Laat in juni je kat voordelig chippen!Home » Laat in juni je kat voordelig chippen!
Laat in juni voordelig je kat chippen

Het leven is helaas niet zonder risico’s. Dat geldt voor mensen, maar net zo goed voor dieren. Vooral wanneer je kat ook buiten avonturen beleeft loopt hij de kans zich te verwonden, kan hij gaan zwerven of de weg naar huis kwijt raken. Dat is natuurlijk al heel naar, maar als je kat gechipt is, is de kans veel groter dat je hem weer terugziet. Toch komen nog steeds veel baasjes er nooit achter wat er met hun kat gebeurd is omdat ze hun kat niet hebben laten chippen.

Is het verplicht je kat te laten chippen?

In tegenstelling tot bij honden, is er nog geen verplichting om je kat te laten chippen. Dat is ook wel te merken want in dierenasiels zitten ontzettend veel katten zonder chip en er zwerven ook nog eens honderdduizenden katten rond in Nederland. Deze katten doen zich tegoed aan allerlei beschermde vogels en dragen parasieten bij zich waarmee ze andere dieren, zoals eekhoorns, weer kunnen besmetten en doden. Wanneer je je kat laat chippen, op de juiste manier registreert en die gegevens goed bewaart, is de kans dat je kat weer thuis komt een stuk groter. Om de enorme hoeveelheid zwerfkatten en de impact die zij hebben op de natuur te verkleinen pleit de Dierenbescherming er al jaren voor een wettelijke chipverplichting voor katten in te voeren. De overheid is vooralsnog van mening dat eigenaren daar zelf verantwoordelijkheid voor moeten dragen.

De voordelen van je kat laten chippen

Het allergrootste voordeel van je kat laten chippen is natuurlijk dat de kans veel groter is dat je kat weer thuis kan komen wanneer hem iets overkomt of wanneer hij de weg kwijt raakt. Daarnaast is een chip laten aanbrengen diervriendelijk en zo gepiept. Van de buitenkant zie je er helemaal niets van, maar voor dierenartsen of personeel van de dierenambulance of het asiel is het heel eenvoudig om de chip en het unieke registratienummer van je kat af te lezen. Je kat hoeft doorgaans maar eenmaal in zijn leven gechipt te worden, want de chip blijft de rest van zijn leven functioneren. Omdat de chip onder de huid wordt aangebracht kan je kat hem niet verliezen. En wil je zeker weten dat alleen jouw kat je huis binnen kan komen door het kattenluikje? Dan kun je een kattenluikje kopen dat alleen opengaat als jouw gechipte kat er door wil. Daarnaast moet je je kat chippen wanneer je hem mee wilt nemen naar het buitenland, bijvoorbeeld op vakantie of wanneer je gaat emigreren.

Kan een kat verdwalen?

Veel mensen denken dat het niet nodig is om hun kat te chippen omdat hij zijn weg naar huis altijd wel weer terug zal vinden. Hij gebruikt zijn neus toch immers? Deze mensen geloven ten onrechte dat een kat niet kan verdwalen. En kat kan echter net als een mens de weg kwijt raken. Bijvoorbeeld omdat hij te ver van zijn bekende omgeving is gelopen en geen oriëntatiepunten meer herkent of omdat hij ergens van geschrokken is en in zijn angst de weg kwijt is geraakt. Ook katten die net verhuisd zijn kunnen verdwalen omdat ze de omgeving nog niet goed kennen. Als je kat gechipt is verklein je de kant dat hij nooit meer thuis komt wanneer hij om welke reden dan ook de weg kwijt raakt.

Hoe wordt een kat gechipt?

Als je je kat wilt laten chippen kun je een afspraak maken bij de dierenarts. De dierenarts gebruikt een injectienaald om de chip, die ongeveer zo groot is als een rijstkorrel, onder de huid tussen de schouderbladen in te brengen. De kat heeft geen verdoving nodig want het gaat heel snel en hij voelt alleen een klein prikje. De kat zal ook helemaal geen last hebben van de chip die onder zijn huid zit, al kun jij hem met je vingers in sommige gevallen wel voelen.

Doet het chippen je kat pijn?

Soms vinden mensen het zielig om hun kat te laten chippen en slaan ze dit daarom over. Je kunt het laten chippen van een kat echter vergelijken met het geven van een prikje. Het is even vervelend voor je kat, maar echt pijn doet het niet. Wil je je kat toch het ongemak besparen dan kan er op de plek waar de chip geplaatst wordt een verdovende crème gesmeerd worden. Ook kun je ervoor kiezen om je kat te laten chippen tijdens de castratie of sterilisatie. Omdat ze dan onder narcose zijn merken ze er helemaal niets van. Ben je bang dat je kat stress zal ervaren door een bezoek aan de dierenarts, dan vind je hier tips voor een ontspannen bezoek aan de dierenarts. Bedenk je verder dat dit korte moment van ongemak veel minder erg is dan je kat kwijtraken.

Hoeveel kost het om je hond of kat te laten chippen?

De kosten voor het laten chippen van je kat kunnen verschillen per praktijk. Bij onze dierenartsenpraktijk kost het laten chippen van je kat… Wanneer je een verzekering wilt afsluiten voor je kat ben je ook verplicht om je kat te laten chippen. Vaak kun je de kosten van het laten chippen dan declareren bij de verzekeraar.

 Moet je een binnenkat ook laten chippen?

Als je kat nooit buiten komt vraag je je misschien af waarom je hem dan zou laten chippen. Katten zijn er echter ontzettend goed in om te ontsnappen. Er komt dus ongetwijfeld een keer een moment dat jouw kat de deur uit weet te glippen. Omdat hij nooit buiten komt heeft hij helemaal geen oriëntatiepunten en is hij bovendien zeer waarschijnlijk op zijn hoede waardoor hij makkelijker kan schrikken en er in paniek vandoor kan gaan. De kans dat hij dan de weg naar huis kwijtraakt is vrij groot. Heeft je binnenkat dan geen chip dan belandt hij als verwilderde kat op straat of als een van de duizenden verloren katten in het asiel.

Zorg ervoor dat je gegevens juist en up to date zijn

Als je je kat hebt laten chippen moet je de kat en zijn unieke nummer registreren bij de NDG (Nederlandse Databank Gezelschapsdieren). Bij de NDG laat je je naam, adres en telefoonnummer(s) achter. Deze gegevens worden gekoppeld aan het unieke chipnummer van je kat. Wanneer je kat de weg kwijt is en hij wordt door iemand gevonden dan kan de chip afgelezen worden en kan men via deze gegevens contact met je opnemen. Vergeet echter niet je gegevens aan te passen als je verhuist of een nieuw telefoonnummer krijgt. Als bewijs van je inschrijving ontvang je een NDG-pasje. Wanneer je kat in onze praktijk gechipt wordt registreren wij de kat ook meteen. In dat geval hoef je je kat dus niet meer zelf te registreren via de NDG.

Juni is Chipmaand bij Dierenartspraktijk Deen!

In juni kun je je kat extra voordelig laten chippen bij dierenartspraktijk Deen. Voor maar €20,- is je kat gechipt en geregistreerd. Hou er wel rekening mee dat hier geen consult bij inbegrepen zit. Zien we jou in juni ook met jouw kat? Maak dan nu vast een afspraak!