Voorjaarskat gezonder?Home » Voorjaarskat gezonder?
Voorjaarskat

Laten we direct maar met de deur in huis vallen, dit is een fabeltje. Wie graag een kitten in huis wil halen, kan zich beter verdiepen in de verzorging ervan, de omgeving waar hij of zij geboren is, dan het tijdstip van de geboorte.

Dat een kitten, wie geboren is in het voorjaar sterker is dan diegene die in het najaar wordt geboren is onzin. Dit verhaal heeft wel een oorsprong. Vroeger waren namelijk boerderijkatten die in het najaar werden geboren mogelijk wat zwakker, doordat ze buiten opgroeiden in een koude periode met minder prooi om hun kittens te voeren. Deze omstandigheden zijn er bijna niet meer tegenwoordig, want onze katten krijgen dagelijks hun bakje met brokjes voorgeschoteld en krijgen hier voldoende voedingsstoffen van binnen.

Het is dus veel meer van belang waar een kitten geboren wordt, dan het tijdstip waarop. Als het kitten van een boerderij komt en buiten in een schuur wordt grootgebracht zonder enig omkijken van de mens dan kunt u met deze condities te maken hebben.

Een kitten kan het beste met 13 weken het nest verlaten

De wet schrijft voor dat een kitten jonger dan 7 weken oud, nog helemaal niet weg mag. Dieren die jonger zijn, mogen niet van de moeder worden gescheiden. De achterliggende gedachte bij het vaststellen van deze wettelijke leeftijd is dat kittens op deze leeftijd de meest basale dingen van hun moeder geleerd hebben: zelf eten & drinken en zelf op de kattenbak gaan. Echter, in het jonge leven kan een kitten veel meer leren en zich beter ontwikkelen dan wanneer hij of zij op een latere leeftijd het nest verlaat.

Het is belangrijk om een kitten bewust op te voeden, er voldoende tijd aan te besteden en de juiste voeding te geven. Twijfels over de gezondheid van uw kitten? Neem contact met ons op.