Zo voorkom je overgewicht bij hond en kat



Home » Zo voorkom je overgewicht bij hond en kat

Een hond of kat die te dik is, kan daar behoorlijk last van hebben en er zelfs ziek van worden. Wat is eigenlijk ‘te dik’, wat kun je eraan doen en hoe voorkom je dit? 

Veel huisdieren hebben overgewicht, wat niet goed is voor hun gezondheid. Als je de ribben niet kan voelen (ze hoeven niet zichtbaar te zijn), de taille verdwenen is (achter de ribben) de hond of kat lui is en eigenlijk zichzelf een beetje in de weg zit en moeite heeft met echt energiek bewegen dan kan dat door bovenmatige kilo’s komen. Kortademigheid, suikerziekte, hart- en vaatziekten kunnen een gevolg zijn van overgewicht. Bovendien is het ook nog eens niet goed voor de gewrichten. Er kunnen vanwege zwaarlijvigheid ook vetgezwellen ontstaan. Eigenlijk komt de totale afweer van een hond of kat in gevaar als deze te zwaar is, wat weer tot alle mogelijke ziektes kan leiden. 

Wat kan de oorzaak zijn van overgewicht? 

-Leeftijd

Het is vaak wel even zoeken naar de juiste voeding voor de hond of de kat. Een indicatie daarvoor is de leeftijd van het huisdier. Kittens en pups hebben ander voer nodig dan volwassen honden of katten. Dat geldt ook voor oudere honden en katten. Het is belangrijk dat de samenstelling van het voer daarop wordt afgestemd. Het ene voer biedt meer energie dan het ander en heeft een andere samenstelling van onder andere vetten, vitaminen, eiwitten, koolhydraten en minderalen. Krijgt een hond of kat een verkeerde samenstelling dan kan dat leiden tot overgewicht. Ook tussendoortjes kunnen het gewicht omhoogstuwen. Vermijd ze en geef de hond of kat eten waar hij genoeg aan heeft, met wel de juiste hoeveelheid vetten, koolhydraten en eiwitten. 

-beweging

Honden of katten die weinig bewegen en toch veel (energierijk) voer krijgen, kunnen als gevolg daarvan dikker worden. Het is belangrijk dat de hoeveelheid voeding en het soort voer wordt afgestemd op de beweeglijkheid van de hond of de kat. Oudere honden en katten, die minder en trager bewegen, hebben minder energierijk en minder voer nodig dan jongere dieren die iedere dag veel buiten zijn en enthousiast rondrennen. 

-Ziekten

Sommige aandoeningen kunnen overgewicht veroorzaken zoals een (te) langzaam werkende schildklier. Ook medicatie kan ervoor zorgen dat er kilo’s bij komen. 

-Castratie

Na een castratie heeft een dier minder energie nodig. Daardoor kan de hond of kat met minder voeding toe. 

Wat kun je aan overgewicht doen?

Een beetje overgewicht is al snel te ondervangen door tussendoortjes over te slaan en regelmatig de hond of kat in beweging te krijgen. Speel met ze, laat een hond wat vaker uit of laat hem zwemmen, doe de kat even extra naar buiten en speel wat vaker. Vermijd dat de kat of hond gaat bedelen. Zet hem bijvoorbeeld in een andere ruimte als je zelf gaat eten. Laat ook de buurt weten dat de hond of kat wat gewicht kwijt moet, want een stukje worst van de buurman moet dan ook achterwege blijven. 

Echt overgewicht vraagt om een dieet. Een hond of kat is gewend aan dat verzadigde gevoel en zal om eten gaan vragen als dat gevoel wegvalt. Daarom is voeding dat minder calorieën bevat, maar wel een verzadigd gevoel geeft, een goede optie. Vermijd tussendoortjes en laat niet constant een bak met voer staan. Als de hond of kat het niet opeet tijdens ‘eetmomenten’ haal het dan daarna weg. Daarnaast is regelmatig bewegen natuurlijk belangrijk. Kies ervoor om het afvallen in kleine stapjes aan te pakken. Drastisch diëten is, net als bij mensen, niet goed. Zorg dat het voedingspatroon en het bewegen echt structureel worden aangepakt, anders volgt er gemakkelijk een jojo-effect. 

Hoe voorkom je overgewicht?

Je voorkomt overgewicht door bovenstaande allemaal in acht te nemen. Zorg dat een hond of kat voldoende beweegt, maar ook voldoende energie heeft door de juiste voeding in de juiste hoeveelheid voor te schotelen. Geef niet of slechts een enkele keer een tussendoortje en houd zijn postuur in de gaten. Een hond of kat wordt zelf ook blij als hij lekker in zijn vel zit en niet te kampen heeft met overmatige kilo’s. 

Weetjes

Groeien

Rond de leeftijd van een jaar zijn honden en katten uitgegroeid en is het makkelijk om het ideale gewicht te bepalen. Daarna is het dan handig bijhouden. Let wel; grotere hondenrassen kunnen nog wel even doorgroeien. Voor hen geldt deze ‘regel’ niet. 

Wegen

Zet de hond of kat gewoon op een thuis-weegschaal. Lukt dat niet dan kun je de hond of kat optillen en er samen op gaan staan. Zo weeg je het aantal totale kilo’s en trekt je eigen gewicht er daarna vanaf. Je kunt natuurlijk ook een weegmoment bij de dierenarts inplannen (bij een controle of inentingsafspraak). 

Kilo’s

Als de hond of kat vijf tot tien procent meer weegt dan zijn ideale lichaamsgewicht, wordt er gesproken van overgewicht. Bij vijftien tot twintig procent boven het ideale gewicht is er sprake van zwaarlijvigheid.