Zo vervoer jij je hond of kat op een veilige manier



Home » Zo vervoer jij je hond of kat op een veilige manier

Met de zomervakantie voor de deur staan veel mensen op het punt om op reis te gaan. Sommige mensen kiezen ervoor om hun huisdier thuis achter te laten, in de zorg van anderen. Maar er zijn ook  mensen die hun huisdier liever meenemen op reis. Het meenemen van je huisdier op reis kan een hele fijne ervaring zijn. Maar of je nu op vakantie gaat, een bezoek brengt aan de dierenarts of gewoon een ritje maakt, het is wel belangrijk om ervoor te zorgen dat je hond of kat veilig en comfortabel wordt vervoerd. In deze blog delen we enkele handige tips om ervoor te zorgen dat de reis aangenaam en veilig is voor zowel jou als je huisdier.

Wie doe je een plezier?

Als je huisdier naar de dierenarts moet, dan zul je hem moeten vervoeren. Maar het is niet altijd noodzakelijk om een dier te vervoeren. Misschien vind jij het wel helemaal geweldig dat je dier meegaat op vakantie. Maar het is altijd belangrijk om je eerst af te vragen of jij je dier daar wel een plezier mee doet. Levert het vooral stress en angst op? Dan kun je wellicht beter een andere oplossing zoeken als je er even tussenuit gaat. 

Een goede voorbereiding

Waarmee je ook rekening moet houden, is dat je huisdier niet overal welkom is. In veel landen gelden bepaalde regels over het meenemen van dieren. Zoek daarom van tevoren goed uit wat de regels zijn voor het land waar jij naartoe gaat. Hierbij kun je denken aan bepaalde inentingen en het meenemen van een dierenpaspoort. Maar check van tevoren ook altijd of je dier wel welkom is op je vakantiebestemming. 

Kies het juiste vervoersmiddel

Het kiezen van het juiste vervoermiddel is cruciaal om ervoor te zorgen dat je huisdier veilig en comfortabel reist. Voor honden kun je kiezen tussen een reiskennel, een hondenautogordel of een hondenbox die speciaal is ontworpen voor in de auto. Voor katten is een reiskennel of plastic transportbox de beste optie. Zorg ervoor dat het vervoermiddel groot genoeg is, zodat je huisdier zich kan bewegen en comfortabel kan liggen.

Bevestig het vervoermiddel stevig

Een beetje een open deur wellicht, maar het is niet voldoende om je dier in een mand of kennel te stoppen. Zorg ervoor dat het vervoermiddel stevig is bevestigd in de auto, zodat het niet kan verschuiven tijdens het rijden. Dit voorkomt dat je huisdier gewond raakt bij plotseling remmen of een ongeval.

Laat je huisdier wennen aan het vervoermiddel

Het is belangrijk om je huisdier te laten wennen aan het vervoermiddel voordat je op reis gaat. Laat ze erin klimmen, geef ze wat lekkers en maak er een positieve ervaring van. Hierdoor zal je huisdier minder gestrest zijn tijdens de daadwerkelijke reis. Als je huisdier pas voor het eerst kennismaakt met zijn eigen plekje op de dag van je vertrek kan je namelijk voor vervelende verrassingen komen te staan en levert dit je dier extra stress op. 

Wat neem je mee?

Het hangt er natuurlijk een beetje vanaf hoe lang je reis precies duurt. Maar als je met je dier reist zorg je er in ieder geval voor dat je vers water bij je hebt. In andere landen kun je lang niet altijd water uit de kraan drinken, dat geldt ook voor je huisdier. Stop regelmatig zodat je dier rustig kan drinken, vooral wanneer het erg warm is moet je hier extra rekening mee houden. Verder is het belangrijk dat je voldoende voer meeneemt. Je kunt misschien op de plaats van bestemming niet hetzelfde voer kopen dat je thuis hebt, en plotseling overstappen op ander voer kan bij je dier voor darm- en maagklachten zorgen. Denk bij een kat ook aan een kattenbak met grit, zorg ervoor dat je eet- en drinkbakjes voor het grijpen hebt en neem ook iets mee zodat je dier op de bestemming zijn eigen plekje heeft. Een mand, kussen of deken waar het thuis ook graag in of op ligt. 

Neem regelmatig pauzes

Zelf vind je het ook niet prettig om uren achter elkaar in de auto te zitten. Als je een lange reis maakt, plan dan regelmatig pauzes om je huisdier wat beweging en plas- en poeppauzes te geven. Dit helpt om stress te verminderen en je huisdier comfortabel te houden. Een hond kun je natuurlijk makkelijk aangelijnd even uit de auto laten. Zorg er dan wel voor dat je de riem in de afgesloten auto vastmaakt om te voorkomen dat de hond in zijn enthousiasme zo de auto uitrent. Bij een kat is dit een stuk lastiger. Het beste is om de kat gewoon in zijn vervoermiddel te laten zitten tot je er bent. Maar eventjes stoppen en het dier wat aandacht geven kan ook al een fijne onderbreking zijn. 

Laat je hond of kat niet los in de auto

De verleiding is misschien groot, vooral wanneer je hond of kat gewend is aan vervoer en doorgaans rustig blijft zitten. Het is belangrijk om je huisdier niet los in de auto te laten rondlopen. Dit kan niet alleen afleidend zijn voor de bestuurder, maar het kan ook gevaarlijk zijn als het huisdier plotseling in paniek raakt en probeert te ontsnappen. Zorg ervoor dat je huisdier altijd veilig vastzit in zijn eigen kennel of vervoermiddel. 

Zorg voor goede ventilatie

In de auto kan de temperatuur tijdens zomerdagen behoorlijk snel oplopen. Zorg er daarom voor dat er voldoende ventilatie is in de auto en in het vervoermiddel van je dier. Dit is vooral belangrijk tijdens hele warme dagen om oververhitting te voorkomen. Zet indien mogelijk de airconditioning aan of laat een raam op een kier open.

Vermijd voeren voorafgaand aan de reis

Voer je huisdier niet vlak voor de reis. Sommige huisdieren kunnen wagenziek worden als ze een volle maag hebben. Voer je huisdier liever een paar uur voor vertrek en geef ze alleen kleine hoeveelheden water tijdens de reis. Ben je dan aangekomen op je bestemming, dan kun je ze extra belonen met iets wat ze heel lekker vinden.

Identificatie en noodcontacten

Als je gewoon thuis bent, moet je er niet aan denken dat je huisdier vermist raakt, maar op reis is dit natuurlijk nog vervelender. Zorg er daarom voor dat je huisdier een halsband met een identificatie tag draagt waarop jouw contactgegevens staan. Controleer voor je vertrek nog wel even of je contactgegevens ook nog kloppen. Uiteraard is het chippen van je huisdier noodzakelijk, bij honden verplicht en wanneer je kat de grens over gaat is een chip ook verplicht. 

Ziek op of na de reis

Wanneer je met je dier naar andere landen reist kun je ook in aanraking komen met andere dieren en met ziekten en parasieten die in ons land niet of maar heel weinig voorkomen. Wees daarom over de grens altijd extra alert op het gedrag en de gezondheid van je dier en neem contact op met je dierenarts als je dier na een reis ziek wordt. Vermeld dan altijd waar je bent geweest zodat de dierenarts hier bij het onderzoek en het stellen van de diagnose rekening mee kan houden en eventueel een preventieve behandeling kan inzetten tegen vlooien, teken, zandvliegen, hartworm om deze of andere buitenlandse ziekten te voorkomen.