Een nestje met kittens, ze zijn heel erg leuk en schattig, maar tegelijkertijd ook kwetsbaar. Kittens zijn de eerste paar weken van hun leven volledig afhankelijk van de moeder en van jou. Hou ze goed in de gaten en zorg ervoor dat de poesjes de best mogelijke zorg krijgen. Wij geven je de nodige informatie zodat je weet waar je op moet letten.
Groei van de kittens
Direct na de geboorte moeten de kittens in gewicht toenemen. Weeg ze regelmatig met een betrouwbare weegschaal en houd een dagboek bij. In de eerste week moet je de kittens iedere dag wegen, daarna om de dag gedurende drie weken. Kittens moeten in de eerste weken ongeveer 10 tot 15 gram per dag groeien. Merk je dat de kittens minder goed groeien of heb je het vermoeden dat de moederpoes niet genoeg melk produceert neem dan contact op met de dierenarts.
Voeding van de kittens
In de eerste weken na de geboorte drinken de kittens alleen moedermelk. Deze melk is rijk aan voedingstoffen en beschermende stoffen (antilichamen), die de kittens beschermen tegen infecties. Vanaf ongeveer vier tot vijf weken oud kunnen kittens geleidelijk bijgevoerd worden met kittenvoer. Het handigst is blikvoeding. Laat de kittens wennen aan het voer door ze en beetje op je vinger te laten likken en begeleid ze naar een schoteltje. Start met kleine porties en schakel nadat de kittens geen moedermelk meer dringen over op speciaal samengesteld kittenvoer. Hierin zit de juiste verhouding eiwitten, energie, mineralen en vitaminen. Dit draagt bij aan een gezonde spierontwikkeling, sterke botten en tanden. Zorg ook altijd voor vers, schoon water.
Lichaamstemperatuur
Kittens kunnen in de eerste weken hun lichaamstemperatuur niet zelf reguleren. Het is daarom belangrijk om alert te zijn op mogelijke tekenen van onderkoeling. Indien nodig kun je gebruik maken van warmtelampen, dekens of warmwaterkruiken om de kittens warm te houden. Als je twijfelt over de temperatuur van een kitten, kun je met een gewone thermometer rectaal de temperatuur meten. De normale lichaamstemperatuur van een kitten rond de 6-7 weken ligt tussen de 38,6 en 39,3 graden. Bij pasgeborene kittens ligt de temperatuur lager, tussen de 35,0 en 37,0 graden.
Geef kittens de ruimte
Tijdens de eerste weken van hun leven slapen en drinken de kittens veel. Rond de tiende dag gaan de oogjes open van de kittens en rond de veertiende dag de oortjes. Hierdoor worden de kittens gevoeliger voor stemmen en andere geluiden. Hoe ouder ze worden hoe beweeglijker ze worden. Ze worden nieuwsgieriger naar hun omgeving. Wanneer ze ongeveer vier weken oud zijn beginnen ze steeds meer op avontuur te gaan. Het is een spannende fase voor ze waarin ze langzamerhand de wereld beginnen te ontdekken. De kittens beginnen steeds meer met elkaar te spelen naarmate ze ouder worden. Kittens mogen graag met speeltjes spelen. Dit stimuleert hun motorische vaardigheden, coördinatie en sociale interactie. Zorg ervoor dat de kittens voldoende ruimte hebben om te verkennen, klimmen en spelen.
Bouw aan vertrouwen
Rond de vijf weken begint de kitten met het leren van sociale vaardigheden. Het is belangrijk dat een kitten in contact komt met andere katten, mensen en andere diersoorten. Zo leert hij of zij dat er verschillende soorten mensen en dieren zijn en dat die geen bedreiging vormen. Door de kitten aan verschillende situaties te laten wennen help je hem of haar om zelfverzekerd te worden. Een kitten kan absoluut niet aan te raden om een kitten voor de leeftijd van zes weken bij zijn moeder weg te halen. Tot die tijd heeft een kitten behoefte aan het contact met zijn moeder. Het is zelfs beter als een kitten nog wat langer bij de moeder blijft.
Entingen en ontworming
Kittens moeten beschermd worden tegen besmettelijke ziekten, zoals kattenziekte en niesziekte. Tijdens de eerste nul tot zes weken van hun leven krijgen ze antilichamen via moedermelk (colostrum), wat hen een basisimmuniteit biedt. Na deze periode is het aan te raden om de kitten in te laten enten. Dit kan ongeveer wanneer ze negen weken oud zijn, gevolgd door een tweede inenting bij twaalf weken.
En hoe zit het met ontworming? Tijdens de dracht worden spoelwormlarven in de moederpoes geactiveerd, hierdoor kan je er eigenlijk vanuit gaan dat de kittens besmet zijn met spoelwormen via de moeder. Vandaar dat het verstandig is om je kitten goed te ontwormen. Het beste moment om hiermee te beginnen is op de leeftijd van 3, 5, 7 en 9 weken. Vervolgens dien je de ontworming elke maand te herhalen tot de kittens zes maanden oud zijn. Daarna is het aan te raden om eens in de drie maanden te ontwormen.
Gezonde start
Het verzorgen van een nestje kittens is leuk, maar wees je ervan bewust dat de kittens de nodige aandacht nodig hebben. Door ze goed in de gaten te houden en ervoor te zorgen dat ze de juiste voeding krijgen kan je ze een gezonde start meegeven. Heb je twijfels over de gezondheid van de kittens neem dan contact op met je dierenarts.