Vaccin beschikbaar tegen VHD2 bij het konijn!Home » Vaccin beschikbaar tegen VHD2 bij het konijn!

 

Vaccin beschikbaar tegen VHD2 bij het konijn!

Recent zijn er in verschillende delen van het land (Nijmegen, Utrecht, Groningen) meldingen geweest van acute sterfte bij konijnen. Het gaat om tientallen konijnen, zowel wilde als huisdier gehouden konijnen.

Uit onderzoek door de Universiteit Utrecht blijkt dat deze konijnen gestorven zijn als gevolg van een infectie met het VHD virus (Viral Hemorrhagic Disease), ook wel RHD (Rabbit Hemorrhagic Disease) genoemd. Bij deze konijnen werd niet de klassieke variant, maar een andere variant van het virus gevonden (RHD2).
Symptomen kunnen zijn benauwdheid en bloedingen gevolgd door acute sterfte. Meestal wordt alleen acute sterfte gezien. Er is helaas geen behandeling mogelijk op het moment dat een konijn besmet is geraakt.

Bescherming
Dit virus komt al langere tijd voor in Nederland. Er zijn echter verschillende varianten van. De huidige uitbraak is een gevolgd van het RHD2 virus en niet van de klassieke variant. Tegen het RHD2 virus werd tot nu toe nog niet geënt.
We hebben sinds deze week entstof binnen tegen RHD2 (en ook de klassieke variant). Deze enting wordt eenmalig gegeven. Let op! De enting beschermt niet tegen Myxomatose dus hiervoor heeft uw konijn een aanvullende enting nodig.