Zo bescherm je huisdieren tegen de winterkou



Home » Zo bescherm je huisdieren tegen de winterkou

De winter is een heerlijk jaargetijde om met je hond erop uit te gaan en je kunt jaloers kijken naar de kat die zich binnenshuis heerlijk oprolt op een behaaglijk kussen. Toch zorgt die winterkou wel voor een paar ‘reminders’. Vooral als je hond of kat graag buiten is.

Comfortabel naar buiten

We moeten ons ervan bewust zijn dat onze huisdieren, zowel honden als katten, de mogelijkheid hebben ’s winters comfortabel bij de verwarming te liggen, terwijl ze in vroegere tijden nogal eens buiten moesten blijven of in een schuur huisden waar geen verwarming was. Gevolg: met name honden ontwikkelden daardoor een flinke dikke vacht. 

Die wintervacht blijft tegenwoordig nog wel eens achterwege. Dat is zo erg niet, maar voor honden die ouder zijn of echt niet ruim behaard zijn, kan kou ook bij hen voor ongemak zorgen. Dan kan een dekje, of noem het een dierenbodywarmer, een oplossing zijn als je met ze naar buiten gaat. 

Blijf in beweging

Een hond weet zich vaak wel warm te lopen, maar als je hem voor een lange tijd achterlaat in de auto bij temperaturen onder de nul graden is dat natuurlijk niet goed. Zeker niet als zijn vacht vochtig of zelfs nat is. Dat isoleert stukken minder.

Kan de kat naar binnen?

Honden en katten hoeven heus niet binnen te blijven bij winterweer. Het is gezond, maar zorg dat ze tijdig weer naar binnen kunnen als het echt heel hard vriest of als er een koude harde wind staat. Een goed werkend kattenluik is aan te raden, anders zoekt de kat elders naar een warmere plek. Dat kan ook onder een pas geparkeerde auto met warme motorkap zijn, en dat is minder veilig.

Zorg voor de pootjes

Honden die veel haar bij de pootjes en zelfs tussen de tenen hebben, kunnen daar in de vrieskou last van krijgen omdat de haren tussen de tenen nat worden en er bij vorst stukjes ijs kunnen ontstaan. Probeer dat te voorkomen door die haren vooraf weg te knippen. Zitten er toch stukken ijs tussen de tenen ga daar dan niet aan trekken, maar laat het thuis ontdooien.

Strooizout vermijden

Gladde wegen vinden wij als mensen niet prettig, maar het is voor honden, en uiteraard ook voor katten die graag buiten zijn, ook niet fijn. Pas goed op dat het dier niet uitglijdt en zich bezeert. Het is ook mogelijk om de voetzolen met vaseline in te smeren. Zeker als ze zich begeven op wegen die vol liggen met strooizout. Dat kan de voetzolen ook nog eens irriteren.

Nog niet het ijs op

Het ijs op? Dat doen wij niet als het nog te dun is, maar hoe weet een kat of een hond dat? Dat kunnen ze niet weten en daarom is het verstandig om de kat binnen te houden als je in de buurt van een plas, sloot of meer woont waar nog maar een klein laagje ijs op ligt. Houd de hond in die periode zoveel mogelijk aangelijnd. Je moet er niet aan denken dat het dier in een onbewaakt ogenblik de benen neemt en niet in de gaten heeft dat dat witte speelveldje eigenlijk een meertje is met een flinterdun laagje ijs.