Zindelijkheid bij katten



Home » Zindelijkheid bij katten

Zowel voor het baasje als de kat is het niet leuk wanneer hij zijn behoefte op een plek doet waar hij dat niet hoort te doen. Hoe kun je een kat laten wennen aan het gebruik van een kattenbak? En hoe help je jouw kat wanneer hij ineens niet meer zindelijk is?

Een kat helpen met zindelijkheid

Bij hele jonge kittens hoef je je over zindelijkheid nog geen zorgen te maken. Tijdens het voeden in het nestje likt de moeder de kittens simpelweg schoon. Zodra de kittens vast voedsel gaan eten en de spijsvertering helemaal op gang komt zullen ze het voorbeeld van de moederpoes volgen. Wanneer deze gewoon op de bak gaat zullen zij dat ook al gauw doen.

Wanneer je een kat in huis haalt die zindelijk is, zul je hem echter wel even bekend moeten maken met zijn nieuwe toilet. Dit kun je het beste doen door hem direct in de kattenbak te zetten, dit een paar keer te herhalen én bij een kitten het graven nog even voor te doen, zodat hij snapt wat de bedoeling is.

Een kat opnieuw zindelijk maken

Soms plast een kat ineens niet meer op de kattenbak. Als je een plasje in huis aantreft wil dat overigens niet altijd zeggen dat een kat onzindelijk is. Het is ook nog mogelijk dat je kat gesproeid heeft. Sproeien is voor katten een manier om te communiceren, met andere katten of met jou, maar het kan ook een teken zijn van stress of ziekte. Wanneer je kat plotseling onzindelijk wordt of gaat sproeien, is het belangrijk hier aandacht aan te besteden en te achterhalen wat de oorzaak is.

Gezondheidsklachten

Als een kat in huis plast is het goed mogelijk dat dit een medische oorzaak heeft. Bij blaas- en nierproblemen komt onzindelijkheid bijvoorbeeld erg vaak voor, maar het is ook een symptoom van dementie of artrose. Het is daarom belangrijk om dit als eerste uit te sluiten en je kat te laten onderzoeken bij een dierenarts.

Stress als boosdoener

Stress kan, net als bij mensen, een grote invloed hebben op de gezondheid en het gedrag van je kat. Wanneer je kat ineens in huis gaat plassen kan stress dus heel goed de boosdoener zijn. En eigenlijk verschillen onze dierlijke huisgenoten niet zo veel van ons want hun stress wordt vaak veroorzaakt door dingen die wij zelf ook als stressvol ervaren. Denk bijvoorbeeld aan een grote verandering zoals een verhuizing, gezinsuitbreiding of juist een verlies in de vorm van een overlijden of scheiding. Toch kan het best lastig zijn om er achter te komen wat nou exact de aanleiding is. Ook wanneer katten te weinig aandacht krijgen kan dit zich uiten in onzindelijkheid bij de kat, vooral wanneer ze zich gaan vervelen en te weinig prikkels krijgen.

Kattenbak etiquette

Waar mensen zich vaak in vergissen is het belang van de kattenbak en alles daar omheen. Wanneer je de kattenbak zonder na te denken gewoon maar ergens neer zet (of zomaar verplaatst) kan dit als gevolg hebben dat je kat hem niet (meer) wil gebruiken. Houd daarom rekening met de volgende zaken;

  • Privétoilet; ten eerste is het goed om te weten dat katten hun behoefte ook graag in privacy willen doen. Kies daarom voor een rustige plek, waar niet teveel mensen langs lopen. Katten houden er ook niet van om hun toilet te delen. Wanneer je meerdere katten hebt zorg dan ook voor meerdere bakken. Houd daarnaast het toilet en de voer- en drinkbak uit elkaar.
  • Bereikbaarheid; we zijn geneigd de kattenbak een beetje te verstoppen, in de bijkeuken of hal. Op zich geen probleem, maar zorg er wel voor dat je kat er altijd naar toe kan.
  • Soort kattenbak; voor je een kattenbak koopt is het handig te weten voor wat voor kat je deze aanschaft. Jonge kittens en oudere katten moeten er moeiteloos in kunnen stappen. Een kattenbak met een hoge rand is dan dus niet zo handig. Van een kattenbak komt natuurlijk vaak een geurtje. Een gesloten kattenbak is voor ons mensen misschien wel prettig, maar een kat doe je er meestal geen plezier mee.
  • Kattenbakvulling; hier geldt dat je misschien even moet uitproberen wat je kat prettig vindt. Elke kat heeft zo zijn eigen voorkeur. Het belangrijkste om te weten is dat katten hele hygiënische dieren zijn. Haal daarom tweemaal daags de klontjes uitwerpselen en urine uit de bak en maak de hele bak minstens wekelijks schoon met heet water en afwasmiddel.

Nieuwe ongelukjes voorkomen

Om te voorkomen dat je kat zijn behoefte opnieuw doet waar het niet moet is het belangrijk dat je de plekken waar hij heeft geplast of gepoept goed schoonmaakt met een sopje. Gebruik hierbij geen schoonmaakmiddel met ammoniak erin want dat kan urineren juist stimuleren. Wat je in geen geval moet doen is boos worden op je kat. Katten vinden het doorgaans zelf ook erg vervelend wanneer ze hun behoefte op de verkeerde plek gedaan hebben.