Waarom trilt mijn hond?Home » Waarom trilt mijn hond?

Net als mensen kunnen ook honden soms trillen. Soms is daar een logische verklaring voor, soms kun je dat als eigenaar niet plaatsen en dan kun je je daar zorgen over maken. Het trillen van een hond, wat ook wel tremoren wordt genoemd, kan verschillende oorzaken hebben, variërend van een fysiologische reactie tot een onderliggende medische kwaal. In deze blog lees je meer over de mogelijke oorzaken van trillen bij de hond. 

Hond trilt van de kou

We beginnen maar even bij een hele logische en voor de hand liggende oorzaak van trillen bij de hond: koude temperaturen. Dit is een volkomen natuurlijke reactie van het lichaam. Het samentrekken van de spieren brengt de lichaamstemperatuur weer omhoog en is in dit geval dus goed. Niet alle hondenrassen zijn even gevoelig voor kou. De ene hond zal dan ook sneller trillen van de kou dan de ander. Ook de gezondheid van je hond kan van invloed zijn op de tolerantie van lage temperaturen. Merk je dat je hond het snel koud heeft, dan kun je het trillen verminderen door bijvoorbeeld een warme deken op zijn plek te leggen of te kiezen voor een hondenjas. Hou er wel rekening mee dat dit laatste de vacht van de hond geen goed doet. 

Hond trilt van stress en angst

Een hond kan ook gaan trillen in reactie op een stressvolle situatie of angst. Dit kan gebeuren in voor de hand liggende situaties; een bezoek aan de dierenarts, vuurwerk, of een onbekende omgeving. Maar soms is het ook lastiger om de oorzaak van het trillen en dus de stressfactor te ontdekken. Want het kan ook gaan om een voor je hond onbekend geluid, een geur of iets wat totaal onlogisch is. Vermoed je dat het trillen veroorzaakt wordt door angst of stress, dan is het belangrijk om de trigger te identificeren, en je hond te kalmeren. 

Overige fysiologische oorzaken

Naast stress, angst en kou kunnen er nog meer fysiologische factoren zijn die tot trillen leiden. Een hond die heel erg blij is dat je thuiskomt uit het werk kan gaan trillen van opwinding. Een hond die helemaal door het dolle gaat op het losloopveld of tijdens hondentraining kan na afloop trillen van vermoeidheid. Het is daarom belangrijk om eerst te onderzoeken of het trillen veroorzaakt wordt door onschuldige fysiologische oorzaken. Vaak kun je dit als eigenaar wel herleiden. 

Medische oorzaken

Het trillen van een hond is niet altijd onschuldig. Als er geen fysiologische trigger is en je kunt het trillen niet goed verklaren, dan kan het goed mogelijk zijn dat het trillen wordt veroorzaakt door een onderliggende medische aandoening. Dat kan een neurologisch probleem zijn, maar het kan ook te maken hebben met metabole stoornissen, pijn of zelfs vergiftiging. Wanneer je hond trilt en je kunt hier geen logische verklaring voor bedenken is het slim om hierover contact op te nemen met de dierenarts. Met name wanneer het trillen niet meer stopt en je ook andere symptomen opmerkt is het belangrijk om dit onmiddellijk te doen.