Hebben huisdieren last van hooikoorts?



Home » Hebben huisdieren last van hooikoorts?
Hooikoorts huisdieren

De meeste mensen zijn na een lange winter ontzettend blij als eindelijk de lente aanbreekt, alles weer mooi groen wordt en bomen en bloemen weer volop in bloei staan. Wanneer je echter allergisch bent voor de pollen die in dit jaargetijde volop aanwezig zijn, zul je de lente waarschijnlijk iets minder enthousiast begroeten, want hooikoorts kan hele vervelende klachten geven zoals jeukende ogen, veel niezen, een kriebelende verstopte neus, of snotneus, kriebelhoest, of zelfs benauwdheid en een koortsig gevoel. Maar wist je dat ook honden en katten last kunnen hebben van een pollenallergie? In dat geval wordt er door de dierenarts vaak niet over hooikoorts of een pollenallergie gesproken, maar over atopie.

Wat is hooikoorts?

Net als mensen kunnen honden en katten een allergische reactie krijgen wanneer zij in aanraking komen met het stuifmeel van grassen, planten of bomen. Dit stuifmeel wordt ook wel pollen genoemd, vandaar ook de benaming ‘pollenallergie’. Wanneer dieren een allergische reactie krijgen op bepaalde stoffen uit de omgeving wordt dit atopie genoemd. Atopie kan dus seizoensgebonden zijn, zoals bij een pollenallergie. Bij een allergie zoals hooikoorts herkent het lichaam een ongevaarlijke stof, zoals stuifmeel, als schadelijk en gaat stoffen aanmaken om deze schadelijke stoffen te bestrijden. Die stofjes veroorzaken de klachten die gepaard gaan met hooikoorts.

Wat zijn de symptomen van atopie bij huisdieren?

De symptomen van een allergie bij de hond of kat komen behoorlijk overeen met die van de mens. Bij honden en katten kan een allergie echter veel meer huidproblemen veroorzaken. Een allergie bij je hond of kat kun je herkennen aan de volgende symptomen:

  • Jeuk; het dier gaat krabben en likken of zelfs bijten op de plekken waar hij jeuk heeft. Vaak is dat bij de snuit, oren, liezen, oksels, bij de poten, met als gevolg rode en/of kale plekken, korstjes, verdikking en verkleuring van de huid en verkleuring van de vacht.
  • Oorontsteking
  • Oogontsteking
  • Veelvuldig niezen
  • Traanogen
  • Loopneus

Hoe wordt vastgesteld dat jouw hond of kat allergisch is voor pollen?

Wanneer je in de gaten krijgt dat jouw hond of kat tijdens bepaalde seizoenen (lente, zomer en begin herfst) terugkerende klachten heeft is het goed mogelijk dat hij last heeft van een seizoensgebonden atopie, oftewel, hooikoorts. In dat geval doe je er goed aan om eens een bezoekje aan de dierenarts te brengen om dit te laten onderzoeken. De dierenarts zal eerst allerlei vragen stellen en een grondig lichamelijk onderzoek doen. Omdat veel honden en katten last hebben van vlooienallergie wordt vaak eerst geadviseerd om een consequente vlooienbehandeling te starten. Als de klachten hierdoor niet verminderen wordt er verder allergieonderzoek gedaan. Door middel van een bloedonderzoek kan er bekeken worden op welke stoffen de hond of kat een allergische reactie krijgt. Bij het bloedonderzoek wordt er bloed afgenomen dat naar het laboratorium gestuurd wordt. Daar kunnen ze screenen op drie allergenen groepen; bomen, grassen en kruiden, en vlooien, mijten of schimmelsporen. Als het dier positief test op een van deze groepen kan door verder bloedonderzoek nog uitgezocht worden om welke het dan specifiek gaat. Als blijkt dat de hond of kat daadwerkelijk een allergie heeft kan er verder gekeken worden naar een behandeling die past bij de ernst van de klachten.

Hoe ziet de behandeling er uit bij atopie?

Wanneer je hond of kat een allergie heeft wil je natuurlijk het contact met deze allergenen het liefst zoveel mogelijk vermijden. Dat is best lastig want de meeste katten willen graag naar buiten en een hond moet toch echt naar buiten om zijn behoefte te doen. Toch kun je er wel voor kiezen om op dagen dat het pollengehalte in de lucht erg hoog is zoveel mogelijk binnenshuis te blijven om de klachten te beperken. Heeft de hond of kat milde klachten dan kun je in sommige gevallen met goede voeding en verzorgingsmiddelen al een hele verbetering bewerkstelligen. Om de klachten, en dan met name de jeuk en huidklachten, op de korte termijn te bestrijden kan er ook medicatie worden ingezet. Corticosteroïden, zoals Prednison kunnen snel verlichting geven, maar zijn vanwege de bijwerkingen geen blijvende oplossing. Wanneer een hond of kat een ernstige allergie heeft kan er Allergeen Specifieke Immuno Therapie (ASIT) ingezet worden, dit wordt ook wel desensibilisatie therapie, immuuntherapie, hyposensibilisatie of simpelweg allergiespuitje, genoemd. Hierbij krijgt de hond of kat injecties die schematisch herhaald worden, met daarin een oplopende dosering van de allergenen waar de hond of kat op reageert. Op die manier went het lichaam aan deze stoffen in het lichaam, waardoor de allergische reactie steeds minder heftig wordt. Deze behandeling is niet met een paar injecties afgerond. Het kan wel een maand of zes duren, voor er verbetering zichtbaar is. De dierenarts zal meestal een combinatie van verschillende behandelingen voorstellen om het beste resultaat te bereiken.

Wat kun jij doen om je huisdier met atopie te helpen?

Naast een passende behandeling via de dierenarts zijn er een paar dingen die jij als eigenaar kunt doen om het pollenleed van je hond of kat iets te verzachten.

Hygiëne in huis

Zoals gezegd is het lastig om pollen volledig te vermijden. Pollen zijn namelijk niet alleen buiten te vinden, maar vinden hun weg ook altijd naar binnen. Via open ramen, deuren, je kleding, schoenen, en via je huisdieren zelf. Helemaal voorkomen kun je het nooit, maar klachten kunnen zeker verminderen door je huis goed schoon te houden. Stofzuig in de seizoenen waarin jouw huisdier het meest last heeft wat vaker, klop vloerkleden wat vaker uit en was de gordijnen nog eens.

Wassen wanneer dat nodig is

Badderen verwijdert ook pollen en kan bovendien helpen wanneer je wast met een hypo allergene anti-jeuk shampoo die de dierenarts je kan aanraden.

Consequente vlooienbestrijding

Voor elke hond en kat geldt dat een goede vlooienbestrijding belangrijk is, maar heeft je huisdier een allergie dan is het extra belangrijker om nog meer jeuk door vlooien te voorkomen. Wees daarom extra scherp op de bestrijding van vlooien.

Goede voeding

Omdat een allergie flinke huidproblemen kan veroorzaken is het ook verstandig om ervoor te zorgen dat de hond of kat voeding van hoge kwaliteit krijgt, die specifieke voedingstoffen bevat die een gezonde huid bevorderen. De dierenarts kan je vertellen welke voeding het meest geschikt is voor jouw huisdier.

Omdat honden en katten met een allergie een grotere kans hebben op oorontstekingen is het goed om de oren goed in de gaten te houden of regelmatig te reinigen met een speciale oorreiniger voor honden en katten.