In de zomer kunnen de temperaturen flink oplopen. Niet alleen mensen hebben hier last van, ook voor dieren kan hitte erg vervelend zijn. Daarom is het belangrijk om extra zorg te dragen voor je huisdieren tijdens een hittegolf. Oververhitting kan gevaarlijk zijn voor zowel mens als dier, dus je wilt ervoor zorgen dat ze koel en comfortabel blijven, vooral als het erg heet is. In dit blog delen we handige tips om jouw huisdieren koel te houden tijdens een hittegolf.
Zorg voor voldoende water
Het is belangrijk dat huisdieren te allen tijde toegang hebben tot vers, koel water. Dat is helemaal zo wanneer er een hittegolf is. Controleer regelmatig of hun waterbakken vol zijn en vervang het water indien nodig. Je kunt ook overwegen om meerdere waterbakken in huis en in de tuin te plaatsen, zodat je huisdier altijd en overal de mogelijkheid heeft om te blijven drinken, zelfs als ze zich verplaatsen. Een andere optie is het gebruik van automatische drinkfonteinen, die het water fris en stromend houden.
Creëer schaduwrijke plekken
Houd je huisdieren zoveel mogelijk weg van direct zonlicht door schaduwrijke plekken in huis te creëren. Sluit gordijnen, jaloezieën of zonwering om de hitte zo veel mogelijk buiten te houden. Als je een tuin hebt, zorg dan voor voldoende schaduwrijke gebieden met behulp van parasols, luifels of speciale schuilplaatsen voor huisdieren. Hierdoor kunnen ze buiten zijn zonder oververhit te raken.
Vermijd het heetste deel van de dag
Tijdens een hittegolf is het verstandig om activiteiten met je huisdieren te beperken tot de koelere uren van de dag, zoals ’s ochtends vroeg of laat in de avond. Het heetste deel van de dag, meestal tussen 12.00 uur en 19.00 uur, kun je het beste in de schaduw of binnen blijven. Probeer de fysieke activiteit van je huisdieren te beperken tijdens deze periode en laat ze niet op hete oppervlakken lopen, zoals asfalt of beton, omdat dit de onderkant van hun pootjes kan verbranden.
Hulpmiddelen om koel te blijven
Er zijn verschillende manieren om je huisdieren een handje te helpen om koel te blijven. Een eenvoudige methode is door ze nat te maken met water. Het is daarbij wel belangrijk dat je dit niet met ijskoud water doet. Dat lijkt misschien lekker verfrissend, maar omdat je bloedvaten daardoor samentrekken, moet het lichaam nog harder werken om warmte kwijt te raken. Gebruik een plantenspuit of een vochtige doek om ze voorzichtig af te koelen, en richt je daarbij vooral op de pootjes, kop, oren en hals. Je kunt ook speciale koelmatten aanschaffen waarop je huisdier kan liggen. Deze matten absorberen warmte en blijven langdurig koel zonder dat er elektriciteit nodig is. Een andere optie is het gebruik van ventilatoren of airconditioning om de kamertemperatuur aangenaam te houden.
Het water in
Vooral honden vinden het vaak fijn om te zwemmen. Even een waterplas opzoeken kan dan ook een hele goede manier zijn om lekker af te koelen. Zoek van tevoren dan wel even uit of het zwemwater veilig is om in te zwemmen. Wanneer het langdurig heet is kunnen er namelijk algen of bacteriën in het water zitten die voor gezondheidsproblemen kunnen zorgen. Ook wanneer je huisdier gaat zwemmen is het belangrijk dat je niet te lang in de zon blijft.
Let goed op dieren die zelf de schaduw niet kunnen opzoeken
Een kat, maar ook een hond, zoekt meestal zelf wel een plekje op waar ze zich comfortabel voelen. Dieren die je in een kooi houdt, zoals konijnen en andere knaagdieren, zijn daarin natuurlijk beperkt door hun verblijf. Daarom is het belangrijk dat jij extra alert bent en ervoor zorgt dat hun hok of kooi niet in de zon staat. Desondanks kan het ook in de schaduw nog behoorlijk heet worden in hun verblijf. Om het koeler te maken, kun je gebruikmaken van koelelementen. Zet bijvoorbeeld de plastic onderbak op koude koelelementen, of maak zelf een soort koelelement van een lege plastic fles die je voor 2/3 vult met water en in de vriezer legt. Deze koelelementen kun je vervolgens in het verblijf leggen. Zorg er wel voor dat de dieren er niet aan gaan knagen of dat ze de doek eraf kunnen halen. Een alternatief is een wit laken nat maken met koud water en dat gedeeltelijk over het verblijf leggen. Ook vinden sommige knaagdieren het fijn om af te koelen in een klein laagje water.
Zonnebrand voor dieren
Sommige dieren moet je niet alleen goed koel houden, maar ook actief beschermen tegen de zonnestralen. Hierbij moet je vooral denken aan honden en katten die een hele dunne of korte vacht hebben. Zij hebben geen dikke vacht die de huid beschermt tegen de zon, en dieren met een witte vacht hebben minder pigment, waardoor zij meer risico lopen om te verbranden. Deze dieren kun je insmeren met een zonnebrand die speciaal geschikt is voor honden of katten. Omdat ze zichzelf wassen en likken is het belangrijk dat je alleen deze specifieke zonnebrand gebruikt. Smeer vooral de kwetsbare plekken zoals de oren en snuit in, wanneer deze dieren toch in de zon komen.
Let op tekenen van oververhitting
Tijdens een hittegolf is het belangrijk om alert te zijn op tekenen van oververhitting bij huisdieren. Oververhitting kun je herkennen aan: hijgen, kwijlen, lusteloosheid of apathie, rode slijmvliezen en braken. Als je denkt dat je huisdier oververhit is, breng het dan onmiddellijk naar een koele, schaduwrijke omgeving en geef het water. Neem bij twijfel of zorgen altijd contact op met de dierenarts.
Met deze handige tips kun je ervoor zorgen dat huisdieren koel en veilig blijven, zelfs tijdens de warmste dagen van het jaar.