Voorkom teken of haal ze direct weg



Home » Voorkom teken of haal ze direct weg

Tegenwoordig komen teken steeds vaker voor. Ze zitten in bossen, struiken en in het hoge gras. Juist daar waar je hond of kat graag komt. Voorkom dat uw huisdier een teek oploopt en zorg er bij een tekenbeet voor dat de teek snel wordt verwijderd.

Huisdieren zijn gevoelig voor teken. Een hond vindt het vaak heerlijk om door het hoge gras te rennen, een kat struint er ook regelmatig in rond. De kans op een teek is dan groot, vooral in de periode van voor- tot het najaar. Een teek kan een ziekte overbrengen zoals de ziekte van Lyme of Babesia. Hoe dat werkt? Een teek zuigt zich vol bloed en doordat het dat doet bij verschillende dieren, kan het ernstige ziekten bij zich dragen en via speeksel overdragen.

Teken nestelen zich graag tussen de poten, in de hals, onder de staart en rond de oren. Om dit zoveel mogelijk voor te zijn is controleren de eerste remedie. Soms tref je een teek nog voordat deze kan innestelen.

Als je een hond of een kat hebt die niets liever dan buiten is, is preventie belangrijk. Er zijn tekenbanden voor om de hals, druppels voor in de nek en zelfs kauwtabletten te verkrijgen. Vraag de dierenarts naar het juiste middel.

Toch een teek

Als er na een boswandeling toch een teek wordt aangetroffen is het belangrijk deze snel te verwijderen, binnen 24 uur. Het gaat erom de teek er in zijn geheel uit te halen.

Er zijn handige hulpmiddelen voor het verwijderen van een teek zoals een tekenpen of een tekenhaak of -kaart. Zorg er in ieder geval voor dat je er altijd eentje in huis hebt of aan een sleutelbos hebt hangen als je veel met je hond op pad bent. Als je dit goed toepast, gaat verwijderen prima en blijft er van de teek niets achter.

Is de hond na een tekenbeet of het verwijderen ervan alsnog sloom, wil hij niet eten, heeft hij koorts, zichtbaar pijn of last van stijfheid dan is het belangrijk de dierenarts te raadplegen. De teek kan de ziekte van Lyme overbrengen, waarbij een bacterie zelfs de hersenen, hart en gewrichten kan bereiken. Bij Babesiose vernietigt een parasiet de rode bloedcellen.

Zo is er een reeks aan ziekten die door teken kunnen worden doorgegeven zoals ook Anaplasma en Eherlichiose. In alle gevallen kan de hond er heel ziek van worden en er zelfs aan overlijden.

Zo verwijder je een teek

  • Pak de teek zo dicht mogelijk bij de huid op. Knijp er niet in.
  • Trek met een pincet of tekentang de teek voorzichtig recht uit de huid.
  • Ga niet met alcohol of olie aan de gang als de teek er nog in zit. Wat wel belangrijk is, is het wondje nadien te desinfecteren (70 procent alcohol of jodium) en was je eigen handen goed. Na-desinfecteren is niet nodig. Houd de plek gewoon goed in de gaten.