Vijf redenen waarom een goede gebitsverzorging belangrijk is voor je hond en kat



Home » Vijf redenen waarom een goede gebitsverzorging belangrijk is voor je hond en kat

Ieder jaar wordt er in de maand februari extra aandacht besteed aan de tanden en kiezen van huisdieren. Vooral voor dieren die al een dagje ouder zijn is dat geen overbodige luxe want gebitsproblemen liggen dan al snel op de loer.Neem je huisdier regelmatig mee voor een gebitscontrole bij de dierenarts zodat je zeker weet dat jouw huisdier een gezond gebit heeft of je eventuele problemen voor kunt zijn. Maar waarom is een goede gebitsverzorging voor je hond of kat nou eigenlijk zo belangrijk?

Tandplak wordt tandsteen

De grootste boosdoener als het gaat om gebitsproblemen is tandplak. Tandplak kun je herkennen als de witte en plakkerige laag die op de tanden en kiezen blijft zitten. Het bestaat uit voedselresten, slijm en zowel dode als levende bacteriën. Het is belangrijk om tandplak zo snel mogelijk te verwijderen omdat het binnen 24 uur al in tandsteen kan veranderen. Tandsteen is veel harder en een stuk lastiger te verwijderen dan tandplak, en zorgt er bovendien ook nog eens voor dat er meer en sneller tandplak op de tanden en kiezen blijft plakken. Gelukkig laat tandplak zich makkelijk verwijderen door het gebit van je hond of kat goed te verzorgen. Dat doe je door ervoor te zorgen dat je hond of kat goede kwaliteit brokken eet, die de aanmaak van tandplak en tandsteen verminderen. Ook is het goed om je huisdier regelmatig te verwennen met een snack waar hij lekker op kan kauwen, die goed is voor het gebit. Daarnaast kun je de kans op gebitsproblemen verminderen door de tanden van je hond of kat te poetsen met een speciale tandenborstel en tandpasta die geschikt is voor jouw huisdier. 

Een stinkende adem voorkomen

Als jouw hond of kat een stinkende adem heeft dan is het een stuk minder gezellig om met hem te knuffelen of lekker op de bank te liggen. Maar naast dat het niet fris ruikt is een stinkende adem vaak een teken dat er een gebitsprobleem is. Nou ruikt de adem van een hond of kat sowieso nooit echt heel aangenaam, maar als je echt een vieze geur ruikt is het wel belangrijk om te laten onderzoeken wat de oorzaak van die geur is. Vooral wanneer je hond of kat een ontsteking van het tandvlees heeft, veel tandsteen of een rotte kies kan dat heel vies ruiken. Door een goede gebitsverzorging, tijdige gebitscontrole en behandeling kun je dus voorkomen dat je hond een stinkende adem krijgt, maar misschien nog wel belangrijker is; met een goede gebitsverzorging is de kans kleiner je dat je dier pijnklachten krijgt in zijn gebit of daar onnodig langere tijd mee rondloopt. Een stinkende adem is overigens niet het enige symptoom waaraan je gebitsproblemen kunt herkennen. Ook wanneer je huisdier plotseling zijn eetlust verliest, veel minder of moeizaam eet kan dit een signaal zijn. Katten kunnen tijdens het eten gaan blazen als ze pijn hebben en honden gaan soms piepen of janken. Veel kwijlen en wrijven op de plek waar het pijnlijk is kan ook op gebitsklachten duiden. 

Een slecht gebit kan voor pijnklachten zorgen

Die stinkende adem is vervelend en niet fris, maar wanneer je huisdier gebitsproblemen heeft kan dit ook nog behoorlijke pijnklachten veroorzaken. Iedereen die weleens kiespijn heeft gehad weet hoe pijnlijk dit kan zijn, en voor dieren is dat niet anders. Vermoed je dus dat je huisdier gebitsproblemen heeft dan is het belangrijk dat je hem daar niet mee rond laat lopen, maar laat onderzoeken wat het probleem precies is, zodat hij daaraan geholpen kan worden. Een dier dat te lang rondloopt met ontstekingen in de mond kan daar namelijk nog grotere gezondheidsklachten van krijgen. 

Gebitsproblemen kunnen ernstige infecties veroorzaken

Met goede gebitsverzorging kun je de kans op gebitsproblemen zoals ontstekingen verminderen. Dat is niet alleen belangrijk omdat gebitsproblemen erg vervelend en pijnlijk kunnen zijn, maar ook omdat het een risico kan vormen voor de algehele gezondheid van je huisdier. Wanneer je dier namelijk te lang rondloopt met een onbehandelde gebitsinfectie kan deze ontsteking overslaan op vitale organen, zoals de nieren en het hart. Overigens kun je niet alle gebitsproblemen voorkomen met een gedegen gebitsverzorgingsroutine. Wanneer je dier ouder wordt kan slijtage van de tanden ook voor problemen zorgen. En ook het kauwen op bijvoorbeeld een bot of een tak kan ervoor zorgen dat er een scherpe splinter onder het tandvlees terecht komt en daar een ontsteking veroorzaakt. Bij bepaalde ziekten, zoals suikerziekte, nierziekte of problemen met de schildklier, loopt het gebit ook extra risico. Een goede gebitsverzorging is in dat geval nog belangrijker. Het dagelijks verzorgen van het gebit geeft je ook mooi de kans op te controleren of alles er goed uitziet. Zo ben je eventuele problemen snel op het spoor.

Voorkomen is beter dan genezen

Naar de tandarts gaan is van niemand echt een hobby. Maar dieren vinden het vaak nog een stuk vervelender wanneer iemand in hun bek wil kijken, laat staan dat daar ook nog van alles aan moet gebeuren terwijl het pijn doet. Door al vroeg te beginnen met de verzorging van het gebit went je dier eraan dat je regelmatig aan zijn bek zit. Begin daarom al met poetsen als je pup of kitten 8-12 weken oud is. Maar je kunt al eerder beginnen met het voorzichtig aanraken van zijn bek, zodat dit al niet meer eng is, voor je daadwerkelijk een tandenborstel introduceert. Desondanks is het bij een behandeling aan het gebit bijna altijd nodig om je huisdier onder narcose te brengen zodat het probleem goed in kaart gebracht kan worden en de behandeling in alle rust uitgevoerd kan worden.

Begin dus op tijd met een goede gebitsverzorgingsroutine, geef je dier gezonde voeding en kauwsnacks die specifiek voor een gezond gebit zorgen. En neem je dier jaarlijks mee voor een (gebits)controle bij de dierenarts zodat je er op tijd bij bent als er een gebitsprobleem is of dreigt te ontstaan.