Honden kunnen, net als mensen, last krijgen van hun gewrichten. Dat noemen we artrose of osteoarthritis. Dit is een chronische aandoening van de gewrichten, wat betekent dat het niet meer over zal gaan en langzamerhand zal verergeren. Bij deze aandoening zorgt ontsteking van de gewrichten voor pijn en een verminderde bewegelijkheid. Hoewel dit een chronische aandoening is, zijn er gelukkig methodes waarmee je het verloop van de aandoening vertraagt en de pijn vermindert, zodat de hond er heel goed en grotendeels pijnvrij mee kan leven.
Hoe ontstaat artrose?
Mensen denken bij artrose vaak meteen aan ouderdom. Toch komt artrose niet alleen voor bij oudere (grotere) honden. Ook bij honden van een jaar kan deze aandoening al voor klachten zorgen. Bij artrose verdwijnt of beschadigt het kraakbeen dat tussen de gewrichten zit, zoals bij de knieën en heupen. Hierdoor gaan de gewrichten tegen elkaar schuren wat voor slijtage en pijn zorgt en kunnen er ontstekingen ontstaan.
Artrose herkennen
Het is niet altijd direct duidelijk dat een hond artrose heeft, al zijn er wel een aantal zeer duidelijke signalen. Wanneer je bij je hond onderstaande signalen waarneemt is het verstandig om eens te laten onderzoeken of er mogelijk sprake is van artrose;
- Agressief gedrag: grommen, happen, bijten of niet meer geaaid willen worden
- Aanhoudend blaffen, janken of heel stil worden
- Moeite met opstaan, stijfheid bij bewegen, niet kunnen of willen bewegen, trager lopen
- Hinken, scheef lopen, een poot ontzien door hem op te tillen, kreupel lopen
- Staart tussen de poten, kop of oren laten hangen
- Likken, krabben of bijten van de pijnlijke plek
- Verminderde eetlust
- Versnelde ademhaling/hijgen
- Verhoogde hartslag
- Niet meer in de auto of op de bank kunnen springen
- Verminderde activiteit
- De dingen die de hond normaal wel doet, niet of minder doen/kunnen doen, zoals apporteren of spelen
Oorzaken
Je hebt artrose die ontstaat bij het ouder worden; dat noemen we primaire artrose. Maar je hebt ook secundaire artrose; hierbij hebben de klachten een andere oorzaak, zoals een ontsteking, een ongeluk, een aangeboren aandoening. Wanneer je hond een erfelijke aanleg heeft om artrose te ontwikkelen dan kun je hier weinig aan veranderen. Toch zijn er een aantal oorzaken waar je als baasje scherp op kunt zijn. Denk bijvoorbeeld aan overbelasting in de puppytijd of overgewicht.
Wat moet je doen wanneer je vermoedt dat je hond artrose heeft?
Wanneer je denkt dat je hond gewrichtspijn heeft is het zaak om een afspraak voor hem te maken bij de dierenarts. Die zal een onderzoek doen naar afwijkingen in het gewricht, zoals zwelling of een warm aanvoelend gewricht. Soms is een röntgenfoto nodig om de ernst van de situatie in kaart te kunnen brengen en daarop een passende behandeling in te zetten.
Hoe ziet de behandeling van artrose eruit?
Hoe een hond met artrose behandeld zal worden is afhankelijk van de situatie. Hieronder staan een aantal mogelijkheden die wellicht passend kunnen zijn;
- Medicijnen – Ontstekingsremmende pijnstillers worden ingezet om pijn te verminderen en het proces te vertragen.
- Overgewicht voorkomen of aanpakken – Overgewicht kan gewrichtsproblemen en de bijbehorende pijn verergeren.
- Voeding aanpassen – Sommige voeding heeft speciale voedingsstoffen die je hond helpt soepeler te bewegen.
- Blijven bewegen – Stilzitten helpt een hond met artrose juist niet. Zoek een balans tussen rust en beweging die past bij je hond. Zwemmen is een goede manier om te bewegen zonder de gewrichten te overbelasten.
- Fysiotherapie – door spieren te trainen worden gewrichten minder belast.
- Operatie – Soms is een operatie noodzakelijk om een gewricht te vervangen voor een kunstgewricht.