Bied je kat of hond een fijne jaarwisseling (het liefst vuurwerkvrij)Home » Bied je kat of hond een fijne jaarwisseling (het liefst vuurwerkvrij)
Bied je kat of hond een fijne jaarwisseling

Het is bijna weer zover: de jaarwisseling! Helaas voor onze huisdieren vaak een stressvolle tijd. Er zijn wel wat tips en hulpmiddelen mogelijk om ook uw huisdier een fijne jaarwisseling te geven, hierover informeren wij u graag.

Goed uitlaten

Laat je hond op oudjaarsdag veel of lang uit. In ieder geval voor het moment dat er vuurwerk afgestoken mag worden. Dan is de hond lekker moe, heeft zijn behoeften gedaan en zal minder vaak naar buiten hoeven. Houd uw hond aangelijnd tijdens het uitlaten.

Sluit het kattenluik

Houd je kat goed binnen. Daar is hij of zij veiliger dan buiten op straat. Sluit kattenluik en ramen en houd de buitendeuren dicht. Bied het dier een veilig onderkomen en een schuilplaats. Controleer of de chip van uw huisdier goed geregistreerd is.

Rust

Laat uw huisdier zelf bepalen waar hij/zij wil liggen en geef hem/haar meerdere opties. Sommige dieren liggen graag op een rustige plek zoals in de gang of onder uw bed, andere dieren blijven liever bij u in de buurt. Dat is allemaal prima! Voor katten kunt u ook een doos neerzetten waarin ze zich kunnen verstoppen als ze dat willen.

Afleiding

Door de radio of de televisie aan te zetten, worden de omgevingsgeluiden minder sterk. Doe ook gordijnen dicht bijvoorbeeld. Sluit de wereld voor even buiten. In ieder geval voor je huisdier. Andere afleiding zoals spelletjes doen of een extra lekker hapje voorschotelen, leiden het dier ook af.

Bied je kat of hond een fijne jaarwisseling

Gedraag je normaal

Doe gewoon zoals je altijd tegen je dier doet. Als jij je ook nog eens ‘anders’ gaat gedragen, voelt een dier dat feilloos aan en zal alleen maar meer stress gaan ervaren. U kunt angst niet bevestigen door uw dier aandacht te geven. Sterker nog, het negeren van een onzeker huisdier vergroot de onzekerheid alleen maar. Biedt uw huisdier steun waar nodig. Als uw dier ervoor kiest om bij u te zitten of op een andere manier steun bij u zoekt dan is dat prima.

Vuurwerktraining

Er zijn mogelijkheden om een dier te laten wennen aan de geluiden, door een app met vuurwerkgeluiden of anderszins. Wie dit wenst moet daar tijdig mee beginnen. Datzelfde geldt voor een vuurwerktraining bij een hondenschool. Bij zo’n training laat een instructeur vuurwerkgeluiden horen en combineert dat met iets leuks (spelen) of lekkers (snoepje). Het geluidsniveau wordt in de loop van de trainingen opgevoerd, maar blijft onder het niveau waarbij het dier angst laat zien. Aangeraden wordt om al aan het einde van de zomer met zo’n training te beginnen.

Hulpmiddelen

Er bestaan oorbeschermers (dempt het geluid) en strak zittende pakjes (om te kalmeren) die kunnen helpen. Het dier zal er wel aan moeten wennen. Neem daar de tijd voor.

Medicatie

Er is medicatie mogelijk om de angst voor vuurwerk wat te verminderen en uw hond/kat rustiger de jaarwisseling door te laten komen. Geef medicatie altijd in overleg met de dierenarts. Meer over medicatie in verband met vuurwerkangst vind je hier.