Wat betekent het als je kat de hartziekte HCM heeft?  



Home » Wat betekent het als je kat de hartziekte HCM heeft?  

Hartproblemen komen veelvuldig voor bij katten. Meestal gaat het om de hartspier. De medische term hiervoor is Cardiomyopathie. Hier zijn verschillende vormen van, maar HCM is de meest voorkomende hartaandoening bij katten. De afkorting staat voor: Hypertrofische cardiomyopathie. Het is een aandoening van de hartspier. Bij deze aandoening worden de wanden van de linker hartkamer dikker, wat kan leiden tot problemen met de bloedstroom en het hartritme. 

Niet iedere verdikking van de hartspierwand is overigens HCM. Andere mogelijke ziektes zijn onder andere hoge bloeddruk, uitdroging, shock, een snel werkende schildklier of afwijkingen aan de kleppen. Je dierenarts moet dit altijd eerst uitsluiten voordat de diagnose HCM vastgesteld wordt. 

Kan iedere kat HCM krijgen? 

HCM komt bij sommige kattenrassen vaker voor zoals de Maine Coon, Ragdoll, Sphynx en British Shorthair, maar ook huiskatten kunnen er last van krijgen. Het komt ietsje meer voor bij katers dan bij poezen, meestal bij katten van middelbare en hogere leeftijd. Heel soms bij jonge katten. 

Wat zijn de symptomen van een kat met HCM? 

Het is lastig om HCM te herkennen. Zeker in het begin van de ziekte merk je niet veel aan je kat. Dat komt omdat de kat pas klachten krijgt wanneer het hart in de problemen komt. De kat wordt dan kortademig en zijn uithoudingsvermogen wordt minder. Iets wat je niet direct opmerkt. Pas in een later stadium van de ziekte kan je kat zijn eetlust verliezen, flauwvallen, of zelfs direct dood gaan als gevolg van hartfalen. 

Hoe wordt de diagnose HCM gesteld? 

Wanneer de dierenarts een hartruis of galopritme hoort dan is dat een aanwijzing voor HCM. Maar om het hart te kunnen onderzoeken is een echo nodig. Zonder echo kan je geen HCM diagnosticeren. Wordt er een verdikking van de hartspierwand gevonden dan is het zaak om andere ziektes uit te sluiten. De dierenarts doet dat door de bloeddruk van je kat te meten en ook wordt er bloedonderzoek gedaan naar de schildklierfunctie. Eventueel kan er nog een hartfilmpje gemaakt worden om hartritmestoornissen op te zoeken. 

Hoe behandel je een kat met HCM? 

Helaas is er geen genezing voor HCM, maar er zijn wel medicijnen die kunnen helpen om de symptomen te verminderen en de kwaliteit van leven van je kat te bevorderen.

Wat zijn de vooruitzichten van een kat met HCM? 

Het is moeilijk om te voorspellen hoe lang een kat met HCM kan leven. Sommige katten zijn gebaat bij medicijnen. Bij anderen heeft dit geen toegevoegde waarde.

Kan je HCM bij een kat voorkomen? 

Nee, je kan HCM bij je kant niet voorkomen, maar het is belangrijk om regelmatig controles uit te voeren bij een dierenarts. Vermoedt je dat je kat last heeft van HCM ga dan zo snel mogelijk naar een dierenarts voor een diagnose. Verder is het van belang om je kat een gezonde levensstijl aan te bieden, dit betekent goede voeding en regelmatig bewegen, dit helpt om het hart te ondersteunen.