Tips voor het toedienen van medicatie bij hond of katHome » Tips voor het toedienen van medicatie bij hond of kat

Honden of katten worden soms ziek, net als mensen. Ook kunnen ze in hun leven met (chronische) aandoeningen te maken krijgen. Wie als baas de hond of de kat in zo’n geval medicatie moet toedienen, weet maar al te goed dat dat niet altijd meevalt. Het huisdier heeft er geen weet van dat het noodzakelijk is en dat hij of zij zich er beter door zal gaan voelen. Vrijwillig een pilletje of een vloeistof innemen is er dan ook niet bij. Je zal als baas de medicijnen moeten toedienen door deze direct in de bek te stoppen of dit door het voer moeten mengen. In alle gevallen is het belangrijk dat het dier het goed doorslikt en daarmee opneemt. 

Tabletten

Tabletten slikt een dier niet zomaar door. Als het al door het eten gemengd kan worden (wel of niet vermalen) is jouw hond of kat niet de eerste die juist dat tabletje overhoudt. Het pilletje in een stukje worst stoppen is een mogelijkheid, maar ook hier is de kans aanwezig dat de hond of kat de worst lekker opeet en het tabletje laat liggen. Daarom kan het doeltreffender zijn om het direct in de bek van het huisdier te stoppen. Doe dat door met de ene hand de bek open te trekken en met de andere hand het pilletje zover mogelijk achter in de keel te stoppen en vervolgens de bek weer dicht te duwen. Aai dan een beetje over de keel zodat de slikreflex wordt gestimuleerd. De kans dat het wordt doorgeslikt is dan het grootst. 

Er bestaan pillenschieters waarbij de tablet in de bek kan worden gegoten. Daar kan eventueel wat water achteraan worden geven. Ook bestaat er een easypill, een soort kneedbaar snoepje waar de tablet in kan worden verstopt. In dat laatste geval kan het tabletje dan alsnog overblijven. Bovendien kan zo’n snoepje net zo goed worden vervangen door een stukje worst. 

Vloeistof

Vloeibare medicijnen kunnen gemakkelijker door (nat) voer worden vermengd. Of, als het huisdier bijvoorbeeld geen eetlust heeft, direct in de bek worden gegeven op dezelfde manier als met een pilletje. 

Poeder 

Medicatie in de vorm van poeder kan vermengd worden door nat voer. De poeder kan ook in een tabletvorm worden gegoten zodat het wat makkelijker in de bek te geven is. 

Olie

Voor olie geldt dat de huisdieren dat vaak wel nemen als je het rechtstreeks in de bek kunt geven met een spuitje. Vermengen met voer kan ook. 

Eerlijk is eerlijk, bij honden gaat het vaak iets gemakkelijk dan bij katten. Honden slobberen hun eten vaak gulzig naar binnen. Katten lijken daarin kieskeuriger. De kat iets toedienen lukt vaak het beste als je hem in zijn nekvel pakt en op zijn rug op je schoot legt (bij neiging tot krabben in een handdoek). Vervolgens trek je zijn bek open en stopt daar het medicijn in zoals bovenstaand omschreven. Je kunt ook iemand anders de kat laten vasthouden en vervolgens de medicatie toedienen. Leuk zal hij het niet vinden, en een volgende keer zal het ook niet makkelijker gaan, maar door hem zonder al te veel poespas op te pakken en direct het medicijn te geven, is het ook weer zo gepiept.