Tips voor het opnemen van de temperatuur bij je hond of katHome » Tips voor het opnemen van de temperatuur bij je hond of kat

Honden en katten kunnen net als mensen ook koorts of verhoging krijgen. Als je het vermoeden hebt dat je huisdier zich niet lekker voelt kan het handig zijn om je hond of kat te temperaturen. Een verhoogde temperatuur kan namelijk betekenen dat een kat of hond inderdaad ziek is. Ook zijn er situaties waarin het verstandig is je hond of kat met regelmaat te temperaturen, bijvoorbeeld wanneer je hond of kat een infectie heeft. Het opnemen van de temperatuur van een dier kan nog best een uitdaging zijn. Hoe pak je dat nou het beste aan?

Normale temperatuur

Allereerst is het goed om te weten wat de temperatuur van je hond of kat hoort te zijn. Anders kun je niet goed bepalen of er sprake is van een verhoogde of verlaagde temperatuur. Honden en katten hebben doorgaans een iets hogere temperatuur dan de 37.5°C van mensen. De normale temperatuur van een hond ligt tussen de 38°C en 39°C, de normale temperatuur van katten kan nog een half graadje hoger liggen dan dat, zo tussen de 38°C en 39.5°C. Doorgaans vinden dieren temperaturen niet prettig en raken ze hier gestrest van, wat ervoor kan zorgen dat de temperatuur een halve tot een hele graad kan oplopen. Hou hier rekening mee bij het meten. 

Wat heb je nodig om de temperatuur van je hond of kat op te nemen

Het enige wat je nodig hebt om de temperatuur van je hond of kat op te nemen is een digitale thermometer die rectaal ingebracht kan worden. Je kunt hiervoor gewoon een thermometer gebruiken die je ook geschikt is voor mensen. Met een beetje glijmiddel of vaseline maak je het inbrengen van de thermometer wat makkelijker en minder oncomfortabel. Uiteraard maak je deze goed schoon na gebruik. 

Hoe neem je de temperatuur op van je hond of kat

Het temperaturen van je hond of kat doe je altijd rectaal. Het meten in de oren, de oksel of de bek is geen betrouwbare manier om te bepalen wat de temperatuur van je hond of kat is. Zorg er eerst voor dat je alles klaar hebt liggen wat je nodig hebt; de thermometer (goed schoongemaakt voor gebruik) en vaseline om ervoor te zorgen dat de thermometer iets makkelijker ingebracht kan worden. Een hond of kat die angstig, boos of gestrest is laat zich moeilijk temperaturen. Zorg er daarom eerst voor dat het dier kalm en ontspannen is, en probeer zelf ook rustig te blijven. Als er meerdere mensen aanwezig zijn, is het handig om het temperaturen met zijn tweeën te doen, waarbij de een de hond of kat rustig en ontspannen probeert te houden en de ander de thermometer hanteert. 

  • Laat je hond of kat staan of op de zij liggen. Wat het dier maar het prettigst vindt en jij er nog goed bij kunt om de thermometer in te brengen.
  • Pak de staart en doe deze voorzichtig omhoog zodat je er bij kunt.
  • Breng dan voorzichtig en niet te snel de thermometer in de anus in. Om een betrouwbaar resultaat te krijgen moet de thermometer er wel twee centimeter ingaan. Forceer het echter niet. Vooral katten knijpen bij stress de kringspier aan waardoor de thermometer niet verder wil. Duwen kan pijnlijk zijn voor het dier en verhoogt de stress. 
  • Wacht tot de thermometer aangeeft dat je de temperatuur kunt aflezen.
  • Haal de thermometer er voorzichtig weer uit en maak hem goed schoon.
  • Geef je hond of kat iets lekkers en wat positieve aandacht om hem te belonen voor zijn goede gedrag en zodat hij de thermometer niet alleen aan iets negatiefs koppelt.

Bij welke temperatuur neem je contact op met de dierenarts?

Heeft je dier geen koorts of verhoging, maar heb je toch de indruk dat hij ziek is? Neem dan contact op met de dierenarts. Daarnaast kan de temperatuur verhoogd zijn of verlaagd.

Wat moet je doen bij een verlaagde temperatuur?

Een iets verlaagde lichaamstemperatuur hoeft niet per se te betekenen dat je hond of kat ziek is. Als het dier geen zieke indruk maakt is er geen reden om meteen contact op te nemen met de dierenarts. Oogt je kat of hond wel ziek en heeft hij een temperatuur lager dan 37,5°C neem dan altijd contact op met de dierenarts. Ook als je twijfelt is het verstandig om even te bellen.

Wat moet je doen bij een verhoogde temperatuur?

Wanneer een hond of kat een hogere temperatuur heeft dan normaal kan dat door twee dingen veroorzaakt worden; oververhitting of koorts. 

Oververhitting heeft niets te maken door een ziekte, maar door omstandigheden. Een dier kan oververhit raken wanneer hij opgesloten zit in een te warme auto of wanneer hij te lang in de zon zit. Oververhitting kan ook optreden door activiteit, bijvoorbeeld intensief rennen of spelen. Ook stress kan de temperatuur van een dier omhoog brengen. 

Net als bij mensen betekent koorts dat het lichaam van je dier hard aan het werk is om een probleem om te lossen. Dat kan een ontsteking zijn, een bacterie of een virus, een parasiet of een auto-immuunziekte. Koorts kan op zich geen kwaad. Maar het is wel belangrijk dat de temperatuur van een hond of kat niet te hoog wordt. Bij een temperatuur boven de 41°C kan er schade ontstaan aan de organen. In dat geval is het belangrijk de hond of kat meteen geleidelijk te koelen en met de dierenarts te bellen.