Om een juiste diagnose te stellen bij bepaalde gezondheidsproblemen, kan het noodzakelijk zijn om urine op te vangen van je hond of kat. Het opvangen van urine bij je huisdier kan echter een behoorlijk uitdagende taak zijn als je niet weet hoe je dit precies moet aanpakken. In deze blog krijg je praktische tips en adviezen over hoe je urine kunt opvangen bij zowel je hond als je kat.
Waarom urine opvangen?
De urine van je huisdier kan waardevolle informatie verschaffen aan de dierenarts. Urine-analyse kan helpen bij het opsporen van ziekten, zoals urineweginfecties, nierproblemen, blaasstenen en andere aandoeningen. Door urine op te vangen, kan er door de dierenarts een diagnose gesteld worden en kan de juiste behandeling worden voorgeschreven. Bij katten op leeftijd komt bijvoorbeeld vaker nierfalen voor. Omdat katten er meesters in zijn te verbergen als ze iets onder de leden hebben, kan een (preventief) urineonderzoek verstandig zijn om nierproblemen uit te sluiten of vroegtijdig op te sporen.
Een goede voorbereiding
Als je van de dierenarts de opdracht hebt gekregen om urine op te vangen van je hond of kat is een goede voorbereiding nodig om het op de juiste wijze voor elkaar te krijgen.
- Materialen: Zorg ervoor dat je een schone, niet-absorberende container zoals een plastic bakje klaar hebt staan. Je kunt bij de dierenarts ook een speciale urine-opvangset en een pipetje krijgen. Het is belangrijk dat het bakje of potje waar je de urine in doet schoon en droog is. Op die manier kun je verontreiniging van de urine voorkomen. Dit kan namelijk invloed hebben op de uitslag van het urineonderzoek.
- Een goede timing: om urine op te vangen is het handig om te weten wanneer je huisdier urineert. Probeer het tijdstip van de dag te identificeren waarop je hond of kat meestal moet plassen. Dit kan natuurlijk variëren, maar vaak gebeurt dit na het ontwaken, na het eten of na lichamelijke activiteit. Bij voorkeur vang je de eerste ochtendurine op. Deze urine is een stuk geconcentreerder, waardoor de uitslag na onderzoek van de urine vaak duidelijker naar voren komt.
Urine opvangen bij een hond
Om de urine op te vangen van een hond, neem je de hond mee naar buiten en vang je, zodra de hond begint te plassen de urine op. Dit kun je doen door een schoon bakje of een speciale opvang container onder de straal te houden. Dit is vaak makkelijker gezegd dan gedaan. Je hond is er niet aan gewend dat je zo dichtbij komt tijdens het plassen, en er is een kans dat hij hierdoor schrikt of bij je vandaan loopt. Probeer in dat geval zo veel mogelijk op te vangen, maar tenminste een, het liefst twee, milliliter. Anders is er niet voldoende urine om een gedegen onderzoek uit te voeren. Een handige tip om de urine op te vangen zonder je hond te laten schrikken, is door de urine eerst op te vangen met een schone plastic soeplepel met een lange steel. Eventueel kun je deze nog iets langer maken door er een stok aan vast te maken. Dit is vooral handig bij kleine hondjes, die schrikkerig zijn. Hierdoor kun jij iets meer afstand bewaren. Bijkomend voordeel is dat de kans kleiner is dat je handen vies worden. Evengoed is het belangrijk na het opvangen van de urine altijd goed je handen te wassen.
Urine opvangen bij een kat
Het opvangen van urine bij een kat is vrij eenvoudig wanneer de kat gebruikmaakt van een kattenbak. Zorg ervoor dat de kattenbak helemaal schoon en droog is. Doe er vervolgens geen kattenbakvulling in, maar laat de kattenbak leeg of doe er speciale plastic kattenbakkorrels in die de urine niet absorberen. Wacht dan tot je kat plast en verzamel met een steriel pipetje een kleine hoeveelheid urine die je vervolgens in de opvangcontainer kunt doen. Dit klinkt allemaal best makkelijk, maar katten zijn behoorlijk eigenwijze dieren, die het bovendien vaak niet prettig vinden als er iets verandert. Het kan dan ook best even duren voor je kat op de bak plast. Vooral wanneer je kat gewend is om buiten te plassen heb je vaak geduld nodig. Hou de kat goed in de gaten terwijl je wacht, zodat je er gelijk bij bent als het zover is. Heb je meerdere katten in huis, hou je kat dan apart of zorg ervoor dat je zeker weet dat je de juiste urine te pakken hebt.
Urine van je hond of kat inleveren
Als het gelukt is om de urine op te vangen, is het vaak belangrijk om deze binnen korte tijd af te leveren bij de dierenarts voor onderzoek. De dierenarts zal je hierover informeren. Meestal moet de urine binnen 1 uur onderzocht worden. Lukt het niet om de urine direct in te leveren, bewaar deze dan zolang in de koelkast. Vergeet niet te noteren wanneer je de urine hebt opgevangen en zet de naam van je huisdier op de goed afgesloten container.
Als het niet lukt om urine op te vangen
Soms lukt het echt niet om de urine van je huisdier op te vangen, maar is dit wel noodzakelijk. In dat geval kun je altijd advies inwinnen of overleggen met de dierenarts over een andere oplossing. Zo is het ook mogelijk om je kat te laten opnemen in de kliniek zodat de plas daar direct opgevangen kan worden. In sommige gevallen kan het ook nodig zijn om de urine via een katheter af te nemen, of om de blaas via een echo in beeld te brengen en vervolgens met een naaldje aan te prikken.
Wat onderzoekt de dierenarts?
De opgevangen urine wordt door de dierenarts beoordeeld. Deze kijkt naar de kleur en de helderheid van de urine, of het waterige of juist wat stroperig is. Ook wordt de urine bekeken onder een microscoop, waarbij de dierenarts kijkt naar de aanwezigheid van bloed, ontstekingscellen, een te grote hoeveelheid eiwitten en andere stoffen die op een ziekte kunnen duiden. Vaak zijn er voorafgaand aan het urineonderzoek al bepaalde symptomen aanwezig en kan het onderzoek uitsluitsel geven. Op basis van het urineonderzoek, en eventueel aanvullend onderzoek, kan de dierenarts de diagnose en behandeling bepalen.