Waarom chocolade zo gevaarlijk is voor je huisdier



Home » Waarom chocolade zo gevaarlijk is voor je huisdier

De meeste mensen vinden chocola heerlijk. Maar wist je dat deze traktatie voor honden en katten erg gevaarlijk kan zijn? Hoe kan dat? En waarom moet je nooit chocolade op tafel laten staan wanneer er een hond of kat in de buurt is?

Theobromine en cafeïne

Chocola is niet alleen giftig voor honden, maar ook voor katten. Katten eten echter uit zichzelf minder snel chocola. Het zijn de stoffen theobromine en cafeïne die de problemen veroorzaken. Honden en katten kunnen deze stoffen niet goed afbreken. Vandaar dat ze erg ziek kunnen worden en in sommige gevallen zelfs komen te overlijden.

De symptomen

Voor mensen is de stof theobromine niet gevaarlijk. Tenzij ze er teveel van binnen zouden krijgen. De stof zorgt er bij mensen voor dat ze wakker blijven en actiever worden. Bij honden en katten werkt het helaas anders. Zoals gezegd kunnen de dieren de stof niet goed afbreken waardoor er teveel van de stof in het lichaam komt. Meestal treden de eerste verschijnselen op na vier tot twaalf uur. In ieder geval binnen vierentwintig uur.

Wat merk je dan? De hond of kat wordt onrustig, drinkt veel, plast veel en kan gaan braken. Het is mogelijk dat de hond of kat gaat rillen en/of epileptische aanvallen krijgt. De symptomen kunnen tweeënzeventig uur aanhouden. Is de hond of kat zwaar vergiftigd dan kan dit leiden tot hartritmestoornissen en kan het dier in coma raken. Bij een zware vergiftiging kan het dier overlijden.

Wat te doen?

Wanneer je hond of kat met bovenstaande symptomen kampt moet hij of zij met spoed naar een dierenarts. Die kan het dier controleren en beslissen wat er moet gebeuren. Vertel hem of haar wat voor chocola je huisdier heeft gegeten, hoe laat dat was en hoeveel. Heb je de verpakking nog of is er nog wat over neem dit dan mee. Zo weet de dierenarts precies wat je hond of kat heeft gegeten.

Er is geen middel tegen theobromine. Ben je op tijd bij de dierenarts dan kan deze het dier laten braken. Andere mogelijke behandelingen zijn de maag spoelen, het toedienen van actieve kool, eventueel medicatie tegen hartkloppingen/epileptische aanvallen of een infuus. Is het langer dan drie uur geleden dat je hond of kat chocola heeft gegeten dan zijn de gevolgen vaak ernstiger. Tijd speelt dus een grote rol in de behandeling.

Soort chocola en gewicht

Hoe zwaar de vergiftiging is hangt af van de hoeveelheid chocola en het soort chocola wat gegeten is. Een gevaarlijke dosis voor honden is 100-150 mg per kg lichaamsgewicht. Hoe donkerder de chocolade is hoe giftiger deze is voor honden en katten. Witte chocolade bevat bijvoorbeeld veel minder theobromine in vergelijking met pure chocolade.

Voorkomen is altijd beter

Heb je chocola in huis? Zorg er dan voor dat dit buiten het bereik ligt van je hond of kat. Met name bij honden moet je extra opletten, omdat zij in tegenstelling tot katten niet zo kieskeurig zijn wat eten betreft. Bovendien zijn de smaakpapillen van honden gevoeliger voor een zoete smaak in vergelijking met die van katten. Een hond is daarom eerder geneigd om chocola te eten dan een kat. Heeft jouw hond of kat chocolade gegeten en ben je bang voor een vergiftiging? Neem dan altijd zo snel mogelijk contact op met je dierenarts.