Wat is kennelhoest?Home » Wat is kennelhoest?

Als de hond een harde en droge hoest heeft en bij dat hoesten braakneigingen vertoont, kan er sprake zijn van kennelhoest. Wat kennelhoest is, leggen we hier uit. 

Kennelhoest bij een hond is een infectieziekte, een ontsteking van de voorste luchtwegen. De hond zal letterlijk regelmatig hoesten wat klinkt alsof er iets in zijn keel zit of, zoals sommige mensen het noemen, lijkt op het stemgeluid van een zeehond. 

Wat veroorzaakt kennelhoest?

Kennelhoest wordt veroorzaakt door een virus en soms komt daar nog een besmetting met een bacterie bij. Het is een besmettelijke ziekte, waarschijnlijk heeft het daarom de naam kennelhoest gekregen. Waar grote groepen honden bij elkaar zijn, kan de ziekte zich snel verspreiden. Vooral als een hond minder weerstand of stress heeft, is hij vatbaar voor een ziekte als kennelhoest. De bacteriën en virussen die kennelhoest kunnen veroorzaken zijn de Bordetella bacterie en het Parainfluenza virus. De genoemde bacterie kan ook andere dieren en zelfs mensen besmetten, het virus verspreidt zich alleen onder honden. 

Hoe herken je kennelhoest?

De ziekte is te herkennen aan de eergenoemde hoest die hard en droog klinkt. Soms geeft een hond slijm op. Soms heeft de hond tranende ogen en niezen komt ook voor. De hond blijft vaak wel gewoon actief en houdt zijn eetlust. Vandaar dat kennelhoest nogal eens over het hoofd wordt gezien. Maar als er op de keel gedrukt wordt, wat ook kan gebeuren als er aan de halsband wordt getrokken, gaat de hond erger hoesten. Dat is een teken dat er sprake kan zijn van kennelhoest. 

Wat kan er tegen kennelhoest worden gedaan?

Meestal gaat het vanzelf over, maar een medicijn dat de ontsteking remt of eventuele koorts verlaagt kan daarbij helpen. Soms worden een hoestdrankje of tabletten gegeven als de hond erg hoest en daar veel last van heeft (braakneigingen). Een antibioticakuur wordt voorgeschreven als de infectie hevig is. Dat is het onder meer het geval als er een longontsteking dreigt te ontstaan of al aanwezig is. In dat geval is de hond veel minder actief en heeft de hond koorts. 

Is kennelhoest te voorkomen?

Met een injectie of neusdruppels kan een hond tegen kennelhoest worden gevaccineerd. Dan is de hond beschermd tegen een besmetting met de Bordetella bacterie en het Parainfluenza virus. Andere bacteriën en virussen kunnen ook kennelhoest veroorzaken, maar daar kan de hond niet tegen worden ingeënt. Toch is de hond op de eerdergenoemde manier goed beschermd en zal hij, bij een eventuele besmetting, veel minder snel of minder ziek worden.