Niets is fijner dan uw hond vrij rond te laten rennen door het bos. Als het voorjaar lonkt, worden wij daar zelf en de hond blij van. Daar kleeft echter een nadeel aan: teken. Hoe voorkom je dat deze beestjes op de huid van de hond terecht komen? En wat moet je doen als de hond een teek heeft om de ziekte van Lyme te voorkomen?
Het gaat niet zozeer om die teek, maar wat die teek -die zich in het hoge gras en in struiken bevindt waar de hond zo lekker doorheen kan rennen- bij zich draagt. Een teek draagt namelijk een bacterie bij zich die de ziekte van Lyme kan overbrengen. Nestelt een besmette teek zich in de huid van de hond dan kan de teek de ziekte overbrengen. De kans daartoe is het grootst als de hond de teek ruim 24 uur bij zich draagt.
Haal een teek zo snel mogelijk weg
Dat laatste is de reden waarom het belangrijk is een teek zo snel mogelijk weg te halen. In een eerder bericht over het verwijderen van een teek legden we uit hoe u dat het beste kunt doen. Gebeurt dat niet dan heeft die teek alle tijd om genoeg bacteriën uit te scheiden die de hond ziek kunnen maken (ziekte van Lyme). Dat moet natuurlijk voorkomen worden. Haal een teek dus gauw weg met een speciale tekenpen of andere hulpmiddelen die de dierenarts aanbeveelt. Het is belangrijk dat de hele teek wordt verwijderd. Er zijn ook producten tegen teken te koop. Informeer hiernaar bij de dierenarts. In alle gevallen is het van belang dat de teek zo kort mogelijk blijft zitten.
Let op de volgende symptomen
Controleer na het wandelen de hond op teken. Het is echter soms lastig om bij een hond te ontdekken of er een tekenbeet aanwezig is. Er is namelijk niet, zoals bij mensen, een ronde rode plek te zien als er zich een besmetting voordoet. Waar wel op gelet moet worden, ook als een teek al is verwijderd, is het volgende:
Wat uzelf kunt aantreffen:
- is de hond sloom
- loopt de hond kreupel
- heeft de hond ergens pijn
- eet de hond ineens slechter
Wat de dierenarts kan controleren:
- zijn er gezwollen lymfeklieren
- is er sprake van gewrichtsontstekingen
- zijn de nieren aangetast
Merkt u een van deze symptomen op, na een tekenbeet of zelfs als dat niet zeker is, dan is het altijd belangrijk de dierenarts te raadplegen. Het aantonen van de ziekte van Lyme is niet gemakkelijk. Soms zijn de eerdergenoemde symptomen het gevolg van een andere aandoening. Om de ziekte van Lyme te kunnen aantonen moeten andere oorzaken soms eerst worden uitgesloten. Goed onderzoek is belangrijk. De dierenarts kan door middel van bloedonderzoek aantonen of er werkelijk sprake is van een infectie. Zo’n onderzoek moet soms worden herhaald, want het is niet altijd meteen aantoonbaar.
De behandeling na een infecterende tekenbeet
Is er werkelijk sprake van een infectie en dus van de ziekte van Lyme dan wordt antibiotica voorgeschreven. Het is belangrijk zo’n behandeling snel in te zetten. Blijft de hond hiermee lopen dan kan de ziekte zich jarenlang voortslepen en voor nare gevolgen zorgen. Nierproblemen zijn daar een voorbeeld van.
Een heerlijke wandeling door het bos is fijn, maar controleer het dier na de wandeling op de aanwezigheid van eventuele teken. Daarmee kan veel ellende worden voorkomen.