Waar moet je aan denken bij de aanschaf van een knaagdier? 



Home » Waar moet je aan denken bij de aanschaf van een knaagdier? 

Je weet het zeker: je wilt graag een knaagdier. Maar voordat je naar de dierenwinkel gaat is het belangrijk om goed na te denken voordat je een knaagdier aanschaft. Veel mensen denken dat knaagdieren gemakkelijk te verzorgen zijn en weinig ruimte nodig hebben, maar dit is niet altijd het geval. Maar geen zorgen, met de juiste voorbereiding en kennis kan jij optimaal genieten van je nieuwe huisdier. Hier lees je wat je moet weten over de huisvesting, voeding en kosten die komen kijken bij het hebben van een knaagdier. 

Neem je verantwoordelijkheid  

Overweeg of je genoeg tijd hebt om met je nieuwe huisdier te spelen en of er genoeg ruimte is voor een kooi. Vergeet ook niet dat een knaagdier voeding , zorg en aandacht nodig heeft. Ben jij bereid om tijd en geld te investeren in deze behoeften? Knaagdieren zijn leuke wezens, maar ze vereisen zorg en aandacht. Voordat je een knaagdier meeneemt uit de dierenwinkel moet je goed nadenken of je er klaar voor bent om de verantwoordelijkheid van de verzorging op je te nemen. Besef dat je wekelijks het hok moet verschonen, dagelijks moet voeren en de nodige aandacht moet geven. Ook moet je rekening houden met de kosten van de dierenarts. 

Verdiep je in verschillende soorten knaagdieren

Er zijn verschillende soorten knaagdieren die je kan houden als huisdier. Het is goed om te weten welke soorten er zijn en wat hun specifieke huisvesting en voedingsbehoeften zijn voordat je er een kiest. Hieronder vind je een overzicht van de vier populaire soorten knaagdieren en enige informatie. Neem de tijd om uit te vinden welk dier het beste bij je past voordat je een beslissing neemt. 

Hamsters 

Hamsters zijn een geliefde keuze wanneer het om knaagdieren gaat. Er zijn heel veel soorten waaruit je kan kiezen. In Nederland zijn met name de Syrische hamster en diverse soorten dwerghamsters populair. Hamsters zijn het meest actief tijdens de nacht en daarom zijn ze minder geschikt voor jonge kinderen die graag overdag met ze willen spelen. 

Het zijn solitaire dieren die een rustige omgeving nodig hebben met voldoende schuilplaatsen en  bewegingsruimte. Koop daarom een groot hok met voldoende uitdaging, denk aan tunnels, verschillende speeltjes en een looprad. Let er op dat de kooi goed geventileerd is en diep genoeg is, zodat ze kunnen graven. 

Hamsters zijn omnivoren en daarom hebben ze een uitgebalanceerd dieet nodig dat bestaat uit zowel dierlijk als plantaardig voedsel. Ze hebben kleine porties voedsel nodig en iedere dag vers water. Hamsters knagen graag waardoor hun tanden afslijten. Daarom hebben ze ook hooi en takken nodig. Het graven zit in hun aard en daarom is het verstandig om een dikke laag bodembedekking te gebruiken zodat ze flink kunnen graven. 

Hamsters kunnen tam worden door ze van jongs af aan veel op te pakken en te aaien. Ze hebben dagelijks aandacht nodig en het hok moet minstens iedere week verschoond worden. 

Cavia’s 

Cavia’s zijn zachte en vriendelijke knaagdieren die erg sociaal zijn en veel ruimte nodig hebben. Je kan ze goed tam krijgen en ze genieten van interactie met mensen. Je kan ze in een kooi houden of een omheinde ruimte. Zorg in ieder geval voor een schuilplaats in de ruimte waar ze zich kunnen terugtrekken als ze dat willen. De ruimte moet ook groot zijn, want cavia’s zijn erg actief en houden ervan om rond te kunnen rennen. 

Cavia’s hebben een uitgebalanceerd dieet nodig dat rijk is aan vitamine C, omdat ze dit niet zelf kunnen aanmaken. Geef ze twee keer per dag een kleine portie eten en zorg voor vers water. Ook hooi is belangrijk voor het spijsverteringsstelsel. Je kan ze groentes geven zoals bijvoorbeeld wortelloof, paprika of andijvie. Ook lusten ze wortel, banaan, aardbei en peer, maar dan met mate. Geef je iets voor het eerst? Laat de cavia er dan rustig aan wennen 

Houd er rekening mee dat cavia’s heel sociaal zijn en niet alleen kunnen worden gehouden. Je moet er minstens twee houden. Verder hebben ze tanden die blijven groeien, hierdoor hebben ze knaagmateriaal nodig om hun tanden kort te houden. Hooi is daarbij erg belangrijk, maar ook takken van fruitbomen of speciaal knaaghout kunnen hierbij helpen. Hou de staat van het gebit goed in de gaten en neem bij problemen contact op met de dierenarts. 

