Wat is kattenacné?Home » Wat is kattenacné?

Katten kunnen net als mensen puistjes hebben. Als dat leidt tot ontstekingen is er sprake van acné, kattenacné.

Kattenacné wordt ook wel feline acné genoemd. Door een overmatige productie van talg, een olieachtig goedje dat ervoor zorgt dat de haren van de kat waterbestendig zijn, raken de huid en de haren van de kat vetter dan normaal. De kliertjes raken verstopt, de haarzakjes zwellen op en er kan een bacteriële infectie optreden. Dat is acné. 

Deze vorm van acné kan met name voorkomen in het gezicht van de kat (lippen, oogleden en kin), op het uiteinde van de staart en in het gebied van het scrotum en de genitaliën. De huid en haren zijn vet, er vormen zich puistjes (zwarte plekjes), mee-eters en soms kale en rode plekken. 

Wat is de oorzaak van kattenacné? 

Als een kat stress heeft, gaat hij zich vaker likken ofwel poetsen. Daardoor worden de talgklieren extra gestimuleerd. Dat kan een van de oorzaken van acné zijn. 

Ouderdom kan poetsgedrag veranderen (minder goed) en daarmee acné veroorzaken. 

Een huidziekte kan acné veroorzaken

Wat kun je tegen kattenacné doen?

Een dierarts kan de acné vaststellen en medicatie voorschrijven in de vorm van een antibioticakuur. Is de acné onschuldiger dan kan het soms helpen om de kat te wassen met antibacteriële zeep. 

Hoe voorkom je kattenacné

Zorg er zoveel mogelijk voor dat de kat geen stress ervaart. Soms kan het helpen om een ander voerbakje te gebruiken. Vooral plastic bakjes die niet goed schoon zijn kunnen, als de kat hieruit eet of drinkt, vuil verspreiden aan bijvoorbeeld de kin. Hierdoor kunnen er ontstekingen ontstaan. 

Wist je dat…

Talg is een belangrijke vloeistof. Het zorgt ervoor dat de huid van de kat gezond en waterbestendig blijft. Het zorgt er ook voor dat de kat zijn eigen geur heeft en dit ook kan verspreiden. Daarmee bakent een kat zijn eigen gebied af. 

Soms lijkt een ontsteking, bijvoorbeeld op de kin, op kattenacné. Het kan echter ook iets anders zijn zoals een schimmel, een allergie of mijten. Het kan zelfs wijzen op een carcinoom ofwel kanker. Daarom is het altijd raadzaam de dierenarts de juiste diagnose te laten stellen. 

Test altijd even of het voer- en drinkbakje in orde zijn. Als deze smerig zijn of van een materiaal waar de kat gevoelig voor is, kan er acné ontstaan. Goed en regelmatig de bakjes wassen en plastic vermijden, kunnen soms een oplossing zijn. 

Ga nooit zelf dokteren met crèmes. Dat kan de acné zelfs verergeren. Als er geen infectie zichtbaar is, dan kun je het beter met rust laten (en eventueel dus iets doen met de voerbakjes en de boel goed schoonhouden). Een kat houdt zichzelf over het algemeen heel goed schoon, tenzij de kat al behoorlijk oud is. Houd het dan goed in de gaten en help de kat eventueel een handje door zijn kin met (antiseptische) doekjes schoon te maken. 

Ga naar de dierenarts als de plek bloederig en rood is, vervelend ruikt en er bloed zichtbaar is op de kin.