Tips voor een ontspannen bezoek aan de dierenarts



Home » Tips voor een ontspannen bezoek aan de dierenarts

Het is fijn als je huisdier ontspannen bij de dierenarts mee naar binnen gaat. Mocht het dier het toch lastig vinden dan is hier een aantal tips om een dierenartsbezoek relaxt te laten verlopen.

De hond voelt het al aankomen en zet zich schrap, waardoor het een heel gedoe kan zijn om hem over de drempel van de dierenartspraktijk te krijgen. Ook de kat laat zich niet zo snel in een reismandje stoppen als hij in de gaten heeft waar hij naartoe wordt gebracht. Dit klinkt alsof een bezoek aan de dierenarts een hele toer is, maar dat hoeft helemaal niet zo te zijn. Als je jouw huisdier al vroeg laat wennen en hem daarmee voorbereidt op zo’n bezoek, is de kans groot dat het prima verloopt. Dat heeft vooral zijn voordelen als er ooit echt iets medisch aan de hand is.

Begin met een eenvoudig bezoek

Alles staat of valt met een positieve ervaring bij de dierenarts. Daarom is het altijd goed om met een (jong) huisdier al vroeg een bezoek aan de dierenarts te brengen. Al was het maar om een algehele check te laten doen. Als de dierenarts heel ontspannen de lichamelijke conditie controleert, het gebit bekijkt, de oren even optilt om erin te kijken, naar het hart of de longen luistert en de hond of kat daar zelfs een beloning voor geeft in de vorm van een aai over de bol, een brokje of koekje, is er geen vuiltje aan de lucht. Natuurlijk is de ene hond of kat de andere niet en sommige hebben een wat onstuimiger karakter dan de ander, maar over het algemeen is een bezoek aan de arts zonder dat er iets ernstigs aan de hand is, een goed begin.

Tip: wen de hond of de kat aan onder andere het optillen van de oren, voelen aan de poten, nagels nakijken, en het bekijken van het gebit door dit thuis al regelmatig te doen. Dan vindt hij dat allang niet meer vreemd en laat hij het gewoon toe. Thuis oefenen werkt echt.

Gedraag je ontspannen

Wees zelf ook rustig en ontspannen. Dieren zijn gevoelig voor de staat waarin hun baasje verkeert. Ben je zelf zenuwachtig en druk, dan zal het dier dat snel in de gaten hebben. Dat is niet bevorderlijk voor een rustig bezoek aan de dierenarts. Bereid je daarom goed voor en laat de dierenarts het werk doen. Zorg dat je zelf op een rustige manier je huisdier tot steun bent.

Maak het wachten relaxt

Soms is de wachtkamer vol en raakt een hond of kat daar alleen maar gespannen van. Al die geurtjes en geluiden, dat helpt niet om een bezoek zo ontspannen mogelijk te laten verlopen. Wacht dan gewoon even buiten of ga nog een blokje om. 

Trainen

Het lijkt misschien wat overdreven, maar je kunt een hond of kat ook trainen voor een eventueel dierenartsbezoek in de toekomst. Vraag ernaar bij bijvoorbeeld een hondenschool waar trainingen worden gegeven.

Heb vertrouwen

Heb vertrouwen in de dierenarts. Die is bekend met honden of katten die in meer of mindere mate gespannen zijn. Laat hem of haar, met al die ervaring, het werk doen. Soms laten dierenartsen een hond of kat eerst even een rondje door de behandelkamer maken voordat ze het huisdier op de behandeltafel tillen. Een dierenarts doet dit heel rustig. Een behandeling verloopt immers sneller als het dier ontspannen kan zijn. Ga je er niet in mengen, ga niet druk doen en blijf rustig. Volg de handelingen van de dierenarts. Als hij of zij jou nodig heeft om de hond of de kat even vast te houden, dan zal dat worden aangegeven.

Tip

Wij bieden gratis puppybegeleiding. Na de 12 weken vaccinatie kan hier vrijwel maandelijks gebruik van worden gemaakt zodat een bezoek aan de dierenarts gewoonweg een feestje wordt voor de pup! Informeer hiernaar.