Wat moet je doen als je konijn een abces heeft? 



Home » Wat moet je doen als je konijn een abces heeft? 

Een abces bij een konijn is geen zeldzaamheid. Maar hoe komt een konijn aan een abces? Dat leggen we je in deze blog uit. Ook lees je waar ze vandaan komen, en nog belangrijk, hoe behandel je abcessen? 

Wat is een abces bij een konijn? 

Een abces is een ingekapselde ontsteking. Het is een ophoping van pus, een dikke, gelige vloeistof binnen in het lichaam van een konijn. Het is meestal een reactie op een infectie of een letsel. Een abces kan voorkomen op verschillende delen van het lichaam van een konijn, zoals de huid, tanden, oren of interne organen. Eigenlijk is een abces een natuurlijk verdedigingsmechanisme die de infectie inkapselt om te voorkomen dat deze zich verspreidt naar andere delen van het lichaam. 

Hoe herken je een abces bij een konijn? 

Het herkennen van een abces bij een konijn is niet altijd eenvoudig. Er zijn enkele symptomen waar je op kan letten. Zo manifesteren abcessen zich vaak als zwellingen onder de huid. De grootte van de zwelling varieert en het kan hard of zacht aanvoelen. 

Voel je een warme plek of zie je roodheid rond een bepaalde plek? Dat wijst op een ontsteking, de oorzaak achter een abces. Protesteert je konijn wanneer je een specifieke plek aanraakt? Dat kan wijzen op een abces. Merk je plotselinge gedragsveranderingen zoals verminderde eetlust of prikkelbaarheid? Ook dat kan duiden op een abces.

Waardoor wordt een abces veroorzaakt bij konijnen? 

Abcessen bij konijnen kunnen verschillende oorzaken hebben: 

  • Bacteriële infecties

De meest voorkomende oorzaak van abcessen bij konijnen zijn bacteriële infecties. Deze bacteriën kunnen het lichaam binnenkomen via een gebroken tand, wond of een ander letsel. 

  • Tandproblemen 

Abcessen in de mond van een konijn zijn vaak het gevolg van gebroken of overgroeiende tanden. Een tekort aan calcium en vitamine D kan leiden tot een slechte conditie van de tanden en kiezen of van het kaakbot.

  • Oorinfecties 

In sommige gevallen kunnen oorinfecties zich ontwikkelen tot abcessen in het oor van een konijn. 

  • Verwondingen

Konijnen gaan graag op onderzoek uit, het zijn nieuwsgierige dieren. Ze kunnen zichzelf verwonden door te knagen aan scherpe voorwerpen. Maar ook stro kan wondjes veroorzaken. Heb je meerdere konijnen dan kunnen bijtwonden de oorzaak zijn. 

Hoe behandel je een abces bij een konijn? 

De behandeling is afhankelijk van waar het abces zich bevindt en hoe ernstig het is. Over het algemeen verwijdert de dierenarts het abces. Een andere mogelijkheid is het openen van het abces om de opgehoopte pus te verwijderen en wordt er een drain geplaatst om verdere opbouw van pus te voorkomen. Om de onderliggende infectie te bestrijden kan de dierenarts antibiotica voorschrijven. Ook kunnen er pijnstillers en ontstekingsremmers worden voorgeschreven om pijn te verminderen. Na de behandeling is het belangrijk om de wond goed te verzorgen. 

Kan je een abces bij een konijn voorkomen? 

Let altijd goed op of je konijn zich ergens kan verwonden. Zorg ervoor dat als je je konijn buiten of in huis los laat lopen dat hij/zij zich nergens aan kan beschadigen. Heb je meerdere konijnen, hou dan in de gaten dat ze niet met elkaar gaan vechten. Soms kan je konijnen beter apart van elkaar houden. Voor de gezondheid van het konijn is het aan te raden om je konijn regelmatig te laten controleren door een dierenarts en te zorgen voor de nodige entingen. Hiermee voorkom je infecties. Wil je kaakabcessen voorkomen dan moet je zorgen voor goed eten. 

Abcessen bij konijnen zijn behandelbaar, maar een vroege diagnose en snelle medische hulp zijn heel belangrijk voor het herstel. Daarom is het van belang om de gezondheid van je konijn goed in de gaten te houden. Heb je het vermoeden dat je konijn een abces heeft? Neem dan contact op met je dierenarts.