Vuurwerkangst en medicatieHome » Vuurwerkangst en medicatie

Graag informeren wij u over een wijziging in het beleid van het meegeven van vuurwerkmedicatie. Wellicht heeft u voorgaande jaren bij ons vuurwerkmedicatie voor uw hond opgehaald bij de balie. Helaas kunnen en mogen wij het middel Alprazolam niet meer via de balie aan u meegeven.

Alprazolam is een humaan medicijn wat alleen mag worden voorgeschreven door een dierenarts na een lichamelijk onderzoek. Humane middelen zijn wettelijk gezien geen eerste-keus middelen en mogen alleen worden voorgeschreven als de dierenarts hier de noodzaak van inziet. De NVWA is streng aan het controleren bij dierenklinieken en wij moeten ons aan de regels houden.

Wanneer een ander middel niet voldoende werkt voor uw hond dan kunt u een afspraak maken zodat wij uw huisdier goed na kunnen kijken. Tijdens het consult zal de dierenarts een lichamelijk onderzoek uitvoeren en overleggen met u wat het beste is met betrekking tot ondersteuning bij vuurwerkangst. Alprazolam kunnen en mogen wij dus niet meer voorschrijven.
Wij snappen dat dit voor u als eigenaar vervelend of onhandig kan zijn, maar wij zijn wettelijk verplicht dit zo te doen en vragen daarom om uw begrip. Op deze manier gaan wij zo zorgvuldig mogelijk om met de zorg voor uw huisdier en de medicijnen die hij of zij nodig heeft.

Ons advies voor middelen tegen vuurwerkangst is het gebruik van voedingssupplementen of feromonen. Wij hebben hierin verschillende opties zoals banden en tabletten. De verschillende opties hebben wij hieronder voor u op een rijtje gezet:
– Thundershirt, dit is een shirt wat u uw huisdier aantrekt. Door het gevoel van constante druk met name op de borst, schouders en borstkas, kan de stress verminderd worden en het vluchtgedrag voorkomen worden. De werking is te vergelijken met het inbakeren van baby’s. In Amerika wordt het ook gebruikt voor andere gedragsproblemen, zoals bijvoorbeeld: trekken aan de riem, angst voor reizen en moeite met alleen thuisblijven. Dit shirt hebben wij niet op voorraad maar kunnen wij voor u bestellen en hiervoor hoeft u niet met uw hond langs te komen.
– Adaptil of Feliway: verkrijgbaar in een verdamper, spray of halsband voor hond en kat. Door het verspreiden van feromonen (rustgevende reukstoffen) wordt het stressniveau van uw huisdier beperkt. Deze stof wordt ook bij de geboorte door de teef of poes aan de puppy’s of kittens gegeven door middel van de moedermelk. Hierdoor blijven ze rustig en staan ze open voor nieuwe prikkels van buitenaf. Soms is er een combinatie van producten nodig om tot de juiste oplossing te komen voor uw huisdier. Deze middelen kunt u ophalen bij de balie zonder afspraak.
– Zylkène: Zylkène is een voedingssupplement met als werkzame stof caseïnehydrolysaat, een actief eiwit in de moedermelk, dat verantwoordelijk is voor de ontspanning bij de borstvoeding van puppy’s en kittens. Door deze werking is het goed te gebruiken als ondersteuning voorafgaand aan een angst- of stressperiode. Dit middel kunt u ophalen bij de balie zonder afspraak.

Indien de bovengenoemde middelen onvoldoende werken, is er medicatie mogelijk. Ook deze medicatie kunnen en mogen wij alleen meegeven na een klinisch onderzoek van uw huisdier;

– Het middel Sileo; dit is een speciale gel die u aan de binnenzijde van de wang van uw huisdier kan aanbrengen en wat een vermindering kan geven bij acute stress.
– Pexion; dit middel is behalve voor epilepsie ook geregistreerd voor het verminderen van onrust voor honden met angst voor vuurwerk. Pexion heeft een angstremmende en niet sederende werking. Hiermee kunt u twee dagen van te voren beginnen.

Hierbij willen wij u graag nog wat tips geven om uw huisdieren te ondersteunen tijdens de jaarwisseling;

– Zorg ervoor dat uw huisdieren niet zelfstandig het huis kunnen verlaten. Sluit kattenluikjes af en laat uw hond rond oud en nieuw aan de lijn uit.
– Controleer of de chip van uw huisdier goed geregistreerd is.
– Zorg dat u uw hond voldoende beweging geeft of misschien zelfs wel wat meer dan normaal zodat hij/zij lekker moe is op oudjaarsavond.
– Geef uw huisdier veel afleiding en begin daar ’s middags al mee. U kunt voor de hond denken aan een lekkere kluif, een goed gevulde Kong, voerspelletjes, zoekspelletjes etc. En voor de kat kunt u ook denken aan voerspelletjes.
– U kunt iedere knal laten opvolgen door iets lekkers. Zo leert uw dier dat een knal betekent dat er iets lekkers volgt.
– Laat uw huisdier zelf bepalen waar hij/zij wil liggen en geef hem/haar meerdere opties. Sommige dieren liggen graag op een rustige plek zoals in de gang of onder uw bed, andere dieren blijven liever bij u in de buurt. Dat is allemaal prima! Voor katten kunt u ook een doos neerzetten waarin ze zich kunnen verstoppen als ze dat willen.
– Tijdens het vuurwerk kunt u de gordijnen sluiten, het licht aan doen in huis en voor wat achtergrond lawaai zorgen. Bijvoorbeeld met een radio of de tv. Let wel op dat het geen programma is met harde geluiden!
– Blijf zelf zo rustig mogelijk. Uw hartslag en ademhaling beïnvloeden uw huisdier.
– U kunt angst niet bevestigen door uw dier aandacht te geven. Sterker nog, het negeren van een onzeker huisdier vergroot de onzekerheid alleen maar. Biedt uw huisdier steun waar nodig. Als uw dier ervoor kiest om bij u te zitten of op een andere manier steun bij u zoekt dan is dat prima.