Een vlooienplaag in huis is voor zowel jou als je huisdier een regelrechte nachtmerrie. Vlooien veroorzaken jeuk en zijn niet zomaar weg. Maak je geen zorgen, met doorzettingsvermogen en geduld ben kom je er vanaf. Met onderstaande vijf tips lukt het je om vlooien doeltreffend te bestrijden en geniet je snel weer van een vlooien vrij huis en een gelukkig huisdier.
Tip 1. Gebruik een vlooienkam
Een vlooienkam is een handig hulpmiddel om levende vlooien uit de vacht van je huisdier te verwijderen. Kam alle huisdieren die je hebt, zelfs als de andere huisdieren geen vlooien lijken te hebben. Heb je een vlo gevangen in de kam, dan kun je ze met een tissue of een stukje keukenrol uit de kam halen. Stevig drukken, anders ontsnappen ze. Gooi de vlo weg in de wc of in een bakje water met afwismiddel. Doe ze niet in de vuilnisbak, want daar kunnen ze overleven en dan heb je kans dat ze eruit springen en zich verder verspreiden.
Tip 2. Gebruik een effectief vlooienmiddel
Vlooien veroorzaken niet alleen veel jeuk, maar het zijn ook nog eens razendsnelle voortplanters. Het is daarom zaak om een vlooienplaag te voorkomen. Begin snel met het toedienen van een werkzaam middel om jouw huisdier vlovrij te maken. Er zijn talloze vlooienmiddelen op de markt, van shampoos, sprays, druppels tot pipetten. Kies voor een middel dat bewezen effectief is en past bij jouw huisdier. Dien het toe volgens de instructies. Weet je niet zeker welk middel geschikt is voor jouw huisdier vraag dan de dierenarts om advies.
Tip 3: Behandel alle huisdieren in huis
Heeft jouw hond vlooien en heb je nog een kat in huis, dan is de kans groot dat die ook besmet is. Vlooien zijn niet kieskeurig in hun keuze en springen eenvoudig van het ene huisdier over naar het andere. Zorg er daarom voor dat je alle huisdieren in huis behandelt met een vlooienmiddel, zelfs als slechts één huisdier symptomen van een vlooienbesmetting vertoont. Hierdoor voorkom je dat vlooien zich verder verspreiden en zich nestelen in de vacht van andere huisdieren. Vergeet niet om het middel regelmatig toe te dienen volgens de instructies, zo zorg je voor een langdurige bescherming tegen vlooien.
Tip 4: Reinig grondig de omgeving van het huisdier
Vlooien leggen eitjes in tapijten, kleden en andere plekken in huis. Vandaar dat je regelmatig moet stofzuigen, dweilen en de kussens, mandjes en kleedjes van jouw huisdier moet wassen. Het is verstandig om een speciale omgevingsspray te gebruiken. Hiermee dood je de vlooien en hun eitjes. Gebruik het op de plekken waar jouw huisdier veel tijd doorbrengt. Besteedt eveneens aandacht aan de muren en meubels. Door de omgeving van je huisdier grondig te reinigen en te behandelen met een omgevingsspray voorkom je dat jouw huisdier opnieuw besmet raakt.
Tip 5: Vergeet niet om je huisdier te ontwormen
Vlooienbeten veroorzaken niet alleen vervelende jeuk en irritatie, maar kunnen daarnaast leiden tot andere gezondheidsproblemen. Slikt jouw huisdier een vlo in dan kan deze vlo een lintwormeitje met zich meedragen en overdragen aan jouw huisdier. Deze lintwormen kunnen zich in de darmen van je huisdier nestelen en dat is geen goed nieuws. Daarom is het belangrijk om jouw huisdier na een vlooienbesmetting te ontwormen, zo verhinder je dat eventuele lintwormen zich kunnen ontwikkelen en verspreiden. Bespreek met de dierenarts welk ontwormingsmiddel het meest geschikt is.