Waar moet je op letten bij de aanschaf van een puppy?



Home » Waar moet je op letten bij de aanschaf van een puppy?

Honden zijn, net als katten, nog altijd de populairste huisdieren. Het is natuurlijk ook hartstikke leuk en gezellig, zo’n lieve trouwe hond aan je zijde. Toch zijn er best wat dingen waar je op moet letten en over na moet denken voor je daadwerkelijk een hond gaat kopen. Zo kun je toekomstige problemen voorkomen en geef je jullie nieuwste gezinslid de best mogelijke start in jouw huis en gezin.

Denk er goed over na

In het dierenasiel zitten veel honden die wachten op een nieuw baasje. Om te voorkomen dat jij daar straks ook bent om een hond te komen brengen, is het zaak om van te voren echt goed na te denken, voordat je een hond in huis haalt. Bedenk je bijvoorbeeld dat een hond gemiddeld tussen de tien en dertien jaar oud wordt. Je hebt nu misschien alle tijd en ruimte voor een hond, maar is dat over een decennium nog zo? En kijk ook eens naar de kosten die een hond met zich meebrengt; van alle spulletjes die hij nodig heeft, tot zijn voer en trainingen, past dat in jouw financiële plaatje?
Verder is het belangrijk dat je de juiste hond kiest voor jouw situatie. Woon je in een klein flatje op vijf hoog? Dan is een grote hond die veel beweging nodig heeft geen goed idee. Want een puppy is natuurlijk klein en vertederend, maar alle puppy’s worden uiteindelijk groot.

Zoek een betrouwbare verkoper

Heb je de knoop doorgehakt en besloten dat er een hond komt? Dan is het zaak een betrouwbaar adres te vinden waar je een pup kunt kopen. Controleer bijvoorbeeld wat de ervaringen waren van andere kopers, vraag of je de moeder van het nest kunt zien en stel de verkoper vragen over de karakters van de puppy’s. Zo voorkom je dat je een hond koopt van een onbetrouwbare handelaar die puppy’s opkoopt. Let zelf ook goed op de gezondheid en het gedrag van een pup. Kijk bijvoorbeeld of de oortjes, oogjes en de snuit schoon zijn en of ze niet te mager zijn. Vraag altijd aan de verkoper of hij met het dierenpaspoort kan laten zien dat de puppy’s de eerste vaccinaties hebben gehad, ontwormt zijn en een vlooienbehandeling gehad hebben. Vergeet daarnaast niet om naar het registratiebewijs van de verplichte chip te vragen.

Laat je pup checken en vaccineren bij de dierenarts

Om er zeker van te zijn dat je een gezonde puppy koopt is het wijs om hem te laten controleren bij de dierenarts. Dit kun je doen voor je overgaat tot aanschaf. Niet alleen weet je op die manier zeker dat je puppy gezond is, maar je laat hem ook meteen kennis maken met de dierenarts. Zorg ervoor dat je pup een prettige eerste ervaring heeft met zijn toekomstige dierenarts, zodat toekomstige bezoekjes ook makkelijk verlopen, bijvoorbeeld door van te voren met hem te spelen en hem te belonen met wat lekkers.
De dierenarts zal je pup grondig onderzoeken. Als het goed is heeft je puppy zijn eerste entingen gehad en zal hij ook ontwormd zijn. Met negen weken en twaalf weken zal hij nog eens gevaccineerd worden. In het eerste jaar zijn puppy’s extra vatbaar voor wormen en zullen dus vaker ontwormd moeten worden. Ook hierover kan de dierenarts informatie verstrekken. Daarnaast kan de dierenarts de gegevens op de onderhuidse chip van je puppy controleren.

Wat heeft je puppy allemaal nodig?

Wanneer je een puppy in huis gaat halen heb je eerst een flinke boodschappenlijst om af te werken. Een puppy heeft namelijk best wat dingen nodig. Denk bijvoorbeeld aan;

  • Hondenvoer en beloningssnoepjes
  • Een voer- en drinkbak voor honden
  • Een mand en/of bench met bodembedekking
  • Een reisbench
  • Speeltjes
  • Kluiven
  • Een halsband/tuig met lijn
  • Verzorgingsproducten zoals een borstel, tekentang en nagelvijl of knipper

Zorg ervoor dat je al deze spullen al hebt voordat de pup thuiskomt.

Zorg voor een veilige omgeving

Wanneer je een puppy gaat aanschaffen is het verstandig om van te voren de omgeving waar hij zich in gaat bewegen goed te controleren en aan te passen zodat je pup veilig zijn nieuwe wereld kan ontdekken. Denk dan bijvoorbeeld aan gevaarlijke of giftige dingen waar je pup bij kan, zoals stopcontacten en kabeltjes, of voedsel en chemische middelen. Vergeet daarbij de planten in je huis en tuin ook niet. Check of daar soorten bij zitten waar jouw puppy ziek van kan worden. Heb je met name gladde vloeren in je woning zoals stenen en laminaat? Dan is het een goed idee om (tijdelijk) kleden neer te leggen.