Overgewicht bij honden komt steeds vaker voor en brengt gezondheidsrisico’s met zich mee. Iedere dag zien wij huisdieren met overgewicht. Het lijkt vaak zo gezellig, de jonge bruine labrador die dagelijks wordt verwend met allerlei koekjes tijdens de koffie. Toch is overgewicht net als bij mensen, absoluut niet goed voor de algehele gezondheid van uw huisdier. Overgewicht kan net als bij mensen leiden tot veel problemen, denk hierbij aan diabetes, pijnlijke gewrichten en een slecht uithoudingsvermogen. Deze wilt u uiteraard vermijden want uit onderzoek is zelfs gebleken dat honden met overgewicht een kortere levensduur hebben.
Het is interessant om eens te kijken naar de verschillende hondenrassen en wat een gemiddelde hond kan en mag wegen. Een Labrador kan wel tussen de vijfentwintig en veertig kilo wegen, afhankelijk van of het een reu of een teefje is. Als we kijken naar een Jack Russel Terrier komen we uit tussen de zes en negen kilogram. Zo heeft iedere hond een ideaal gewicht. Onder andere afhankelijk van schofthoogte en ras.
Zo’n gewicht is uiteraard altijd een gemiddelde. Het is een goed uitgangspunt, maar het blijft belangrijk om goed te kijken én te voelen of uw eigen hond een gezond gewicht heeft. Als de ribben echt zichtbaar zijn kan er sprake zijn van ondergewicht en als de ribbenkast moeilijk voelbaar is door een vetlaag kan er sprake zijn van overgewicht. Als de ribben niet zichtbaar zijn maar wel goed te voelen door zonder teveel weerstand met uw handen over de ribbenkast te gaan, dan is de kans groot dat uw huisdier een goed lichaamsgewicht heeft.
Een zwaardere hond heeft een kortere levensverwachting
Als het gewicht niet in orde is, gaat in het veel gevallen om overgewicht. Een hond krijgt bijvoorbeeld te weinig beweging en/of eet teveel met als gevolg dat de hond alsmaar dikker wordt.
Behalve dat het er niet goed uitziet, gaat ook de gezondheid van de hond hiermee achteruit. De hond wordt slomer en de kans op hart-, long- of bot- en gewrichtsproblemen neemt toe. Ook bestaat de kans -net als bij mensen- dat er suikerziekte optreedt. Bovendien heeft een zwaardere hond een kortere levensverwachting. Uit onderzoek is gebleken dat het in sommige gevallen wel twee jaar kan schelen.
Als een hond senior is (leeftijd is afhankelijk van rassoort) heeft hij vaak minder voeding nodig. Het is goed om daar rekening mee te houden, soms kan een juiste voedingswissel al voldoende zijn. Sommige rassen hebben aanleg om zwaarder te worden zoals Beagles en Labrador Retrievers. Ook bekend is dat na castratie of sterilisatie de lichamelijke verbranding van de hond verandert en gewichtstoename op de loer ligt. In sommige gevallen is er een medische oorzaak van een toegenomen lichaamsgewicht. Een traag werkende schildklier kan ook gewichtstoename veroorzaken of door gebruik van bepaalde medicatie welke de eetlust juist stimuleert.
Gratis gewichtsbegeleiding
In alle gevallen is het goed om een dierenarts te raadplegen. Ten eerste is het goed om te weten wat de oorzaak is, zodat bijvoorbeeld met aangepaste voeding en/of meer bewegen de hond een gezonder gewicht kan bereiken. Als dat eenmaal lukt, is het ook zaak dit gewicht vast te houden. Als er een aandoening in het spel is, is het des te belangrijker dat te weten om eventueel medisch in de kunnen grijpen.
Omdat overgewicht een groot probleem is, bieden we aan een gratis gewichtsbegeleiding aan. Als wij constateren dat uw huisdier overgewicht heeft en u heeft behoefte aan begeleiding bij het afvallen dan kunnen wij u helpen. Het is makkelijk om te zeggen dat u bijvoorbeeld dan minder van uw eigen brok gaat voeren maar denk dan ook aan het feit dat u hem dan de helft minder voert aan vitaminen, mineralen en eiwitten die in dezelfde brok zit. Gezond afvallen is dan niet meer aan de orde en uw huisdier zal snel een extreem hongergevoel hebben en tekorten kunnen lopen. U zult regelmatig op controle komen om alles goed in de gaten te houden en het afvallen te monitoren. Tijdens dit consult kunt u met al uw vragen terecht, wordt er gekeken naar de juiste hoeveelheid brok wat er gevoerd mag worden inclusief tussendoortjes en wordt uw huisdier uiteraard gewogen.