Verhuizen met huisdieren: praktische tipsHome » Verhuizen met huisdieren: praktische tips

Het verhuizen van een goudvis is simpel, de goudvis blijft immers in zijn vertrouwde aquarium. Maar voor loslopende huisdieren zoals honden en katten is het wat lastiger. De plotselinge aanwezigheid van verhuisdozen kan hen in de war brengen en hun gedrag veranderen. Het is belangrijk om huisdieren extra liefde en aandacht te geven tijdens een verhuisperiode. We delen graag nuttige tips om de verhuizing voor zowel jou als je huisdieren zo goed mogelijk te laten verlopen.

Laat je huisdier alvast wennen aan zijn nieuwe omgeving 

Voordat je echt gaat verhuizen, is het een goed idee om je huisdier te laten wennen aan de plek waar je naartoe gaat. Neem je hond of kat een paar keer mee naar het nieuwe huis. Neem vertrouwde dingen mee die naar thuis ruiken en zet die in de nieuwe woonkamer. Begin met het verkennen van één of twee kamers, niet meteen alles. En als je een hond hebt, ga dan samen een rondje lopen in de nieuwe buurt. Zo wordt de omgeving stap voor stap minder onbekend. 

Zorg voor een veilige plek 

Als de verhuisdagen druk zijn, is het slim om je hond bij een bekende oppas onder te brengen. Zo voorkom je dat je hond overweldigd raakt door de hectiek. Bovendien voorkomt dit dat je hond in de weg loopt terwijl je dozen en meubels sjouwt. Katten hebben een andere aanpak nodig. Het is juist beter om je kat meteen mee te nemen naar het nieuwe huis, zelfs op de verhuisdag zelf. Zo voorkom je dat je kat in de war raakt door verschillende omgevingen in korte tijd. Als het kan, zet je kat dan in een aparte ruimte met haar vertrouwde spulletjes.

Laat de spullen van je huisdier zo lang mogelijk staan 

Terwijl je druk bent met inpakken en opruimen voor de verhuizing, kan je huisdier wat onrustig worden. Laat daarom de spullen van je huisdier zo lang mogelijk staan. Als dat niet kan, zet ze dan neer op een plek waar ze zich op hun gemak voelen en niet in de weg staan. Zodra je in het nieuwe huis bent, is het erg belangrijk om de spullen van je huisdier meteen uit te pakken. Zet de etensbak, speeltjes (het liefst ongewassen) en de slaapmand op een vertrouwde plek, bijvoorbeeld bij meubels  die zijn meeverhuisd. Zo voelt het voor hen meer als thuis.

Geef je huisdier aandacht en liefde 

Je huisdier voelt het meteen als jij gestrest bent. Stress wordt vaak overgenomen. Een aai en knuffel kunnen je hond of kat kalmeren en laten weten dat er geen gevaar is. Door ze aandacht en liefde te geven, zorg je niet alleen voor hun comfort, maar voel jij je ook beter. Na de verhuizing is het zaak om zoveel mogelijk thuis te zijn. Op die manier kunnen je huisdieren langzaam wennen aan hun nieuwe omgeving en zich er meer thuis gaan voelen.

Hou een kat de eerste weken binnen

De tuin en de buurt rondom het nieuwe huis zijn nieuw voor je huisdier. Katten kunnen soms moeite hebben om het kattenluikje te vinden. Daarom is het verstandig om je kat de eerste zes tot acht weken binnen te houden. Zo kan hij of zij rustig wennen aan de nieuwe binnen omgeving. Als je van een huis met een grote tuin naar een woning zonder tuin verhuist, zal je kat de buitenruimte missen. Zorg dan binnen voor hangmatjes, krabpalen en loopplanken.