Voeding voor hondHome » Voeding voor hond
Voeding voor de hond

Een hond moet gezond eten zodat hij de juiste voedingsstoffen binnen krijgt en energie heeft om dagelijks te bewegen. Maar wat is gezond eten?

Alles draait om de samenstelling van het voer dat een hond krijgt. Is die samenstelling niet juist dan kan een hond gemakkelijk overgewicht, haaruitval of andere klachten krijgen. Kies altijd voor kant-en-klaar voer, zodat het zeker is dat het uitgebalanceerd is en rijk is aan alle nodige voedingsstoffen. Wij adviseren te allen tijde kwaliteitsvoeding.

Het aantal maaltijden per dag

Het is goed om de maaltijden afgepast over de dag te verdelen. Denk aan twee of drie keer een maaltijd op een dag, die bestaan uit droogvoer en nat voer. Het is belangrijk om te kiezen voor droogvoer in de vorm van brokken met de juiste hoeveelheid vocht. Het feit dat brokken er de hele dag kunnen staan, is te danken aan de (te) lage hoeveelheid vocht die ze bevatten.

Natte voeding is bederfelijker en kan daarom sowieso niet de hele dag blijven staan. Geef het één keer per dag. Honden vinden dit veelal de lekkerste maaltijd van de dag omdat nat voer voor hen heerlijk ruikt. Het nadeel van dit voer is dat het tandplak en tandsteen kan veroorzaken. Juist daarom is de combinatie met droogvoer en bijvoorbeeld kauwsticks belangrijk. Het is dan wel van belang een stick te geven waar de hond langer dan vijf minuten op kan kauwen, anders heeft het geen effect. Dagelijks tandenpoetsen is het beste. Begin daar op jonge leeftijd al mee.

De juiste hoeveelheid voedsel

Houd u zich aan de richtlijnen op de verpakking, dan zit u gemiddeld goed. De ene hond is echter actiever dan de andere of heeft een snellere stofwisseling met als gevolg dat het belangrijk is de hond goed te kennen om de hoeveelheid eten goed in te kunnen schatten. Een te dikke hond is niet gezond. Light voeding kan helpen, zonder in te leveren op de juiste hoeveelheid voedingstoffen. Het is ook niet goed als de hond te licht is in gewicht. In dat laatste geval krijgt de hond mogelijk te wéinig voedingsstoffen binnen en is het raadzaam bij de dierenarts langs te gaan.

Er is tevens een aanbod van voeding speciaal afgestemd op kleinere rassen of grotere rassen. Het biedt uitgebalanceerde voeding met het juiste energiegehalte. Zo is de kans op over- of ondergewicht het kleinst.

Goed verteerbare voeding

Of de hond de voeding goed kan verteren is zichtbaar aan de ontlasting. Stevige ontlasting is een goede graadmeter. Een hond die voldoende voedingsstoffen binnen krijgt en deze goed verteert, heeft niet te vaak en niet te veel ontlasting.

Gerichte voeding bij gezondheidsproblemen

Als zich gezondheidsproblemen voordoen, kan voeding daarbij een belangrijke rol spelen. Bijvoorbeeld bij urinewegproblemen. Nat voer kan zijn dienst bewijzen doordat er veel vocht inzit. Dit kan de vorming van blaasstenen, blaasgruis en een blaasontsteking voorkomen. Een hond weet in dit geval natuurlijk niet zelf dat hij meer zou moeten drinken. Om het dier aan voldoende vocht te laten komen, kan blikvoer met veel vocht een uitkomst zijn. Speciaal voer bij hart- of nierfalen is ook een voorbeeld van de juiste gezondheidsondersteuning voor het dier. Laat u daarover door de dierenarts goed informeren en ga niet zelf experimenteren met voeding.

Maagkanteling

Er wordt nogal eens gezegd dat je de hond beter niet te actief moet laten zijn rond etenstijd of als hij net gegeten heeft bijvoorbeeld, in verband met een mogelijke maagkanteling. Dat geldt echter vooral voor de hele grote hondenrassen.

Duur of niet duur

De wat duurdere voedingsproducten zijn veelal een indicatie voor een betere samenstelling ervan. De verteerbaarheid is beter en er is een juiste balans in voedingsstoffen. Is er sprake van een goede verteerbaarheid dan wordt er vaak ook minder van gegeten, met als gevolg dat deze duurdere voeding eigenlijk zo duur niet is.

Maak een afspraak voor het juiste voedingsadvies

Twijfelt u eraan of de hond de juiste voeding krijgt of zijn er lichamelijke klachten? Bel dan voor een afspraak (0592 – 460409) of vul online het afsprakenformulier in. Wij bieden u graag het juiste voedingsadvies. Via onze webshop kunt u te allen tijde een bestelling plaatsen. Als deze klaarstaat wordt u daarvan telefonisch op de hoogte gebracht en kunt u het pakket komen ophalen.

Stapt u over op voeding uit onze shop dan moet dat altijd geleidelijk gebeuren om de hond eraan te laten wennen. We geven u ook daar de juiste informatie over.