Wat moet je doen als vlooiendruppels niet meer werken?



Home » Wat moet je doen als vlooiendruppels niet meer werken?

Vlooien kunnen een erg vervelend en hardnekkig probleem zijn voor huisdieren en hun eigenaren. Gelukkig zijn er verschillende methoden beschikbaar waarmee je vlooien kunt bestrijden, waaronder vlooiendruppels. Deze druppels, die op de huid van het huisdier worden aangebracht, bevatten bestanddelen die vlooien doden en voorkomen dat ze zich voortplanten. Hoewel vlooienbestrijdingsdruppels meestal effectief zijn, kunnen er gevallen zijn waarin ze niet lijken te werken of echt niet werken. In dit blog bespreken we het belang van vlooienbestrijding, enkele redenen waarom vlooienbestrijdingsdruppels mogelijk niet werken en geven we tips en oplossingen om dit probleem aan te pakken.

Waarom vlooienbestrijding belangrijk is

Het is goed om te weten waarom het belangrijk is dat je zorgt voor een goede vlooienbestrijding en je huisdier helpt om vrij van vlooien te blijven. In de eerste plaats is vlooienbestrijding belangrijk om ervoor te zorgen dat je huisdier gezond en comfortabel blijft. Heeft je huisdier last van vlooien, dan veroorzaakt dit jeuk, irritatie en ongemak. Als je huisdier een ernstig vlooienprobleem heeft kan er zelfs sprake zijn van huidirritatie, een allergische reactie en bloedarmoede. Ook kunnen vlooien ziekten en infecties overdragen, zowel bij je huisdier als bij mensen. Door consequent en preventief vlooien te bestrijden verklein je de kans op verspreiding van ziekte en ongemak bij je huisdier en zorg je voor een hygiënische leefomgeving voor zowel mens als dier. 

Mogelijke redenen waarom vlooiendruppels niet (meer) werken

Er kunnen verschillende oorzaken zijn waarom een vlooienbestrijdingsmiddel niet (meer) werkt of niet meer lijkt te werken. Een van die oorzaken is het verkeerd gebruik van vlooiendruppels. 

Verkeerd gebruik

Voor een goede werking van de werkzame bestanddelen is het belangrijk dat de druppels goed op de huid worden aangebracht. Druppel je slecht op de vacht dan is de kans heel groot dat het middel zijn werk niet goed doet. Om de juiste toepassing te volgen is het belangrijk dat je voor gebruik goed de bijsluiter leest waarin staat hoe het middel gebruikt moet worden.

Verkeerde dosering

Ook is het belangrijk dat je goed kijkt welke dosering er nodig is bij jouw huisdier voor een goede vlooienbestrijding. Hiervoor is het belangrijk dat je weet wat het gewicht van je huisdier is. Je kunt dan vlooienbestrijdingsdruppels aanschaffen die passend zijn voor dat lichaamsgewicht. Je kunt je huisdier eenvoudig wegen door eerst zelf op de weegschaal te gaan staan en daarna samen met je hond. Trek dan je eigen gewicht van het totaalgewicht af. Wanneer je een te lage dosering gebruikt kan de werking onvoldoende zijn. Maar tegelijkertijd is het ook niet de bedoeling om je huisdier een extra dosis of te hoge dosis toe te dienen. Je kunt het dier dan onbedoeld vergiftigen. Gebruik ook alleen een vlooienmiddel dat geschikt is voor jouw huisdier. Een vlooienmiddel voor een hond, mag nooit gebruikt worden voor een kat. 

Wassen en houdbaarheidsdatum

Ook het wassen van je huisdier in de twee dagen voor en na het gebruik van de vlooienbestrijdingsmiddelen zorgt voor een sterk verminderde werking. Het verstrijken van de houdbaarheidsdatum is een andere mogelijke reden waarom vlooienbestrijdingsdruppels mogelijk niet meer werken. 

De omgeving of andere huisdieren niet behandelen

Wanneer je huisdier vlooien heeft is het belangrijk om niet alleen het dier, maar ook zijn omgeving mee te nemen in de strijd tegen de vlooien. Denk daarbij aan de mand of het kleedje van je huisdier, maar ook aan vloerkleden, vloerbedekking, kussens, bankstellen en andere zaken die besmet kunnen zijn. Als de vlooien op jouw huisdier zich namelijk te goed gedaan hebben aan het bloed van de hond of kat, leggen ze eitjes die via de vacht in de omgeving van het dier terecht komen. Deze eitjes komen vervolgens uit als larven, die zich na twee tot drie weken weer verpoppen en uitkomen als vlooien die weer op je huisdier of op jou springen. Dan is de cirkel weer rond.

Bestrijd je een vlooienbesmetting dus alleen door vlooiendruppels aan te brengen op je huisdier, dan bestrijd je eigenlijk maar een heel klein deel van het probleem. Bij een goede vlooienbestrijding hoort dan ook dat je de omgeving ook aanpakt. Dat doe je onder andere door elke dag grondig te stofzuigen. Sla daarbij vooral geen kiertjes en gaatjes over, want larven vinden dat juist de fijnste plekjes om zich te verstoppen. Gooi de stofzuigerzak na gebruik gelijk weg. Verzamel alle dekentjes, manden, kussens of andere wasbare spulletjes waarmee je huisdier in aanraking gekomen is en gooi het op een zo hoog mogelijke temperatuur in de wasmachine. Daarnaast is het belangrijk om ook andere huisdieren een passend vlooienbestrijdingsmiddel te geven en de omgeving te behandelen met een speciale spray om vlooien en larven te doden. Heb je één kat met vlooien, maar ook nog twee andere katten en een hond. Dan krijgen ze allemaal een anti-vlooienbehandeling. 

Als je huisdier resistent is voor vlooienbestrijdingsdruppels

Net zoals bepaalde bacteriën resistent kunnen worden voor een medicijn als antibiotica, kunnen ook vlooien een resistentie voor een bepaald middel ontwikkelen. Als jij al heel lang hetzelfde middel gebruikt, kan het dus zijn dat de werkzame bestanddelen hun werk niet meer goed doen. In dat geval kan het een oplossing zijn om voor een ander soort vlooienbestrijdingsdruppels te kiezen. 

Moet je naar de dierenarts als vlooiendruppels niet werken?

Als je er zeker van bent dat je alle stappen goed hebt doorlopen en na drie maanden consequent vlooien bestrijden lijkt er nog geen enkele verbetering te zijn, dan is het slim om contact op te nemen met de dierenarts. Vlooienbestrijdingsmiddelen zijn vaak niet goedkoop, en als het niet werkt is dat natuurlijk helemaal zonde. De dierenarts kan samen met jou kijken naar een alternatief, bijvoorbeeld met een ander merk vlooiendruppels, een andere vorm van bestrijding of een sterker product.