Cavia’s kunnen al op een leeftijd van vier weken vruchtbaar worden. Als je een mannelijke cavia (beertje) hebt samen met een of meerdere vrouwelijke cavia’s (zeugjes), zorg er dan voor dat het beertje gecastreerd wordt als hij ongeveer zes maanden oud is. Dit is een minder zware ingreep dan bij zeugjes. Let er dus goed op dat je het beertje niet bij vruchtbare cavia’s zet. 

Ratten 

Ratten zijn erg sociaal en spelen graag met mensen. Ze zijn slim en vriendelijk. Ze hebben een grote kooi nodig en regelmatig speeltijd buiten hun kooi. Een metalen kooi met horizontale spijlen is het meest geschikt voor ratten. Ratten zijn omnivoren en hebben een gevarieerd dieet nodig dat bestaat uit speciaal voer voor ratten, groenten, fruit en af en toe eiwitrijk voedsel. Geef ze iedere dag een beetje eten en vul de voerbak altijd met vers water. 

Het houden van ratten vereist veel verzorging en aandacht, daarbij worden ratten niet oud. Het zijn groepsdieren, je kunt dus niet een rat alleen houden. Ze hebben veel ruimte en uitdagingen nodig, zoals bijvoorbeeld meerdere verdiepingen in hun kooi. Houd er rekening mee dat ratten gevoelig zijn voor ziektes en dat dit hoge dierenartskosten met zich mee kunnen brengen. 

Ook moet je denken aan de voortplanting van ratten. Al op de leeftijd van vijf weken zijn ratten geslachtsrijp. Een vrouwtjesrat kan om de vier, vijf dagen vruchtbaar zijn een nestje van zes tot twaalf jongen krijgen. Ben je niet van plan om ratten te fokken, dan moet je de mannetjes en vrouwtjes gescheiden houden. Heb je toch onverwacht een nestje dan is het belangrijk om te weten dat vrouwtjesratten hun jongen zelf verzorgen en dat je de mannetjesratten uit de buurt van de jongen moet houden, omdat zij anders de jongen kunnen doden. 

Muizen

Muizen zijn kleine dieren die met name actief zijn in de nacht. Hoewel ze klein zijn, hebben ze wel degelijk ruimte nodig om te bewegen en te spelen. Muizen zijn groepsdieren en het is dus niet goed om ze alleen te houden. Het is beter meerdere muizen samen te houden, zodat ze kunnen spelen. Ze hebben uitdaging nodig in hun leefomgeving. Zorg daarom voor voldoende speeltjes en schuilplaatsen. Met de juiste aandacht en zorg is het mogelijk om muizen tam te maken. 

Muizen zijn omnivoren en hebben een gevarieerd dieet nodig dat bestaat uit speciaal voer voor muizen, groenten en fruit en af en toe eiwitrijk voedsel. Elke dag hebben ze een kleine hoeveelheid voedsel nodig. Vul de drinkbak iedere dag met vers water. Wat ook goed is om te weten is dat muizen gevoelig zijn voor stress. Stoor ze daarom niet te vaak in hun kooi en bied ze een rustige omgeving aan. 

Er zijn overigens heel veel verschillende soorten muizen. De verzorging daarvan kan behoorlijk verschillen. Denk aan een huismus in vergelijking met een veldmuis of spitsmuis. Wilde muizen zijn trouwens niet geschikt als huisdier, het is beter om een muis te kiezen die gefokt is als huisdier en bekend is met het leven in gevangenschap. Wees je er verder van bewust dan muizen zich snel voortplanten. Hou je meerdere muizen bij elkaar dan kan je ongewenste nestjes krijgen. Zorg daarom voor geslacht scheiding of overweeg om muizen te castreren. 

Denk aan de huisvesting 

Haal je een knaagdier in huis dan is het belangrijk om hem een comfortabel verblijf te geven. Zorg ervoor dat de kooi of het hok uitgerust is met een drinkfles, waterbak en voerbak, evenals voldoende schuilplaatsen en speeltjes om je knaagdier gelukkig te houden. Voorzie de kooi of het hok van hooi om op te knabbelen en op te slapen. Vergeet niet om de kooi iedere week schoon te maken. Het hangt af van het type knaagdier en de grootte van de kooi hoe vaak je dat moet doen. Soms moet het dus vaker dan een keer.  

Bezoek regelmatig de dierenarts 

Heb je besloten om een cavia aan te schaffen? Breng dan regelmatig een bezoek aan de dierenarts. Zelfs wanneer je cavia helemaal gezond lijkt. Zo zorg je er namelijk voor dat eventuele problemen op tijd worden opgemerkt en behandeld. Daarnaast kan de dierenarts je ook tips geven over de voeding en je helpen met het bepalen van de juiste verzorging. Maar ook wanneer je twijfelt over de gezondheid van je hamster, muis of rat is het verstandig om contact op te nemen met de dierenarts. 

Maak de juiste keuze 

Samenvattend is het belangrijk om te weten dat het houden van huisdieren een serieuze verantwoordelijkheid is. In deze blog heb je informatie kunnen lezen over het houden van hamsters, cavia’s, muizen en ratten. Ben je er uit welk knaagdier je aanschaft dan is het aan te raden om daarover nog meer informatie op te zoeken. Zo weet je zeker dat het juiste dier kiest dat past bij jouw levensstijl, huisvesting en verzorgingsmogelijkheden.