Wat veel mensen niet weten; rozijnen zijn gevaarlijk voor je hond



Home » Wat veel mensen niet weten; rozijnen zijn gevaarlijk voor je hond

Dat je hond beter geen chocolade kan opeten is bij de meeste mensen wel bekend en mensen weten vaak ook wel dat je op moet passen met giftige planten die in de berm groeien waar de hond loopt. Maar er zijn maar weinig mensen die op de hoogte zijn van het feit dat druiven, rozijnen en krenten ook giftig zijn voor honden. Wanneer honden druiven of rozijnen binnen krijgen kan dit in sommige gevallen tot ernstige gezondheidsproblemen leiden of zelfs dodelijk zijn. Het is daarom altijd verstandig om rozijnen of producten met daarin rozijnen, krenten of druiven veilig op te bergen, waar de hond er niet bij kan.

Heeft mijn hond een vergiftiging?

De meningen over rozijnen en druiven zijn verdeeld. Sommige mensen hebben de ervaring dat hun hond helemaal geen reactie heeft gekregen na het eten van druiven of rozijnen, anderen waarschuwen juist voor het gevaar omdat hun hond aan een vergiftiging bezweken is. Daarom ziet niet iedereen het gevaar in deze kleine vruchtjes. De gevoeligheid voor rozijnen, druiven en krenten kan per hond inderdaad verschillen. Ook maakt het een verschil om welke hoeveelheid rozijnen het gaat en hoe groot (of klein) de hond is. Een kleine hoeveelheid druiven of rozijnen kan bij een klein hondenras namelijk al een ernstige vergiftiging veroorzaken, terwijl een grote hond er niet of nauwelijks last van heeft. Heeft je hond dus maar een geringe hoeveelheid op gegeten, dan kan het toch verstandig zijn om contact op te nemen met de dierenarts.

Wat maakt druiven en rozijnen giftig?

Het is (nog) niet bekend welke stof in druiven, rozijnen en krenten nou precies verantwoordelijk is voor een toxische reactie bij honden. Maar dat het giftig is, voor zowel honden, katten en fretten, is wel duidelijk. Het is overigens niet alleen oppassen geblazen met rozijnen, druiven en krenten, maar ook met producten die dit bevatten zoals cake en taart, mueslirepen en krentenbrood.

Symptomen van een vergiftiging door rozijnen of druiven

Als je hond een vergiftiging door rozijnen, druiven of krenten oploopt merk je dat niet meteen. Maar binnen zes tot twaalf uur is het niet te missen als het niet goed gaat. Je hond kan dan de volgende symptomen laten zien.

  • Braken
  • Diarree
  • Verminderde eetlust of niet eten
  • Gevoelige buik
  • Uitdroging
  • Trillen
  • Sloomheid
  • Meer drinken
  • Slapte
  • Minder of in het geheel niet meer plassen

Vooral wanneer je hond geen urine meer produceert is het zaak om zo snel mogelijk aan de bel te trekken bij de dierenarts, want dit kan betekenen dat er sprake is van acuut nierfalen, veroorzaakt door een ernstige vergiftiging. Dit kan ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid van je hond en zelfs dodelijk zijn.

Behandeling bij vergiftiging door rozijnen, druiven, krenten

Als er sprake is van een vergiftiging of een vermoedelijke vergiftiging na inname van druiven of rozijnen dan kan de dierenarts de hond laten braken (binnen 1-4 uur na inname) en geactiveerde kool in poedervorm, zoals Norit, toedienen om de gifstoffen in de maag te absorberen. Gaat het om een ernstige vergiftiging dan wordt door bloedonderzoek de functie van de nieren goed in de gaten gehouden. Er wordt dan gekeken naar de waardes van Calcium, fosfaat, kalium (elektrolyten), amylase, glucose, ureum en creatinine. Zijn deze waardes verhoogd dan gaat de nierfunctie achteruit. Je hond kan dan een infuus krijgen en medicatie om te proberen de waardes weer op een normaal niveau te krijgen.

Berg risicovolle etenswaren op

Honden staan er om bekend dat ze zomaar iets kunnen opschrokken, zelfs als het niet eens echt eetbaar is. Je bent dan ook al gauw te laat als ze eenmaal iets te pakken hebben. Heb je producten in huis die slecht of zelfs gevaarlijk kunnen zijn voor de hond, laat deze dan niet rondslingeren en leg het ergens neer waar je hond er nooit bij kan komen. Vooral tijdens verjaardagen en feestjes gaat het mis, als er allerlei lekkers op de salontafel staat of eten onbeheerd achtergelaten wordt. Het lijkt misschien een verwaarloosbaar risico, maar het is een risico dat je beter niet kunt nemen. Vooral omdat de gevolgen zo onvoorspelbaar en ernstig kunnen zijn. Voorkomen is in dit geval absoluut beter dan genezen.