Hoe verzorg je een konijn? Hier vind je 8 handige tips



Home » Hoe verzorg je een konijn? Hier vind je 8 handige tips
Konijn

Konijnen staan in de top drie van de meest populaire huisdieren. Dat is ook niet zo verbazingwekkend, want met hun grappige oren en zachte aaibare vacht zien ze er ook ontzettend schattig uit. Hoewel een konijn op het eerste gezicht wellicht een ‘makkelijk’ huisdier lijkt, komt er bij een goede verzorging van een konijn nog best het een en ander kijken. Daarom is het handig om je hier voor aanschaf van een konijn goed in te verdiepen. Hieronder geven wij je graag acht tips voor een goede verzorging van je konijn.

Een konijn is een groepsdier

In de natuur leven konijnen in groepsverband. Dat betekent dat een konijn een sociaal groepsdier is dat behoefte heeft aan contact met zijn soortgenoten. Wanneer je overweegt om een konijn aan te schaffen is het dus belangrijk om te bedenken dat het voor het konijn het beste is als hij gezelschap heeft. Je kunt echter niet lukraak een paar konijnen bij elkaar in een hok zetten, want daar kan trammelant van komen. Het maakt niet uit om welk ras het gaat, maar het geslacht is wel degelijk van belang. Niet alleen omdat je anders met een ongewild nestje zit, maar ook om de harmonie in het konijnenhok te bewaren. Combinaties die vaak goed gaan zijn; 

  • en vrouwtje en een (gecastreerd) mannetje
  • twee vrouwtjes, bij voorkeur aan elkaar verwant, maar ook uit verschillende nestjes is een goede optie. Mits ze voldoende ruimte hebben om elkaar uit de weg te gaan zodra ze met drie maanden de volwassenheid en vruchtbare fase bereiken.
  • Twee gecastreerde mannetjes 

Desondanks is het altijd afwachten of twee konijnen samen een goede match vormen. Houd dan ook een oogje in het zeil wanneer je twee of meerdere konijnen hebt aangeschaft en zet nooit zomaar twee niet gecastreerde volwassen konijnen bij elkaar, want ze kunnen elkaar naar verwonden.

Laat je konijn lekker zitten

Veel ouders kiezen als eerste huisdier voor hun kleine kinderen voor een konijn. Daar is op zich niets mis mee, als de ouders er voor zorgen dat de kinderen het konijn niet oppakken. Een konijn is namelijk een prooidier. In de natuur lopen zij het risico vanuit de lucht aangevallen te worden door roofvogels. Hierdoor vinden konijnen het doorgaans niet prettig wanneer zij opgetild worden. Vaak gaan ze dan spartelen en trappelen, of zelfs krabben en bijten. Daardoor kunnen zowel de kinderen verwondingen oplopen, als de konijnen, wanneer zij verkeerd op de grond terecht komen bij het loslaten. Konijnen zijn wel gek op aandacht en aaien, maar genieten het meest van deze genegenheid als ze gewoon lekker rustig op de grond of in hun hok kunnen blijven zitten.

Geef je konijn de ruimte

Nets als mensen en andere dieren hebben konijnen voldoende ruimte en beweging nodig om lichamelijk en geestelijk gezond te blijven. Een of meerdere konijnen die in een klein hokje gehouden worden hebben niet genoeg ruimte om voldoende te bewegen. Daardoor kunnen ze hun spieren niet trainen, worden ze vaak te dik, hebben een slechte conditie en kunnen ze zelfs darmproblemen krijgen. Om gezond te blijven moet een konijn kunnen rennen en bij voorkeur ook kunnen knagen en graven. Ze vinden het bovendien prettig als ze op hun achterpootjes kunnen staan om hun omgeving goed in de gaten te houden. Of je je konijnen nou buiten of binnen houdt, zorg ervoor dat ze genoeg ruimte hebben.

De nagels van je konijn controleren en knippen

Veel konijnen staan met het konijnenhok in het gras of op het zand. Doordat ze met name op een zachte ondergrond leven slijten de nagels niet genoeg op natuurlijk wijze. Het is daarom belangrijk om de nagels van je konijn goed in de gaten te houden om ervoor te zorgen dat ze niet te lang worden. Wanneer de nagels van je konijn te lang worden kan dat ongemak veroorzaken bij het lopen, maar het kan ook tot ingegroeide nagels of zweren leiden. Dit kun je eenvoudig voorkomen door de nagels te knippen of te laten knippen bij de dierenarts, wanneer ze te lang worden.

Laat je konijn castreren of steriliseren

Konijnen staan bekend om hun vruchtbaarheid. Toch is het voorkomen van een ongewenst nestje niet de enige reden om je konijn te laten castreren of sterliseren. Door je konijn te laten helpen verklein je de kans op aandoeningen zoals tumoren en cystes in de baarmoeder, voorkom je schijndracht en verminder je agressie en seksueel gedrag. 

Laat je konijn vaccineren

Net zoals honden en katten hebben ook konijnen jaarlijks een vaccinatie nodig. Hiermee kun je ze beschermen tegen de twee meest voorkomende en vaak dodelijke virussen myxomatose en Rabbit Haemorrhagic Disease, oftewel RHD (deze konijnenziekte is ook bekend onder de afkortingen VHS, VHD, RVHD en RCD). 

Zorg dat je konijn altijd voer tot zijn beschikking heeft

Een konijn dat niets eet of niks te eten heeft kan binnen een dag flink in de problemen komen, omdat zijn darmen hierdoor stil komen te liggen. Het is daarom belangrijk dat een konijn 24 uur per dag over gezonde en uitgebalanceerde voeding kan beschikken. Onbeperkt vers hooi, liefst van verschillende soorten en van goede kwaliteit is een belangrijk onderdeel van gezonde voeding voor je konijn. Het zorgt namelijk voor een goede slijtage van de tanden en kiezen waardoor je gebitsproblemen kunt voorkomen. Bovendien blijven de darmen hierdoor goed aan het werk en zorgt het voor een goede ontlasting. Ook vers geplukt gras mag je altijd aan je konijn geven. Daarnaast is het belangrijk dat je konijn elke dag kwalitatief goede voeding krijgt. De dierenarts kan je vertellen welke voeding voor jouw konijn het beste is. Konijnen zijn ook gek op groenten zoals komkommer, witlof, bloemkool, andijvie en wortel, maar omdat teveel van deze groenten buik- en darmproblemen kan veroorzaken is het beter om hier voorzichtig mee om te gaan en ze niet dagelijks aan te bieden. Hetzelfde geldt voor fruitsoorten als appel, aardbei, banaan en peer, en diverse slasoorten. 

Zorg voor een schoon hok

Het klinkt heel logisch, maar konijnen vinden het niet prettig om in hun eigen uitwerpselen te moeten zitten. Niet alleen is het onhygiënisch en stinkt het, maar een vies konijnhok kan er ook voor zorgen dat je konijn sneller ziek wordt. De ontlasting kan blijven plakken aan zijn vacht en achterwerk en trekt bovendien vliegen aan die er eitjes in legt. Uit deze eitjes komen maden die zich vervolgens in de huid van je konijn vreten. Je konijn heeft dan madenziekte of myiasis, een veelvoorkomende, en ernstige konijnenziekte. Vooral in de zomer is het daarom extra belangrijk om voor een fris hok te zorgen en je konijn goed te controleren op vastplakkende ontlasting en huidproblemen.