Wat moet je doen als je hond mank loopt?Home » Wat moet je doen als je hond mank loopt?
Waarom een seniorencheck handig is voor een oude kat of hond

Als je gewend bent dat je een vrolijke, actieve hond hebt die gek is op lopen en rennen, dan kan het best even schrikken zijn als jouw hond ineens mank loopt. Zo’n dier dat plotseling kreupel is ziet er dan ook meteen wel heel zielig uit. Hoewel het niet direct een ernstige situatie hoeft te zijn is het zeker een duidelijk teken om goed te onderzoeken wat er met je hond aan de hand is, zodat je op de juiste manier kunt handelen om je hond te helpen.

Wat zie je als je hond mank loopt?

Als je hond mank loopt of kreupel is dan zie je dat als eigenaar vrijwel direct. Hij trekt dan met een pootje, belast het maar een beetje of misschien zelfs helemaal niet, waardoor hij echt op drie poten hinkt. Kreupelheid kan zowel bij de voorpoten als achterpoten voorkomen. 

Wat zijn de oorzaken van mank lopen/kreupelheid?

Soms zie je als eigenaar gebeuren dat je hond zich bezeert, bijvoorbeeld doordat hij een verkeerde beweging maakt, te ruw speelt met een andere hond of met zijn poot ergens achter blijft haken of in vastzit en kun je daardoor direct verklaren waarom je hond mank loopt en pijn heeft. Maar in veel gevallen heb je niets bijzonders gezien en is het mank lopen er ineens. Het is belangrijk om de poot waarmee de hond mank loopt direct goed te bekijken om te zien of je de reden van de kreupelheid kunt ontdekken. Soms is de verwonding direct duidelijk, bijvoorbeeld wanneer je hond in iets scherps gestapt is en er bloed vloeit, of er nog iets uitsteekt zoals een stukje glas, een doorn of een stekel. Ook wanneer je hond door een insect gestoken is kun je dit vaak goed zien doordat er zwelling optreedt. Maar er zijn nog meer mogelijke oorzaken waardoor je hond mank kan lopen die je niet direct met het blote oog kunt zien. Denk maar eens aan;

  • Een botbreuk
  • Gescheurde kruisband of pees
  • Verrekking van spieren
  • Groei- of standsafwijkingen
  • Heup- of elleboogdysplasie
  • Een versleten gewricht, oftewel artrose
  • Een loszittende knieschijf
  • Een hernia
  • Een ontwrichting

Wanneer moet je naar de dierenarts als je hond mank loopt?

In veel gevallen zal je hond slechts tijdelijk mank lopen en zul je zien dat hij binnen afzienbare tijd weer gewoon kan lopen en rennen. Wanneer je hond mank loopt en je kunt niet direct een verwonding of zwelling ontdekken en je hebt geen reden om een ernstige blessure te vermoeden, dan kun je even afwachten of je hond zich snel weer hersteld. Net als mensen kunnen honden zich ook gewoon verstappen waarna ze even zullen hinken, zonder dat er iets ernstigs aan de hand is.  Blijft je hond kreupel en vertoont hij geen verbetering of twijfel je over de oorzaak dan is het altijd verstandig om een bezoek aan de dierenarts te brengen zodat je hond goed onderzocht kan worden.

Hoe stelt de dierenarts een diagnose bij mank lopen?

De dierenarts zal vragen aan je stellen over de gezondheid van de hond en het ontstaan van zijn blessure. Zo zal de dierenarts vragen of de mankheid ontstaan is na het rennen of spelen, of dat hij juist mank loopt bij het opstaan. De dierenarts zal de hond grondig onderzoeken, waarbij er uiteraard in het bijzonder aandacht besteed wordt aan de poot die de hond ontziet. De dierenarts zal ook willen zien hoe de hond (mank) loopt en zich beweegt. In sommige gevallen kan de dierenarts op basis van het fysieke onderzoek geen uitsluitsel geven en is er aanvullend onderzoek nodig. Hierbij kun je denken aan het maken van röntgenfoto’s, een CT-scan of een echo. Ook wordt er soms een bloedonderzoek gedaan.

Hoe ziet de behandeling eruit wanneer je hond mank loopt?

Hoe de behandeling van kreupelheid eruit ziet is uiteraard geheel afhankelijk van de diagnose die de dierenarts zal stellen. Wanneer het slechts om een lichte blessure gaat kan rust en pijnstilling voldoende zijn om het probleem te verhelpen. Maar als de verwonding van ernstigere aard is kan een operatie noodzakelijk zijn. Dit kan het geval zijn bij een botbreuk, of een ernstig gewrichtsprobleem zoals heup- of elleboogdysplasie. Als de hond mank loopt vanwege ontstekingen en pijn die veroorzaakt wordt door artrose zal er een behandelplan gemaakt moeten worden voor de langere termijn.

Wat kun je doen om te voorkomen dat je hond mank gaat lopen?

Het is uiteraard niet altijd te voorkomen dat je hond mank gaat lopen, want een hond rent en speelt nu eenmaal en dan is een blessure nooit uitgesloten. Maar er zijn wel een aantal dingen die jij als eigenaar kunt doen, met name wanneer je een hond hebt die gevoelig is voor gewrichtsproblemen, om mank lopen en pijn te voorkomen. Een van de belangrijkste dingen die je kunt doen is er voor zorgen dat je hond goede gezonde voeding krijgt, maar vooral niet teveel. Een te zware hond belast zijn gewrichten automatisch meer en loopt daarmee meer risico op mank lopen. Een gezond dieet en voldoende beweging zijn dus erg belangrijk. Zorg ervoor dat er wel een goede balans blijft tussen beweging en rust, want ook door overbelasting van spieren en gewrichten kan je hond mank gaan lopen en liggen blessures en gewrichtsproblemen op de loer. Vooral wanneer je een hond hebt met een verhoogd risico op dit soort aandoeningen kun je bepaalde activiteiten, zoals veelvuldig traplopen of intense hondensporten, misschien beter vermijden of anders beperken. 

Loopt jouw hond mank en twijfel je of een bezoek aan de dierenarts noodzakelijk is? Neem dan gerust contact met ons op om te overleggen.