te lang en schakel de hulp van je dierenarts in om de jeuk te bestrijden.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Het kan best lastig zijn om te bepalen van welke allergie jouw hond nu last heeft. De dierenarts zal je daarom veel vragen stellen over jouw hond en zijn klachten en gewoonten. Omdat een vlooienallergie de meest voorkomende allergie bij honden is, zal de dierenarts controleren of hij vlooien heeft en wellicht ter eliminatie een strikte vlooienbehandeling aanraden. Ook kunnen er bloedonderzoeken of allergietesten gedaan worden, en een afkrabsel of biopt genomen worden van de huid om zo de oorzaak te achterhalen. Bij het vermoeden van een voedselallergie wordt er een dieet aangeraden om te kijken of dit de symptomen kan verminderen.

Het stellen van een diagnose bij een allergie kan soms best wat tijd in beslag nemen, omdat de verschillende allergieën soms lastig van elkaar te onderscheiden zijn en het ook even duurt voordat een behandeling invloed heeft op de jeuk en je dus niet direct weet of een behandeling aanslaat.

Hoe behandel je allergie bij een hond?

Welke behandeling er ingezet wordt om jouw hond van zijn klachten af te helpen is dus zeer afhankelijk van het soort allergie dat hij heeft. Maar eigenlijk is het in alle gevallen zaak om ervoor te zorgen dat de hond niet meer in aanraking komt met datgene waar hij een allergische reactie van krijgt. Dat betekent bij een vlooienallergie dat er direct een vlooienbehandeling ingezet moet worden om de vlooien te bestrijden en dat je vervolgens moet voorkomen dat vlooien opnieuw een kans krijgen een allergische reactie te veroorzaken. Bij een voedselallergie stap je over naar voer dat speciaal gemaakt is voor honden die overgevoelig zijn voor bepaalde stoffen in de voeding, een zogenaamd hypoallergeen dieet. Let er bij de aanschaf van de voeding wel op of het daadwerkelijk om hypoallergene voeding gaat, want vaak staat het wel op de verpakking maar blijkt de inhoud toch niet hypoallergeen. Je dierenarts kan je adviseren over de juiste soort hypoallergene voeding.
Wanneer jouw hond allergisch is voor allergenen die in de lucht zitten kan het lastiger zijn om de klachten volledig te verhelpen. Je kunt je hond minder gevoelig maken voor de allergenen door het immuunsysteem door middel van injecties langzaam te laten wennen aan de stoffen waar het op reageert. Daarnaast kun je de symptomen bestrijden met medicatie en de geïrriteerde huid behandelen met speciale shampoo.

Wat kan jij zelf doen om je hond te helpen?

Hoewel het niet altijd mogelijk is om jouw allergische hond volledig klachtenvrij te krijgen kun je zelf wel een aantal dingen doen om jouw hond te helpen. Zorg er bij een vlooienallergie voor dat hij structureel beschermd is tegen vlooien. Dat geldt ook voor eventuele andere huisdieren in huis die vlooien kunnen overdragen aan jouw hond. Heeft je hond erg last van pollen, hou hier dan rekening mee. Maak dan een iets korter rondje op dagen dat er veel pollen in de lucht zitten en houd je ramen en deuren gesloten.